JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I INNSATS: Etter ti år som røyk- og kjemikaliedykker opplever Ingunn Selvåg at hun stryker på nye tester. Ny veileder har skapt usikkerhet blant brann- og redningsarbeidere.

I INNSATS: Etter ti år som røyk- og kjemikaliedykker opplever Ingunn Selvåg at hun stryker på nye tester. Ny veileder har skapt usikkerhet blant brann- og redningsarbeidere.

Werner Juvik

Nye krav til røykdykkere

Ingunn er blant landets sprekeste kvinner, men strøk på ny røykdykkertest

Forrige lørdag tok røyk- og redningsdykker Ingunn Selvåg (38) NM-sølv i en av Norges tøffeste idretter. Men jobben er hun ikke skikket til, dersom nye testkrav blir realitet.


02.10.2021
07:00
08.12.2021 09:37

ola.tommeras@fagbladet.no

Et utkast til ny veileder for testing av røyk- og kjemikaliedykkere har skapt furore blant brann- og redningsarbeidere. Kravene er urealistiske og skyhøye, synes mange.

Veilederen gikk nylig ut til alle landets brann- og redningsvesen og skal innføres fra 1. februar neste år. Forsøkene på å bestå testene har endt med omfattende stryk.

Ikke sterk nok

Etter ti år som røyk- og redningsdykker må topptrente Ingunn Selvåg konstatere at dersom disse kravene blir realitet, så er hun ikke sterk nok til å gå på jobb i Oslo brann- og redningsetat lenger – selv om hun forrige helg dro av gårde med sølvmedaljen i NM for veteraner i en særdeles fysisk utfordrende sportsgren.

– Jeg strøk på roing og benkpress, forteller Selvåg. (I ettertid har Arbeidstilsynet justert kravet til roing. Hun er nå akkurat innenfor.)

Nå gjør hun seg klar for verdensmesterskap i Functional Fitness, for de fleste kjent som crossfit, i Egypt i desember, men gruer seg til neste periodetest av fysisk nivå på jobben dersom dette innføres.

Mye lest: Elise Sofie (25) slutter: – Ingen fremtid i å jobbe som resepsjonist

– Begynn på nytt!

Store deler av Brann-Norge har dømt utkast til nasjonal veileder for testing av røykdykkere nord og ned. Den er utarbeidet av Arbeidstilsynet og er basert på innspill fra fagmiljøet, men den bommer fullstendig, mener brannkonstabler Fagbladet snakker med.

– De burde skrote alt de har laget til nå og begynne på nytt. Disse kravene er hinsides og reflekterer ikke jobben vi gjør, mener Selvåg.

Ambulansearbeider Linn: – Geværet pekte rett mot meg, og han brølte: «Kom dere ut!»

Ingunn Selvåg er topptrent, og vant nylig sølv i NM i crossfit.

Ingunn Selvåg er topptrent, og vant nylig sølv i NM i crossfit.

Werner Juvik

Bekymret for kvinnerekruttering

– Vi skal være sterke som røykdykkere, men dette nivået oppleves krevende for både kvinner og menn, sier Lill-Marit Overvik, leder av nettverk for kvinner i beredskap og medlem i Fagforbundets faggruppe for brann- og redningsarbeidere.

– Det vil bli nesten umulig å rekruttere og beholde kvinner med slike krav. Også menn rundt femti opplever disse testene som veldig krevende. Det bryter med målet om en livslang karriere i beredskap, sier hun.

Da Fagforbundets faggruppe reagerte, ble kravet om å ro 2000 meter på sju minutter og 30 sekunder justert til åtte minutter. Det opprinnelige kravet tangerte verdensrekorden for kvinner 55 år.

– Det er urealistisk å tro at ansatte skal holde seg på et slikt nivå til pensjonsalder, kommenterer Overvik.

Mye delt: Andreas (27) er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Slakter testene

Veilederen beskriver tre tester – trøndertesten og Fredrikstad-testen, i tillegg til en kombinasjonstest som ligner dagens. Ingunn Selvåg slakter begge.

– Mange stryker på trøndertesten. Fredrikstad-testen er mye nærmere arbeidssituasjonen, men er tilpasset vognhallen i Fredrikstad, sier Selvåg og gir et eksempel på hvordan dette slår ut:

– En av oppgavene er å dra en to og en halv tommer vannslange fylt med vann 30 meter alene. Resultatet blir helt forskjellige ettersom slangen dras på betong eller på tørr eller våt asfalt. Mange elementer i testen vil variere etter forhold og sted.

