JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IFS-kongressen i København

IFS-leder: – Amazon presser livet ut av arbeidsfolk

IFS’ generalsekretær, Sharan Burrow, varsler en internasjonal kampanje mot Amazon
ANGRIPER AMAZON: Sharan Burrow, generalsekretær i ITUC, gikk hardt ut mot Amazon da hun åpnet debatten på ITUC-kongressen i København.

ANGRIPER AMAZON: Sharan Burrow, generalsekretær i ITUC, gikk hardt ut mot Amazon da hun åpnet debatten på ITUC-kongressen i København.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Sharan Burrow gikk rett i strupen på storkapitalen da hun åpnet debatten på IFS-kongressens andre dag. Hennes yndlingsmotstander Amazon kan vente seg tøffere tider.

Burrow tegnet et bilde av hvordan de gigantiske It-selskapene skaffer seg enorm makt.

Som føydale lorder

– Selskaper som Amazon er for store til å røres, men de presser livet ut av arbeidsfolk, samfunnet og leverandører. De har opparbeidet seg en utrolig rikdom, unngår skatt og driver businessen som føydale lorder, sa generalsekretæren.

Hun mente at nå var det på tide å gå løs på disse data-drevne monopolene, de må brytes opp og bli holdt ansvarlige. Amazon er IFS’ første mål. Burrow har fått med seg den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF) og UNI som organiserer som globalt organiserer ansatte i tjenestesektoren med på laget. Den engelske forkortelsen for IFS er ITUC.

Dette er verdens 10 verste land for arbeidstakere

Kamp om jobben

Burrow mener det er viktig å forhindre at disse teknologien ikke undergraver retten til å være organisert og føre kollektive forhandlinger.

IFS-kongressen er plassen der verdens fagbevegelse møtes. 1200 delegater fra 135 land skal bli enige om veien framover. Det er stor enighet om mange spørsmål, men under overflaten er det et spørsmål som skiller kongressen: Hvem skal føre IFS videre?

Australske Burrow er klar for å fortsette i en ny fire-årsperiode, men blir utfordret av italienske Susanna Camuso.

Verdens fagbevegelse samles til kongress i København

India vokser

Burrow oppsummerte også en framgang for IFS. Den siste fireårsperioden siden kongressen i Berlin har IFS økt fra 176 millioner medlemmer til 207 millioner. Hun trakk fram fagbevegelsen i India som i dag har 30 millioner medlemmer i uformell sektor og Den internasjonale konføderasjonen for hushjelper (domestic workers) IDWF som har 600 000 medlemmer.

250 millioner i 2022

Det er i den uformelle sektoren internasjonal fagbevegelse må styrke seg og klare å verve medlemmer, mente Burrow. Hun pekte også på at den teknologiske utviklingen med plattformøkonomi er med på å løse opp det tradisjonelle ansettelsesforholdet. 250 millioner medlemmer var målet hun satte opp for organisasjonen ved neste kongress i 2022.

LO reiser Palestina-spørsmålet når verdens fagbevegelse samles i København

Skrudde av mikrofonen da svensk LO-sekretær tok opp Palestina-saken: – Jeg opplevde det som sensur

Annonse
Annonse