JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødts nye partiprogram:

Industri Energi-lederen slakter Rødts industripolitikk: – Stor kunnskapsmangel

Lederen i Industri Energi mener Rødt nå konkurrerer med MDG om klimaet, mens klimabevegelsen kaller landsmøtevedtak et politisk selvskudd.
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim mener Rødts politikk innebærer en rasering av arbeidsplassene i oljebransjen.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim mener Rødts politikk innebærer en rasering av arbeidsplassene i oljebransjen.

Atle Espen Helgesen

helge@lomedia.no

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, har ledet programarbeidet som ble til et helt nytt partiprogram i helgen. Det endte med å fjerne sluttdatoen for oljeproduksjon, men også si nei til all form for vindkraft.

Rødt gikk i tillegg langt i å legge ut en spikermatte til oljeindustrien: Vedtak om å stoppe all oljeleting, ingen åpning av nye felt, avslutte geologisk kartlegging og seismikkskyting, avvikle leterefusjonsordninga, fjerne friinntekten, øke avskrivningstiden og flytting av iskanten sørover.

Se lista: Dette var de viktigste vedtakene på Rødts landsmøte

– Ingen motsetning

Martinussen synes ikke det er noen motsetning mellom å være både miljøparti og et parti for industriarbeidere.

– Det som er skummelt er hvis vi ikke har noen plan for omstillingen. Det regjeringspartiene gjør er å kjøre på med full gass og sikte mot en markedsstyrt kollaps, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

– I framtida vil ikke verden etterspørre norsk olje. Da må vi ha en plan for en omstilling, som starter med å rette investeringer og kompetanse vekk fra oljen og over til annen industri. Det gjør vi gjennom å ikke lete etter olje og bruke landets største økonomiske muskler, nemlig oljefondet, i industripolitikken, legger hun til.

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen får kritikk fra både miljøforkjempere og industrien etter landsmøtet i Rødt.

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen får kritikk fra både miljøforkjempere og industrien etter landsmøtet i Rødt.

Helge Rønning Birkelund

– Vi fjerner sluttdatoen fordi vår konkrete og tydelige industripolitikk er til det beste for industriarbeidere og industrisamfunn landet rundt. Jeg håper vi med dette vedtaket vil bygge alliansen som trengs ikke bare for å ha riktig politikk, men for å få til omstillingen som skal skje, legger hun til.

– Samtidig sier dere nei til leterefusjonsordningen?

– Vi har en svært tydelig oljepolitikk. Den kombinerer vi med en konkret industripolitikk som bygger opp arbeidsplasser. Det har landsmøtet i Rødt gått enstemmig inn for, svarer hun.

Fra landsmøtet: Rødt-Moxnes sammenlignet Ap med en upålitelig bruktbilselger: – Vanskelig å ta seriøst

– En rasering

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, er imidlertid ikke nådig i sin dom over Rødts industripolitikk.

– Å fjerne sluttdatoen er bare en kosmetisk endring, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Han mener politikken til Rødt innebærer en rasering av arbeidsplassene i oljebransjen. Og det gjør det ikke det bedre å si nei til havvind.

Frode Alfheim mener landsmøtet i Rødt rett og slett har vedtatt en håpløs oljepolitikk.

– Med gjennomslag for sin politikk ville Rødts politikk også gitt store konsekvenser både for oljeservice, operatørselskap og hele leverandørindustrien, sier han.

– Heldigvis får de ikke gjennomslag. Behandlingen av oljepakken i Stortinget viste at det store flertall støtter opp om norske oljearbeidsplasser. Bare MDG, SV og Rødt stemte mot pakken, sier Frode Alfheim.

Han mener hele tonen i programmet til Rødt vitner om motvilje og nedsnakk av norsk oljesektor.

– Det fremstilles nesten som om oljebransjen har vært ødeleggende for Norge og norsk næringsliv, ikke en avgjørende forutsetning. Å hevde at norsk olje og gass har «svekket annen industri og næringsliv» vitner om stor kunnskapsmangel. Hundretusenvis av arbeidsplasser er direkte knyttet til oljesektoren og er selve årsaken til at et vell av næringer og bedrifter har lyktes både nasjonalt og internasjonalt. Alt fra kiosken på hjørnet, til hotellene til leverandørindustrien som er bygd opp i hele landet. Når de i tillegg går løs på næringene som kan skape nye industriarbeidsplasser, blir nedleggelsen av norsk industri omfattende, poengterer han.

– Et totalt nei til havvind vil brutalt svekke norsk industri sin mulighet til å ta en sentral rolle i det grønne skifte både nasjonalt og internasjonalt. For eksempel Aker Verdal har hatt produksjon og leveranser til denne industrien for å kompensere noe for manglende oppdrag til oljeindustrien, sier Frode Alfheim.

Nå vil Rødt erobre fagbevegelsen

Klimabevegelsen reagerer

Om ikke industrien skyter nok fra hofta, får også Rødt kritikk fra klimaforkjemper Anders Bjartnes, redaktør i Energi og klima.

– Vedtaket om nei til havvind undergraver den radikale venstresidens posisjon som forkjemper for grønn industri og svekker partiets troverdighet i klimakampen, skriver han i en kommentar.

– Rødt vedtak om å si nei til havvind er et politisk selvskudd. Det er inkonsistent å kalle seg «industriparti» og samtidig være imot den næringen som de nærmeste tiårene kan skape flest arbeidsplasser og mest verdiskaping i de delene av industrien som står foran solnedgang – nemlig alt som har med olje og gass å gjøre, legger han til.

Slik forklarer Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen hvorfor partiet ikke vil åpne for flytende havvind:

– Rødt setter både naturen, kystfiske og arbeidsplassene i fiskeriet veldig høyt. Jeg tror dette var en debatt om å beskytte fiskeriet og arbeidsplassene der. Vi kan ikke risikere flytende havvind i gyteområdene og fiskeriområdene og sa derfor nei til det, mener Rødt-nestlederen.

Hun poengterer at partiet samtidig sier ja til at leverandørindustrien kan utvikle teknologi og kompetanse som gjerne kan brukes i andre land som har andre forutsetninger og andre havområder enn Norge.

Annonse

Flere saker

Annonse