JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Julebonus i Ikea:

Ikea-ansatte i Oslo og Asker får ikke julebonus: – Dypt urettferdig

Over 2.000 ansatte i Ikea får halvannen månedslønn i julebonus, mens 1.000 ansatte i Oslo og Akershus ikke får noe bonus før jul.
IKKE RETTFERDIG: Tormod Aarum misliker hvordan Ikea har fordelt årets førjulsbonus.

IKKE RETTFERDIG: Tormod Aarum misliker hvordan Ikea har fordelt årets førjulsbonus.

Brian Cliff Olguin

katharina@lomedia.no

Hvert år får ansatte i Ikea en førjulsbonus basert på salgs- og resultatmål det siste året. Vinteren 2021 var varehusene i Oslo og Asker nødt til å stenge på grunn av pandemien. Salget gikk naturligvis ned, og nå får ikke 1.000 medarbeidere ved Ikea Furuset og Ikea Slependen førjulsbonus, melder Nettavisen.

Mens 2.000 Ikea-ansatte ved andre varehus i Norge får halvannen månedslønn i bonus.

– Det er dypt urettferdig, sier hovedtillitsvalgt Tormod Aarum ved Ikea Furuset til HK-Nytt.

Ikea-tilsette ville vere med og bestemme: Sånn fekk dei tariff i ein fei

Selv om Aarum misliker hvordan Ikea har fordelt årets bonus, forteller han at fordelingen ikke vært noe stort diskusjonstema på jobben.

– Alle diskusjoner om bonus ender uansett med at vi blir fortalt at «dette er globalt bestemte retningslinjer Ikea Norge ikke kan gjøre noe med». Inntrykket er at ledelsen på varehuset er like skuffet som medarbeiderne, sier han.

Før fikk alle Ikea-ansatte i Norge en bonus. Ordningen har vært endret flere ganger. Nå blir bonusen fordelt basert på hva hvert enkelt varehus presterer, forteller Aarum.

Gå ikke glipp av denne: Arbeidsledige og permitterte får forhøyede dagpenger ut januar

Ansatte omstilte seg kjapt

Da varehusene i Oslo-regionen var nødt til å stenge dørene forrige vinter, etablerte Ikea Slependen og Ikea Furuset en drive-in-tjeneste for salg av møbler og innredningsartikler.

– Ansatte på Ikea Furuset og Ikea Slependen ble hardest rammet under pandemien, sier Aarum.

Arbeidstakerne måtte omstille seg kjapt og legge om driften for å nå kundene på en ny måte.

– Jeg synes vi var flinke og er stolte av hva vi fikk til. På mange måter føles det ekstra urettferdig at vi ikke får en del av den store kaka, sier Aarum.

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Alle får 10.000 i januar

Salget fra klikk-og-hent-ordningen går til nettbutikken og ikke til varehusene, forklarer HK-sjef Monica Bogstad i Ikea Norge til Nettavisen. Hun legger også til at salget på varehusene På Furuset og Slependen trolig uansett ikke ville vært bra nok til å gi ansatte bonus.

Ikea Norge har i flere år delt ut bonus til ansatte etter globale retningslinjer. I fjor fikk 3.000 Ikea-ansatte i Norge én månedslønn i førjulsgave. Det samme skjedde i 2019, da de ansatte fikk rundt 40.000 kroner hver. Med 2019-tallene som utgangspunkt, tyder det på at de heldige Ikea-ansatte i snitt i år trolig vil vente seg en bonus på i overkant av 50.000 kroner, melder Nettavisen.

Tidligere i høst ble det kjent at alle Ikea-ansatte får utbetalt 10.000 kroner i januar som en takk for en ekstraordinær innsats i et utfordrende år, ifølge en pressemelding fra Ikea.

Annonse

Flere saker

Annonse