Denne skaper debatt: Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

Risikerer skader

Fagbladet møter vaktlaget til Ingunn Selvåg i treningsrommet på Marienlyst brannstasjon i Oslo. Resten av vaktlaget er tre veltrente, unge menn. De strøk også på en eller flere oppgaver i den nye testen.

– Vi risikerer jo å pådra oss skader for å gi tilstrekkelig til å bestå en slik test, sier de.

– Dessuten, hvordan skal Per på 20 år eller Lise på 19, som ønsker seg en karriere i brann og redning, klare å trene seg opp til å bestå disse testene? Sats har ikke brannslanger eller røykdykkerutstyr.

Fått med deg denne? Henriette Steenstrup er fornøyd med at ansatte i barnevernet opplever at «Pørni» er troverdig. Det kan hun takke søsteren sin for

Jobben betinger høyt nivå

Selvåg understreker at hun ønsker høye krav til helse og fysisk styrke for røyk- og redningsdykkere. Yrket krever et høyt nivå av hensyn til både deres egen og andres sikkerhet.

– Men verken biceps eller muskler alene gir seier over en brann eller redder mennesker. Det er lagarbeid som gir resultater, sier Selvåg og forklarer litt oppgitt på Fagbladets spørsmål om å være sterk nok til å bære et menneske i en brannsituasjon:

– I virkeligheten blir ikke folk båret ut på skulderen til en supersterk helt. Alle som har forsøkt å løfte et bevisstløst menneske, som i tillegg kan være såpeglatt av smeltende klær og brannskader, vet at det er nær umulig med rå kraft alene. Oppgavene blir løst med teknikk, lagarbeid og hjelpemidler.

Aktuelt: Nav avslutter nå en rekke koronatiltak. Se oversikten her

GOD NOK: - Det er lagarbeid som løser oppgavene, ikke rå styrke alene, sier Ingunn Selvåg.

GOD NOK: - Det er lagarbeid som løser oppgavene, ikke rå styrke alene, sier Ingunn Selvåg.

Werner Juvik

Frykter skader på ansatte

Brannsjef Bjørn Rønning ved Værnes-regionens brann- og redningsvesen bruker ikke trøndertesten, ikke slik den er per i dag.

– Jeg ser ingen hensikt. Vi kommer bare til å miste folk med slike krav, sier han.

Han legger til at for å yte tilfredsstillende for å bestå testen, må det instruert trening til.

– Her dreier det seg om mye vektløfting. Hvis denne type trening gjøres feil, så blir det lett skader.

Oversikt: Her er helseplagene vi får av jobben

Oppleves høyere for enkelte

Seniorrådgiver Lisbeth Tveit i Arbeidstilsynet svarer Fagbladet at veilederen vil bli evaluert og justert.

– Vi er klar over at kravene til styrke i trøndertesten oppleves som høyere for enkelte grupper av arbeidstakere, skriver Tveit i svar til Fagbladet.

Hun understreker viktigheten av at ansatte i brann og redning er i spesielt god form.

– Å trene opp og vedlikeholde nødvendig fysisk kapasitet er en forutsetning for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø som røyk- og kjemikaliedykker. Særskilt god fysisk kapasitet kan sannsynligvis redusere risiko for arbeidsrelatert helseskade, skriver Tveit.

Mye lest: Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

Store deler av Brann-Norge har dømt utkast til nasjonal veileder for testing av røykdykkere nord og ned.

Store deler av Brann-Norge har dømt utkast til nasjonal veileder for testing av røykdykkere nord og ned.

Werner Juvik

Skal evaluere

– Viser evalueringene at testkravene er urealistisk høye i forhold til oppgavene dykkerne skal utføre, vil vi ta en ny vurdering av nivået. Vi ønsker at testmetodene prøves ut, og at gjennomføring, resultat og evaluering dokumenteres, slik at dette kan følges opp ved tilsyn eller annen rapportering og dialog, opplyser hun.

Tveit viser også til muligheten den ansatte har til å velge mellom tre testmetoder mot tidligere én. Stryker de på trøndertesten, kan de be om å gjennomføre en av de to andre.

Se Arbeidstilsynets beskrivelse av de tre testmetodene i faktaboks

Bekymret for framtiden

– Vi erstatter erfaring og gode kompetanse med fysisk styrke dersom vi skal kreve et slikt nivå. Det gir ikke en bedre tjeneste, mener Lill-Marit Overvik. Hun setter likevel sin lit til at dialog med Arbeidstilsynet skal gi en justert veileder enn den de er forelagt.

