JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisene

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

Fagbevegelsen demonstrerer torsdag mot høye strømpriser. Remy Penev, leder for Industriaksjonen, håper å dytte regjeringen i riktig retning.
– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

helge@lomedia.no

Det var fagbevegelsen som sørget for at dagens regjering kunne overta etter åtte borgerlige år. Men det betyr ikke at regjeringen er fredet. Torsdag blir det folksomt på Løvebakken utenfor Stortinget. En samlet fagbevegelse, med bondeorganisasjonene på slep, vil ha en politisk kontroll over strømprisene, som er i ferd med å kvele landets husholdninger og industrien.

– Dette er ikke en demonstrasjon mot regjeringen, men for å dytte regjeringen i den riktige retningen. Vi ser fortsatt denne regjeringen som vårt prosjekt. Nettopp derfor har vi en interesse av å bidra til at den blir levedyktig, sier leder i Industriaksjonen, Remy Penev, til FriFagbevegelse.

– Vårt hovedkrav er å få politisk kontroll over kraften og strømprisene. Politikerne må sørge for lave kraftpriser over tid. Ikke bare for husholdningene, men også industrien, sier Remy Penev.

Et hovedkrav er blant annet at krafteksporten må stanses ved lav fyllingsgrad i vannmagasinene for å sikre en bærekraftig tilgang til strøm.

Acer-avtalen

Én sak splitter imidlertid gruppen som skal markere sin motstand mot høye strømpriser.

Lederen for Industriaksjonen, Remy Penev, avviser at torsdagens markering er en nei til Acer-demonstrasjon. Dette til tross for at det i flere omtaler av aksjonen er nevnt som et av hovedkravene, at Norge må melde seg ut av Acer og EUs energiunion.

Samtidig er Penev klar på at det ikke er noe poeng å kvele debatten om Acer og tilknytningen til EU.

– For meg virker det som EØS-tilhengerne er mer interessert i å kvele denne debatten enn å ha den.

– Det nasjonale handlingsrommet er direkte utfordret av Acer. Derfor kommer vi ikke utenom å diskutere det, selv om dagens høye strømpriser ikke er en konsekvens av Acer-avtalen, mener Penev.

Debatt: «Hvor ble det av tanken om strøm som fellesgode?»

Nasjonal kontroll over strømprisene

Han er klar på at torsdagens aksjon er tverrpolitisk.

– Ingen politiske partier står bak. Det er mer et uttrykk for misnøyen på grunnplanet i fagbevegelsen om situasjonen vi har kommet opp i. Vi er ikke ute etter dagens regjering, men forsøker å påvirke de rødgrønne partiene til å lande riktige løsninger. Flertallet og handlingsrommet finnes nemlig, poengterer Penev.

– Det er jo vi som har jobbet for å få dagens regjering, sier han som selv er medlem av Arbeiderpartiet og sekretær i Sauda Arbeiderparti.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, fortsetter han.

I forkant av demonstrasjonen er det et seminar i Kulturhuset, blant annet med en politisk debatt mellom Marit Arnstad (Sp), Terje Aasland (Ap), Marie Sneve Martinussen (Rødt) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Her er spørsmålet rett og slett om det finnes et politisk handlingsrom slik Industriaksjonen mener det gjør.

Mye delt: – Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømnettselskapet er ikke som alle andre

Sterkt engasjement

Penev er også kasserer i Nord-Rogaland LO, og hovedtillitsvalgt for Aartun Transport avdeling smelteverket i Sauda.

I tillegg til Industriaksjonen, er LO i Oslo, LO i Bergen, LO i Stavanger og LO Trondheim medarrangør til aksjonen. Også bondeorganisasjonene er hektet på aksjonen, i tillegg til Fellesforbundet og Norsk Industri, de to mektigste organisasjonene innen norsk industri.

Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet og administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, vil også holde appeller.

Penev har registrert at de høye strømprisene har ført til et sterkt engasjement på sosiale medier. Blant annet har det gitt seg utslag i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm», som skal markere seg utenfor Stortinget rett etter Industriaksjonens markering.

Her er makspris på strøm et viktig krav.

Fått med deg denne? Barnehagepedagog Benedicte (36) lurer på hvordan hun skal få råd til mat

Vil ramme hele samfunnet

– Politikerforakt er det siste vi trenger nå, i tillegg til pandemien. Noen bruker strømprisene for alt det er verdt til å skape en misnøye og en politikerforakt. Vår oppgave som tillitsvalgte blir nå å mobilisere en kraft som kan utnytte misnøyen til konkret politikk, sier Remy Penev.

Industriarbeidere fra hele landet har varslet at de vil reise til Oslo for å delta på markeringen, og mange organisasjoner har varslet at de støtter demonstrasjonen.

Blant de tilsluttede så langt finner man «Nei til EU», Skolenes landsforbund, fagforeninger for ansatte i kirken, matproduksjon og sporveiene med flere.

– Dette er en bred folkelig allianse. Konsekvensene hvis krisa fortsetter og industri må legges ned, vil ramme hele samfunnet, mener Penev.

Debatt: «Ta politisk kontroll over strømprisene»

Annonse

Flere saker

Annonse