JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ishockeystreik:

Tirsdag kan det bli ishockeystreik. Kampen står om 4.000 kroner i minstelønn

Lørdag kan Storhamar risikere å ha sine 13 beste spillere på tribunen, hvis ikke riksmekleren klarer å få partene i ishockey-konflikten til å bli enige.
Lørdag kan Storhammer måtte spille mot naborival Lillehammer med et B-lag, på grunn av streik. Her fra en kamp mellom lagene i oktober.

Lørdag kan Storhammer måtte spille mot naborival Lillehammer med et B-lag, på grunn av streik. Her fra en kamp mellom lagene i oktober.

Geir Olsen / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Mandag dag startet meklingen mellom LO-forbundet NISO og NHO/Abelia. Kommer ikke partene til enighet før midnatt, kan 69 NISO-medlemmer fra klubber i ishockeyens toppserie, GET-ligaen, bli tatt ut i streik.

– Vi har et utkast på bordet ut fra det vi har jobbet med i forhandlingene. Det bør jo være mulig, men vi tar ingen ting for gitt, sier forbundsleder i LO-forbundet og spillerorganisasjonen NISO, Joachim Walltin, til FriFagbevegelse.

– Vi er i alle fall løsningsorientert fra vår side med det teamet vi har. Så får vi se hvordan dagen utvikler seg, legger han til.

Striden står om en minstelønn for både ishockey- og håndballspillere, som kreves økt til samme nivå som i Eliteserien og Obosligaen i fotball.

Minstelønna er 1.000 kroner måneden. Nå kan det bli streik blant LO-organiserte idrettsutøvere

Står om 3.000 kroner

NISO mener det er urimelig at minstelønnen for spillere med profesjonell kontrakt er 1.000 kroner per måned. Kravet er at denne satsen må justeres opp til 4.000 kroner. Samtidig hevder spiller-representantene at det sier litt om nivået på lønningene i klubbene.

Samtidig vil det medføre store utgifter for klubber som for eksempel Manglerud/Star, som må øke månedslønnen med 3.000 kroner måneden for mange spillere.

Organisasjonsgraden er veldig stor innen ishockey, derfor er det ishockeyspillere som er tatt ut i streik i første omgang.

NISO og Abelia har forhandlet siden 10. september om ny overenskomst. 15. oktober valgte NISO å bryte forhandlingene. Senest 8. november møttes partene til mekling, uten resultat.

Følg oss på Facebook!

– Har beveget oss

– Vi har beveget oss en del fra de opprinnelige kravene og mener vi har vært løsningsorienterte i møtene så langt. Vi har gjennomført undersøkelser der vi spurte medlemmene om viktigheten av kravene og kampviljen for å få disse gjennom. På bakgrunn av styrken i disse tilbakemeldingene og liten vilje til å finne løsninger hos motparten, endte vi opp i mekling, sier Walltin.

Ved en eventuell opptrapping av konflikten, vil NISO kunne ta ut medlemmer fra både håndball og fotball i streik. De berørte vil i så fall bli varslet i forkant.

Abelias hovedforhandler, advokat Thomas Urdal Johnsen hadde ingen kommentar da han ankom riksmekleren.

– Jeg håper på en konstruktiv mekling, var den eneste kommentaren han ville gi.

(Saken fortsetter under bildene.)

NISO-leder Joachim Walltin på vei inn til riksmekleren.

NISO-leder Joachim Walltin på vei inn til riksmekleren.

Leif Martin Kirknes

Thomas Urdal Johnsen leder forhandlingsdelegasjonen til NHO/Abelia.

Thomas Urdal Johnsen leder forhandlingsdelegasjonen til NHO/Abelia.

Leif Martin Kirknes

Kan påvirke hockeytabellen

Tre av ni klubber i GET-ligaen har ikke spillere som er tatt ut i en eventuell streik. Det er Ringerike, Frisk Asker og Lillehammer. Det vil si at de kan stille fullt mannskap i kampene framover uansett utfall av mandagens mekling.

– Kampene vil gå som planlagt om ikke klubbene selv blir enige om en omberammelse. Men hvis man ikke blir enige, går alt som planlagt, sier generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide, til FriFagbevegelse.

Så når Lillehammer Ishockeyklubb lørdag inviterer til «Hockey Classic» mot naborival Storhamar for andre år på rad, med 7.000 solgte billetter, kan det risikere å bli en kamp mellom hjemmelagets A-lag og et svært B-preget bortelag.

Dette er lønna til over 100 arbeidslivstopper

De best organiserte rammes

Spillere i de seks andre klubbene – Vålerenga, Manglerud Star, Stjernen, Storhamar, Sparta og Stavanger – er tatt ut i en eventuell streik.

Grunnen er at disse klubbene enten er medlemmer av Abelia, eller har direkteavtale med NISO, og således er knyttet til overenskomsten per dags dato.

Ottar Eide synes det er utfordrende at det nettopp er de klubbene som er organisert som rammes av en streik.

– Da blir det jo slik at det lønner seg å ikke være organisert, mener han.

Samtidig påpeker han at noe av poenget med en streik er at klubbene skal rammes.

– Hvis vi hadde avlyst eller utsatt alle kampene, hadde ikke en eventuell streik fått noen konsekvenser, påpeker han.

Lønnsforskjellene i Norge øker: – Utviklingen går i motsatt retning av det vi ønsker

– Unfair

Dersom det blir ishockeystreik blir i første omgang torsdagens ishockeyrunde rammet. Klubbene må da spille med spillere som ikke er tatt ut i streik, eller bli enige om å utsette kampen.

Joachim Walltin synes det vil være unfair å spille kamper for lagene som har spillere i streik. Da må klubben spille med et nærmest B-lag.

– Dette må aktørene vurdere. Med tanke på idretten har det kun vært streik innen fotballen. Da gikk ikke kampene som normalt. Det er vel vanlig og mest respektfullt med tanke på fair play. Men i dag har vi kun fokus på mekling og at vi skal komme til enighet, sier Joachim Walltin.

Edvard Os er mekler mellom LO og NHO i striden rundt spillerlønninger.

Edvard Os er mekler mellom LO og NHO i striden rundt spillerlønninger.

Leif Martin Kirknes

Annonse
Annonse