JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samfunnskritisk jobb, men lav lønn

Forsker kaller det «arbeidslivets tragiske tommelfingerregel»: Jo viktigere jobben din er, jo mindre sannsynlig er det at du har høy lønn

Renholder Mouloud håper koronakrisa kan gi yrket hans større status og verdi. Krisa gir en mulighet for fagbevegelsen til å få til nettopp det, mener arbeidslivsforsker Ståle Wig.
Han måtte dra på jobb hver dag gjennom krisa og bekjempe smitte. Renholder Mouloud Zaouaghi håper yrket hans får en høyere status etter krisa.

Han måtte dra på jobb hver dag gjennom krisa og bekjempe smitte. Renholder Mouloud Zaouaghi håper yrket hans får en høyere status etter krisa.

Brian Cliff Olguin

ida.karine.gullvik@lomedia.no

brian@lomedia.no

ida.bing@lomedia.no

Vi klappet for sykepleierne, og satt pris på renholderne som bekjempet smitten hver dag på jobb.

Samtidig ble vi også klar over lønnstrinnet de utfører alle sine vanskelige arbeidsoppgaver på.

Mouloud Zaouaghi er renholder ved Diakonhjemmet sykehus og medlem av Norsk Arbeidsmandsforbund. Han har måttet dra på jobb til tross for pandemien.

– Det er kanskje en del folk som føler det er mindre verdt å være renholder. I mange av kontorlandskapene for eksempel, er det mange som ser ned på renholderen, forteller Zaouaghi.

I den nyeste episoden av podkasten Rørsla kan du høre om de jobbene i samfunnet vårt med lavest status, som er dårligst betalt, men som samfunnet vårt ikke kan klare seg uten.

Hvorfor er det slik – hvem bestemmer hva et yrke er verdt?

Hør hele episoden her:

rørsla jobbverdi

Abonnér på Rørsla der du hører på podkaster!

Krisa som lissepasning til fagbevegelsen

– Renholdere gjør en utrolig jobb. Vi er med på å fjerne og slåss mot smitten. Vi hindrer spredninga, hver dag, time for time, sier Zaouaghi.

Han håper at mange vil få et annet syn på renholdere nå, når de ser hvor viktig arbeidet har vært under koronakrisa.

Ståle Wig, som forsker på arbeidsliv ved sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo, er enig med renholderen.

– Koronakrisa er en lissepasning til arbeiderbevegelsen. Jeg håper den gir mange forståelse av hvem som faktisk bidrar og betyr noe for samfunnet.

Han mener vi har en utdatert forståelse av hva verdifullt arbeidsliv er.

– Regjeringen delte den norske arbeidsstyrken i to, og sa at det finnes en stor del av arbeiderne som må være hjemme for å hindre at viruset sprer seg og tar liv.

Han fortsetter:

– Og så er det en annen gruppe som er nødt til å gå på jobb, som ikke kan være hjemme, for å hindre at samfunnet bryter sammen. Disse nøkkelarbeiderne fremstår plutselig som viktige arbeidere. Og her har vi mange yrker som ikke er særlig høyt ansett, eller høyt lønnet.

Les også: Dette er snittlønna i over 350 yrker

De som bidrar mest tjener minst

Wig mener det finnes ideer i samfunnet vårt som styrer hva vi tenker at arbeid er verdt og hvor høy status det skal ha.

– Vi tenker at det er naturlig at en som vasker på en arbeidsplass ikke skal ha noe særlig innflytelse på arbeidstider eller ha medbestemmelse i firmaet. Sånn er det selvfølgelig. Det er en sånn tanke som tenker seg selv, sier han.

– Men hvis du hadde gitt de samme forholdene til en markedskonsulent eller en finansrådgiver, så ville både han og folk rundt ham reagert.

Disse ideene stemmer ikke alltid overens med hvor samfunnsnyttig en jobb er. Snarere tvert imot. Wig kaller dette for den «tragiske tommelfingerregelen i arbeidslivet».

– Jo mer opplagt det er at en person gjør en jobb som bidrar positivt til andre mennesker og til jordkloden, jo mindre sannsynlig er det at vedkommende har høy lønn og høy anseelse.

Han mener at arbeiderbevegelsen heller ikke er immun mot disse forestillingene, men håper at LO nå vil kjenne sin besøkelsestid og jobbe for å løfte de viktige, men lavtlønte jobbene.

– Jeg håper at arbeiderbevegelsen får øynene opp for at koronakrisa er en enorm mulighet. Jeg tror at om noen år så vil denne tida danne grunnlaget for nye allianser og bli en ny merkestein for arbeiderbevegelsen. Kanskje koronakrisa kan føre til at man oppnår de målene som man har jobbet for i mange år.

Her kan du lytte til Rørsla:
Apple Podkaster
Google Podcasts
Spotify
• eller der du laster ned podkastene dine

… og husk å abonnere slik at du får varsel om nye episoder!

Annonse

Flere saker

Annonse