På Marienlyst brannstasjon går alarmen. På sekunder er vaktlaget ferdig utrustet og klar i bilen. Få minutter senere er de på plass i sentrum og løser oppgavene, fortsatt sterke nok, men med uro for hva som kan komme.

Klarer du?

Fra en av testene brannkonstabler kan bli nødt til å bestå:

• Knebøy med vektbelastning 1,2 ganger egen vekt. Åtte repetisjoner.

• Markløft med vektbelastning 1,1 ganger egen vekt. Åtte repetisjoner.

• Benkpress med vektbelastning lik egen vekt. Seks repetisjoner.

• Militærpress med vektbelastning 0,55 av egen vekt. Seks repetisjoner.

• Kroppsheving med overtak og hake opp til stang. Seks repetisjoner.

• Romaskin 2000 meter på 7,5 minutter. (senere justert til åtte minutter)

• Tradisjonell tredemølletest med fullt utstyr i åtte minutter.

Røyk- og kjemikaliedykkertesten

• For å være operativ må en røyk- og kjemikaliedykker jevnlig bestå en test. Den skal sikre at helse og styrke er tilstrekkelig for utfordringene på jobben.

• Arbeidstilsynet har utarbeidet en veileder som beskriver hvilke krav som skal stilles for at røyk- og kjemikaliedykkere skal være skikket til jobben.

• Ny nasjonal veileder har skapt furore i brann-Norge. Brannkonstabler mener kravene er satt urealistisk høyt.

Dette sier Arbeidstilsynet om det enkelte testalternativet:

Alt. 1 Fredrikstad-testen er en ren funksjonell test. Funksjonelle testmetoder som gjenspeiler relevante arbeidsfunksjoner og oppgaver man utfører i arbeidet er vurdert som best egnet til å kontrollere om dykkeren har nødvendig fysisk kapasitet.

Alt. 2 Trøndertesten inneholder både en funksjonell del, som gjenspeiler arbeidsoppgavene, og en utholdenhet og styrke del. Vi er klar over at kravene til styrke i Trøndertesten oppleves som høyere for enkelte grupper av arbeidstakere.

Alt. 3 «Kombinasjonstester», inkluderer tester av utholdenhet, styrke, bevegelighet og andre relevante arbeidsfunksjoner. Tredemølletesten er tilsvarende den som er beskrevet i gammel Veiledning. Det er i tillegg beskrevet alternative tester av utholdenhet

02.10.2021
07:00
08.12.2021 09:37

Klarer du?

Fra en av testene brannkonstabler kan bli nødt til å bestå:

• Knebøy med vektbelastning 1,2 ganger egen vekt. Åtte repetisjoner.

• Markløft med vektbelastning 1,1 ganger egen vekt. Åtte repetisjoner.

• Benkpress med vektbelastning lik egen vekt. Seks repetisjoner.

• Militærpress med vektbelastning 0,55 av egen vekt. Seks repetisjoner.

• Kroppsheving med overtak og hake opp til stang. Seks repetisjoner.

• Romaskin 2000 meter på 7,5 minutter. (senere justert til åtte minutter)

• Tradisjonell tredemølletest med fullt utstyr i åtte minutter.

Røyk- og kjemikaliedykkertesten

• For å være operativ må en røyk- og kjemikaliedykker jevnlig bestå en test. Den skal sikre at helse og styrke er tilstrekkelig for utfordringene på jobben.

• Arbeidstilsynet har utarbeidet en veileder som beskriver hvilke krav som skal stilles for at røyk- og kjemikaliedykkere skal være skikket til jobben.

• Ny nasjonal veileder har skapt furore i brann-Norge. Brannkonstabler mener kravene er satt urealistisk høyt.

Dette sier Arbeidstilsynet om det enkelte testalternativet:

Alt. 1 Fredrikstad-testen er en ren funksjonell test. Funksjonelle testmetoder som gjenspeiler relevante arbeidsfunksjoner og oppgaver man utfører i arbeidet er vurdert som best egnet til å kontrollere om dykkeren har nødvendig fysisk kapasitet.

Alt. 2 Trøndertesten inneholder både en funksjonell del, som gjenspeiler arbeidsoppgavene, og en utholdenhet og styrke del. Vi er klar over at kravene til styrke i Trøndertesten oppleves som høyere for enkelte grupper av arbeidstakere.

Alt. 3 «Kombinasjonstester», inkluderer tester av utholdenhet, styrke, bevegelighet og andre relevante arbeidsfunksjoner. Tredemølletesten er tilsvarende den som er beskrevet i gammel Veiledning. Det er i tillegg beskrevet alternative tester av utholdenhet




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker