JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljeserviceavtalen og brønnserviceavtalen:

Lønnsoppgjøret: Oljeserviceansatte får et tillegg på 19.700 kroner

Industri Energi godtar tilbudet i lønnsoppgjøret for oljeserviceansatte. Det gjør ikke Safe, men må likevel finne seg i resultatet.

Håvard Sæbø

tormod@lomedia.no

Industri Energi og Norsk olje og gass kom onsdag kveld til enighet i lønnsoppgjøret for oljeserviceansatte, etter å ha forhandlet siden tirsdag. Omtrent 5000 ansatte i oljeservicebedrifter er omfatta av avtalene det ble forhandlet om, ifølge Norsk olje og gass.

Resultatet er at alle får et lønnstillegg på 19.700 kroner. Skift-/nattillegget blir økt med 3 kroner til 86,50 kroner. Helligdagsgodtgjørelsen økes med 50 kroner til 2025 kroner per dag.

p

Lokale lønnsforhandlinger

Industri Energi er tålelig fornøyd med resultatet:

– Gjennomføringen har lagt grunnlag for oversiktlige forhandlinger og vi fikk et oppgjør i tråd med ramma, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi på forbundets nettsider.

Forbundet er også fornøyd med å ha fått inn et punkt i protokollen om reelle lønnsforhandlinger lokalt.

– Også i årets oppgjør har det vært et fokusområde for oss å forbedre lønnsdannelsen for landansatte og individuelt avlønnede. Det skal det fortsatt være, noe arbeidsgiverne er enig med oss i, sier Alfheim.

Samordna oppgjør

YS-forbundet Safe valgte derimot å ikke akseptere tilbudet for deres brønnserviceavtale, som er likelydende som oljeserviceavtalen. Siden årets lønnsoppgjør er samordna, har ikke partene i dette oppgjøret streikerett. Dermed kunne Norsk olje og gass velge å iverksette resultatet fra enigheten med Industri Energi fra 1. juni.

– Vi har presset oss så langt vi kunne for å få til et oppgjør partene kunne enes om. Vi oppnådde enighet med Industri Energi. Det gjorde vi ikke med Safe, men de har godtatt at Norsk olje og gass vil iverksette det siste tilbudet som ble gitt, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass på arbeidsgiverorganisasjonens nettsider.

p

Safe krevde mer

Safe krevde et større lønnshopp etter år med kutt og reallønnsnedgang som følge av nedturen i bransjen fra 2014. De krevde derfor 5,5 prosent i generelt lønnstillegg.

«Igjen viser NOG sitt sanne jeg. Samordnet oppgjør uten konfliktrett er og blir dårlig butikk for ansatte på gulvet. Arbeidsgiverne prioriterer sine egne ledere og eiere og velger igjen å la de som skaper verdiene sitte igjen med knapper og glansbilder», skriver Safe på sine nettsider.

Forbundet er også skuffet over at arbeidsgiverne ikke godtok å heve lønna opp mot gjennomsnittslønna på sokkelavtalen, siden den har vært 7,3 prosent lavere. For sokkelavtalen er ramma for oppgjøret 3,81 prosent lønnsvekst, mens ansatte på brønnserviceavtalen får en lønnsvekst på 3,28 prosent i snitt.

Annonse
Annonse