JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping:

Hurtigruten driver hotellskip med underbetalte sjøfolk: – Bryter loven, sier statsråden

Iselin Nybø (V) er tydelig på at Hurtigruten bryter loven. Men det er fortsatt uvisst hva som skjer med MS Fridtjof Nansen.
Næringsminister Iselin Nybø er klar på at Hurtigruten bryter loven når de opptrer som hotellskip i Hellesylt.

Næringsminister Iselin Nybø er klar på at Hurtigruten bryter loven når de opptrer som hotellskip i Hellesylt.

Audun Braastad / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Næringsminister Iselin Nybø innkalte partene i striden rundt filminnspillingen til Tom Cruise til oppvaskmøte på sitt kontor mandag kveld. Norsk Sjømannsforbund føler imidlertid ikke at de kom noe lenger på vegen mot en løsning for ulovligheten til Hurtigruten.

– Statsråden var tydelig på at bruken av cruiseskipet MS Fridtjof Nansen som hotell er i strid med loven. Det er en ulovlig aktivitet som skjer, og Hurtigruten ble oppfordret til å løse situasjonen med denne ulovligheten. Men det kom ikke noe konkret svar utover det, sier advokat for Norsk Sjømannsforbund, Terje Hernes Pettersen til FriFagbevegelse.

– Vi forventer at statsråden tar affære, sier Pettersen.

– Statsråden må sanksjonere ved å slette skipet fra NIS-registeret og føre det over til NOR-registeret, og gi Hurtigruten en bot, sier Terje Hernes Pettersen.

NIS er en forkotelse for Norsk internasjonalt skipsregister.

Bakgrunn: AUF raser over Hurtigruten - ber Stortinget og regjeringen rydde opp

To ting skjer

Næringsminister Iselin Nybø er klar på to ting som skjer nå:

– Virksomheten som drives om bord på skipet er i strid med loven og dens intensjon. Det har departementet ment helt siden 2018. Vi jobber nå med en forskriftsendring som presiserer forskriften. Også forventer jeg at Hurtigruten stanser den ulovlige aktiviteten, sier Iselin Nybø til FriFagbevegelse.

Statsråden er klar på at når både Hurtigruten og Sjøfartsdirektoratet kan slå fast at det som skjer i Hellesylt ikke er noe lovbrudd, må forskriften endres.

På møtet deltok foruten næringsminister Iselin Nybø (V), Hurtigruten, Fellesforbundet, Sjømannsforbundet, Sjøoffisersforbundet og Maskinistforbundet.

Nybø synes møtet ble som forventet.

– Vårt viktige budskap var at NIS-skip ikke kan ligge til kai i Norge og utføre hotellvirksomhet. Derfor har vi startet med å få til en forskriftsendring som kan tydelige gjøre dette.

Hun er også klar på at Hurtigruten ikke har bedt om noen tillatelse til å legge til kai i Hellesylt.

Bakgrunn: Hurtigruten bruker billig utenlandsk arbeidskraft i stedet for egne permitterte, hevder Sjømannsforbundet

Politianmeldt

Sjømannsforbundet og Fellesforbundet har anmeldt Hurtigruten for brudd på utlendingsloven i forbindelse med filminnspillingen. Hurtigruten må avvikle driften for å unngå at det filippinske mannskapet blir utvist, hevder de to LO-forbundene.

Direktør for myndighetskontakt i Hurtigruten, Anne Marit Bjørnflaten er fortsatt tydelig på at Hurtigruten har holdt seg innenfor loven. Overfor VG viser hun blant annet til at Sjøfartsdirektoraret har sagt det samme.

Stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap) er klar på at departementet burde sørget for at Hurtigrutens aktivitet ble stanset omgående.

– Sanksjonsmuligheten er vel slik at det er snakk om gebyrer. Men er det så opplagt og tydelig at Hurtigruten bryter med NIS-loven og regelverket, må det i verste fall bli tatt ut en tiltale hvis ikke Hurtigruten skjønner at de må justere seg, sier Terje Aasland til FriFagbevegelse.

Han synes det er ufattelig og underlig at Sjøfartsdirektoratet har en så ulik oppfatning enn departementet i denne saken.

– Er det direktoratet eller departementet som er øverste myndighet, spør Aasland.

Annonse
Annonse