JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byggeplass:

Innvandrere i byggebransjen blir oftest skadd på jobb, viser ny rapport

Innvandrere i håndverksyrker blir fire ganger oftere skadd på jobb enn nordmenn. De eksponeres i større grad for helseskadelig støy, støv, røyk, gasser og damp.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Håvard Sæbø

Tallene kommer fram i en ny rapport fra Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Den viser at innvandrere i håndverksyrker oftere rapporterer om helseplager enn norske håndverkere. I tillegg rapporterer de oftere om løft i ubekvemme stillinger og stående arbeid, og at de sjeldnere kan ta pauser. Hovedtyngden av håndverkerne er sysselsatt i bygg- og anlegg.

– Rapporten viser at håndverkere som er innvandrere er mer utsatt for risiko enn norske. Arbeidsgivere og de som leier inn innvandrere eller utenlandske arbeidstakere, må bli bedre til å forebygge og redusere risiko for denne gruppen, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Bygg- og anlegg er en av næringene med flest arbeidsskadedødsfall og arbeidsulykker, alle arbeidstakere sett under ett. Rapporten viser at antallet meldte skader i bygg- og anlegg har gått noe ned de siste årene, men at det fortsatt ligger litt høyere enn gjennomsnittet for alle næringer.

Arbeidstilsynet registrerte 27 dødsfall i det landbaserte arbeidslivet i Norge i fjor. Seks av de døde var utenlandske borgere.

Farlig arbeid i høyden gjorde at Arbeidstilsynet stengte halvparten av byggeplassene de kontrollerte

Annonse

Flere saker

Annonse