JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Palestina og Israel:

Israel tar et steg i totalitær retning, mener LO

Seks palestinske menneskerettsgrupper er terrorstemplet av Israel. Nå krever LO at dette reverseres.
REAGERER: Julie Lødrup og resten av LO-ledelsen krever at Norge presser på for at Israel avlyser terrorlistingen sin av seks palestinske menneskerettsgrupper.

REAGERER: Julie Lødrup og resten av LO-ledelsen krever at Norge presser på for at Israel avlyser terrorlistingen sin av seks palestinske menneskerettsgrupper.

Jan-Erik Østlie

yngvil@lomedia.no

Lederne i LOs største forbund og ledelsen i LO sentralt, som sammen utgjør LO-sekretariatet, krever at Israel trekker tilbake terrorlistingen av seks palestinske menneskerettighetsorganisasjoner. Tre av organisasjonene får støtte fra Norge.

– Dette er et steg i totalitær retning, sier Julie Lødrup i LO-ledelsen, om Israels beslutning som ble kjent forrige uke.

LO ber den norske regjeringa presse på for å få Israel til å omgjøre sin beslutning som ble kjent forrige uke.

– LO forventer at den norske regjeringa støtter LOs krav om at Israel trekker tilbake terrorlistingen, sier Julie Lødrup til FriFagbevegelse. Hun har ansvaret for internasjonalt solidaritetsarbeid i LO.

Norge er svært bekymret

Foreløpig sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) hun er «svært bekymret» og at Norge er i kontakt med israelske myndigheter om saken. Norge har ingen indikasjoner på at de seks palestinske menneskerettsgruppene har vært involvert i terrorvirksomhet, sier statssekretær Henrik Thune (Ap) til NTB.

«Menneskerettigheter, organisasjonsfrihet og håndhevelse av demokratiske prinsipper er en forutsetning for fred, stabilitet og demokrati», heter det i uttalelsen fra LO-sekretariatet fra i går.

LO påpeker at menneskerettighetsgruppene i Palestina rapporterer om og dokumenterer brudd på palestinernes menneskerettigheter. De viser til at en terrorlisting åpner for at israelske myndigheter kan ransake organisasjonenes kontorer, gjennomføre beslag, arrestere ansatte og kriminalisere offentlig støtte av dem.

«Israels beslutning vil gjøre handlingsrommet for sivilt samfunn og særlig menneskerettighetsarbeidet i Palestina enda mer begrenset enn det allerede er. Dette vil ramme sårbare grupper som barn, kvinner og fattige bønder særlig hardt», mener LO-lederne.

LO ber også regjeringa om å fordømme den ulovlige anvendelsen av israelsk nasjonal lovgivning i det okkupert Palestina.

Amnesty: – Et angrep fra Israel

– Denne redselsfulle og urettferdige beslutningen er et angrep fra Israels regjering på den internasjonale menneskerettsbevegelsen, sa Amnesty International og Human Rights Watch i en felles uttalelse.

Den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem kaller avgjørelsen for en handling «som er karakteristisk for totalitære regimer».

Norsk Folkehjelp har samarbeidet med flere av dem som terrorlistes, og beskriver dem som internasjonalt anerkjente rettighetsorganisasjoner. Generalsekretæren oppfordrer norske myndigheter til å reagere kraftig og kreve at Israel snur.

– Angrepet illustrerer en trend vi har sett over flere år der Israel bruker alle midler for å stilne kritikere og kartlegging av brudd på palestinske menneskerettigheter, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin til NTB.

Israel: – Hemmelige bånd til parti

Israels forsvarsdepartement anklager de seks organisasjonene for å ha hemmelige bånd til PFLP. Det er en liten sekulær, venstreorientert bevegelse som har både et politisk parti og en væpnet fløy som har utført angrep mot israelere. PFLP sto bak en rekke flykapringer på 1970-tallet og er listet som en terrororganisasjon av både Israel og flere vestlige land.

Forsvarsdepartementet hevder at de seks palestinske menneskerettsorganisasjonene kontrolleres av PFLPs lederskap og har mange PFLP-medlemmer blant sine ansatte.

Dette avviser organisasjonene.

LO-kongressen vedtok Israel-boikott

LO-kongressen vedtok i 2017 å jobbe for en internasjonal boikott av Israel, fordi den mente dialog med Israel ikke førte til en rettferdig løsning på konflikten.

«Siden dialog og resolusjoner har hatt liten effekt, må det heretter arbeides for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel», het det i vedtaket fra fire år siden.

«LO krever at norske myndigheter fører en politikk som bidrar til at Israel avslutter okkupasjonen av Vestbredden og annekteringen av palestinsk land. Blokaden av Gaza må oppheves, muren rives, palestinske flyktningers rett til å vende hjem må respekteres og det må arbeides for en demokratisk statsløsning med like rettigheter for alle».

Leste du denne? LO reagerer. Norske tog vurderer å kjøpe tog av et selskap som tjener penger i okkupert Palestina

Annonse
Annonse