JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krise i oljenæringen:

Industrien kommer til å ligge brakk hvis vi skal vente på alle de grønne prosjektene, advarer Roar Abrahamsen

Fagforeningstopp Roar Abrahamsen forventer at redningspakken for oljenæringen kommer på plass. – Det gjør ingen ting om den forbedres ytterligere, sier han.
Roar Abrahamsen er leder av Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen.

Roar Abrahamsen er leder av Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen.

Erlend Angelo

helge@lomeda.no

Lederen av Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen forventer at Stortinget vedtar en redningspakke for olje- og gassnæringen samt leverandørindustrien.

Han mener også at den må forbedres med tanke på friinntektene og varigheten.

Samtidig mener han det er helt på sin plass å stille minimumskravene som Arbeiderpartiet har fremmet.

Torsdag i forrige uke varslet nestleder Hadia Tajik at partiet gir sin støtte til en ordning med skatteutsettelse for oljenæringen, men med flere krav i forhandlingene som partiet sammen med Senterpartiet, Fremskrittspartiet og SV skal ha med regjeringspartiene.

• Les også: Strid om redningspakke til oljebransjen: – Det er naivt å ikke stille krav, sier Hadia Tajik

Fellesskapet stiller opp

– Når Staten og fellesskapet stiller opp med denne skatteendringen er det bare rimelig at det kan stilles krav, sier Roar Abrahamsen til FriFagbevegelse.

Han forventer at alle de rødgrønne partiene sørger for at pakken nå kommer på plass.

– Jeg tar det som en selvfølge at de forstår alvoret. Du kan ikke bygge industri på en industri som ligger brakk. Industrien kommer til å ligge brakk hvis vi skal vente på alle de grønne prosjektene, sier han.

– Vi må ha sysselsetting lenge før det, legger han til.

Før oljekrisen inntraff hadde Fellesforbundet rundt 5 000 medlemmer i avdeling 5 i Bergen. Oljekrisen tok 700 til 800 av foreningens medlemmer.

– Hele bransjen var i ferd med å komme seg på beina igjen, før korona-pandemien satte nye kjepper i hjulene, sier Abrahamsen.

Hele 650 av medlemmene var permittert da han talte opp 18. mai. Det gir også store ringvirkninger.

Undersøkelser viser at en arbeidsplass bare innen leverandørindustrien har ringvirkninger tilsvarende tre arbeidsplasser. Den genererer virksomhet for taxinæringen, mat, overnatting og hele lokalsamfunn.

Abrahamsen forlanger at politikerne på venstresiden viser handlekraft og har de politiske beina plantet i virkeligheten.

Er godt skodd

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, mener også at kravet om at redningspakken skal gi norske arbeidsplasser er helt i tråd med hva bransjen har krevd.

– Poenget må jo være å unngå ledighet, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

– Hvis redningspakken skal gå til de prosjektene som organisasjonen KonKraft har listet opp, vil du ha styringsinstrumenter som sikrer norske arbeidsplasser. Jeg er trygg på at det vil skje. Norske selskap har gang på gang vist konkurransekraft og norske leverandører er godt skodd for det som trengs, sier Alfheim.

– Når tre opposisjonspartier er så klare på at de vil forsterke pakken, er jeg trygg på at dette vil gå i orden. Da er jeg også trygg på at dette vil gi norske arbeidsplasser, sier Frode Alfheim.

Fellesforbundets toppleder, Jørn Eggum, mener kravene Arbeiderpartiet stiller om norske arbeidsplasser, utbyttebegrensning og rapportering av sysselsettingseffekten er helt på sin plass.

Skal gi aktivitet

– For oss er det viktig at redningspakken for oljeindustrien skal virke og gi aktivitet. Vi er opptatt av at det skal gi arbeid til verfts- og leverandørindustrien i Norge. Det er selvsagt at oljeselskapene skal redegjøre for hvilke lokale og nasjonale ringvirkninger og arbeidsplasser dette gir, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Han mener også det er svært viktig at Stortinget utvider tidsrammen for redningspakken. Regjeringen har satt frist for innlevering av prosjekter (PUD) i redningspakken til 1. januar 2022.

– Det er ikke god nok tid, mener Jørn Eggum.

Han mener tidsrammen for innlevering av prosjekter må utvides til 31. desember samme år – altså utvides med et år og at skatteregimet må virke fram til produksjonsstart.

– I tillegg må Stortinget se på friinntekten for å sikre at redningspakken faktisk vil fungere etter hensikten. Det gir ingen mening å komme med en redningspakke som gjør at prosjektene som bransjen har pekt på ikke kan realiseres, sier han.

Øke sysselsettingen

Hele bransjen, både på arbeidstaker – og arbeidsgiversiden, er organisert gjennom KonKraft. De har presentert en rekke prosjekter som kan dra nytte av redningspakken. Sysselsettingseffekten vil være stor: Bare på prosjekt knyttet til Aker BP og Equinor kan det være snakk om en økt sysselsetting på rundt 50 000 årsverk.

Det legges også opp til en storstilt utbygging av karbonfangst- og lagring. I tillegg kan produksjon av havvind knyttes til offshore-prosjektene.

Redningspakken vil føre Norge på en god vei inn i det grønne skiftet, med blant annet en langt større elektrifisering av plattformer som vil øke fra 30 til 70 prosent.

Annonse

Flere saker

Annonse