JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønt flertall for innstramming av innleie:

Innleie som fortrenger faste ansettelser skal bli forbudt, om Ap kommer til makten igjen

Forslagene får ikke flertall blant dagens storting. Men lovteksten skal ligge klar, hvis det blir regjeringsskifte til høsten.
Det er rødgrønt flertall for en innstramming av innleiereglene.

Det er rødgrønt flertall for en innstramming av innleiereglene.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Tirsdag om en uke skal Stortinget behandle et representantforslag fra Arbeiderpartiet om innleiespørsmålet. De rødgrønne er helt enig om de fleste punktene. Men det borgerlige flertallet vil ikke være med på nye innstramminger for innleie.

Ikke fortrenge faste

– Summen av det vi foreslår og som vi vil gjennomføre hvis vi kommer i regjering, er at innleie som fortrenger faste ansettelser skal bli forbudt, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

– Vi har i tillegg skrevet lovteksten på det aller meste som kan ligge på pulten når en ny arbeidsminister får nøkkelen og blomsterbuketten. Da kan lovteksten umiddelbart sendes ut på høring og gjennomføres raskt. Vi kan ikke bruke vinter og vår med lange utredninger på dette. Folk skal merke fra dag en at det blir forandring, mener Arild Grande.

Han er arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Arild Grande, arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet har lovforslaget klart.

Arild Grande, arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet har lovforslaget klart.

Sissel M. Rasmussen

– I dag kan du kun leie inn uten begrensninger dersom du har et midlertidig behov. Dette smutthullet misbrukes i stor grad. Flere bruker innleie som en del av den faste arbeidsstokken og definerer hvert prosjekt de jobber med som et midlertidig behov. Så får de et nytt prosjekt og bruker de samme innleide. Innleie for virksomheter uten tariffavtale skal kun være tillatt ved rene vikariater for en som er fast ansatt, sier Arild Grande.

Han får full støtte fra nestlederen i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.

– Det viktigste i forslaget er at Arbeiderpartiet foreslår at virksomheter uten tariffavtale kun kan leie inn vikarer. Det er på dette området vi ser den største omgåelsen i dag. Arbeidstilsynet sa også i sitt høringssvar at innleie ved midlertidig behov ville være krevende å håndheve, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

– Det tror jeg de nå erfarer er riktig når de har startet tilsyn med innleieregelverket. Mange hevder at prosjekter er midlertidige og at de derved er innenfor regelverket. I forarbeidene står det klart at midlertidigheten skal være uforutsett. Å ta på seg arbeid er ikke uforutsett. Vi mener fortsatt det ikke er riktig med totalforbud, men ser at det er nødvendig i Oslo-området, legger han til.

Også Grande ser, i likhet med resten av de rødgrønne partiene, at det er nødvendig med et totalforbud for innleie i Oslofjord-området.

Les også: Tålmodigheten er slutt. Innleie må forbys i byggebransjen i Oslo, sier Arbeiderpartiet

Arbeidsgiveransvaret

Grande mener koronakrisen har gjort det viktigere enn noensinne å stramme inn på arbeidsgiveransvaret.

– Covid-19 pandemien har økt hastigheten i utviklingen av kreative arbeidsformer. Ved å skylle på pandemien prøver enkelte arbeidsgivere seg på ting man ellers ikke kunne gjort, sier Grande.

Selskap har blant annet kvittet seg med ansatte, for så å ansette på nytt med dårligere lønn.

I tillegg til å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, foreslås det å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett,

I tillegg er Ap og SV enige om å stramme opp arbeidsgiveransvaret og å styrke arbeidstakernes rettigheter.

Forslagene sier ellers at den som reelt har bestemmende innflytelse over et arbeidsforhold har rettigheter og plikter som arbeidsgiver, hovedregelen om faste og direkte arbeidsforhold i norsk arbeidsliv presiseres, arbeidsgiver skal ikke kunne organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret og lønns- og arbeidsvilkår skal ikke svekkes ved anbudsprosesser, oppsplitting av selskaper og andre endringer i selskapsstruktur.

To av forslagene er det rødgrønn uenighet om i komiteen, hvor Rødt ikke har noen representanter;

Senterpartiet mener det ikke er riktig at tillitsvalgte skal avgjøre innleie. Partiet vil kun ha innleie ved ren vikarbruk.

Grande på sin side er enig med Fellesforbundet, som har fått gjennomslag for at tillitsvalgte og ledelsen i virksomheter bundet av landsomfattende tariffavtaler med fagforening med innstillingsrett kan avtale innleie dersom de er enige om at det er et midlertidig behov.

SV vil i likhet med Rødt forby hele innleiebransjen. Rødt har levert et eget representantforslag om dette, som også ligger til grunn for behandlingen i Stortinget tirsdag om en uke.

Annonse
Annonse