JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ja, vi elsker Grunnloven

17. mai 2014 er det 200 år siden Grunnloven ble vedtatt av riksforsamlingen på Eidsvoll, men allerede denne uka startet den offisielle feiringen.
VI ERE EN NASJON, VI MED: Seks elever fra Tromstun ungdomsskole hjalp til, da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterte opplegget for markeringen av grunnlovsjubileet i skoler og barnehager

VI ERE EN NASJON, VI MED: Seks elever fra Tromstun ungdomsskole hjalp til, da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterte opplegget for markeringen av grunnlovsjubileet i skoler og barnehager

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det var folksomt i Lagtingssalen på Stortinget da stortingspresident Olemic Thommessen, sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, presenterte det offisielle programmet for feiringen av Grunnloven for et samlet pressekorps denne uka.

Folkefest og 300 arrangementer

Stolte kunne de fortelle at det vil komme over 300 ulike arrangementer, dedikerte nettsider, bøker og materiell tilgjengelig for folk.

I tillegg er det trykt opp mange kopier av den gamle Grunnloven, for de spesielt interesserte.

En undersøkelse, gjort i forkant for jubileet, viser at hele 87 prosent av nordmenn mener at Grunnloven er svært viktig. Det lover godt for feiringen, som skal pågå landet rundt gjennom hele året.

Professor Ola Meistad presenterte noen av funnene i en større undersøkelse gjort om folks holdninger til Grunnloven.

Den har vist seg å være mer levedyktig enn andre konstitusjoner som ble utformet i datidens Europa.

Som Europas eldste, og verdens nest eldste, gjeldende konstitusjon blant de moderne revolusjonsforfatninger, er Grunnloven i dag et samlende symbol for frihet, selvstendighet og demokrati.

For regjeringen er det et ønske at grunnlovsjubileet i 2014 skal styrke bevisstheten om hva Grunnloven betyr i dag og hvilken rolle den skal spille i framtidens demokrati.

Nesten alle elsker grunnloven

I undersøkelsen som Meistad presenterte, svarer hele 93 prosent at Grunnloven er viktig for demokratiet.

Også blant barn og unge, er det en gryende interesse for å lære mer om hvordan Grunnloven ble til, hvem eidsvollmennene var og hvorfor dette er viktig for samfunnet.

Statsråd Røe Isaksen kunne, med god hjelp fra seks elever fra Tromstun ungdomsskole, presentere et eget nettsted, opprettet for skoler og barnehager: www.minstemme.no.

I tillegg er det laget et eget nettsted for selve jubileumsfeiringen med en egen kalender som oppdateres hele tiden.

* Se: stortinget.no/no/Grunnlovsjubileet

Målet er at jubileet skal bidra til deltagelse og engasjement i demokratiet og legge til rette for folkefest i hele landet.

Avspark 16. februar

Den offisielle jubileumsåpningen skal skje på Eidsvoll søndag 16.februar.

Stortingspresident Olemic Thommessen håper å samle alle landets ordførere til en felles grunnslovssamling i Oslo i forkant av hovedfeiringen.

Her vil også det nasjonale hovedarrangementet finne sted på den store dagen, 17.mai 2014.

Annonse
Annonse