JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søppelskandalen i Oslo:

Jan-Olav varslet om lovbrudd på jobben. Så ble han omplassert

For to år siden leverte Jan-Olav Helmo et varslingsnotat til kommunen. – Byråden burde ha trykket på alarmknappen langt tidligere, mener den tidligere driftssjefen,
Det tok ett år fra Jan-Olav Helmos første e-post til byråd Berg beordret ekstern granskning av etaten hun har ansvaret for.

Det tok ett år fra Jan-Olav Helmos første e-post til byråd Berg beordret ekstern granskning av etaten hun har ansvaret for.

Werner Juvik

ola.tommeras@fagbladet.no

Like før helgen hørte tidligere driftssjef Jan-Olav Helmo byråden svare på et bombardement av spørsmål gjennom høringen om søppelskandalen i Oslo.

– Vi visste ikke. Vi måtte sjekke. Tallene var usikre, sa hun.

Slik forklarte byråd Lan Marie Nguyen Berg seg da opposisjonen i Oslo forlangte svar på hva byråden hadde gjort og ikke gjort før og etter fjorårets søppelskandale.

Lan Marie Nguyen Berg ble grillet intenst om tidslinja. Hvorfor skjedde det ikke noe tidligere? Hvorfor ble ikke bystyret orientert før?

– Vi kjente ikke til omfanget før etaten fikk ny direktør i februar 2019, svarte Lan Marie Nguyen Berg gjentatte ganger. Hun ville ikke gi bystyret usikre tall, og viste til at etatsleder ikke hadde rapportert forholdene videre.

Verneombud Roger stoppet opptak av videomøter: – Kan være en felle, sier advokat

Første varsel i 2018

Varsleren er hittil holdt anonym i mediene, men står nå fram etter fredagens høring.

Jan-Olav Helmo var driftssjef i Energigjenvinningsteaten (EGE) inntil han ble omplassert til andre oppgaver. Da hadde han stilt mange ubehagelige spørsmål til etatens ledelse.

I februar 2018 sendte han første varsling, en e-post til kommunens sentrale varslingsråd.

– Jeg mener alarmknappen burde vært trykt inn allerede da, sier Jan-Olav Helmo til Fagbladet.

Ifølge Jan-Olav Helmo gjorde han det klart at ledelsen underrapporterte brudd i etaten.

Ifølge Jan-Olav Helmo gjorde han det klart at ledelsen underrapporterte brudd i etaten.

Werner Juvik

– EGE holdt forhold skjult

Det tok ett år fra Helmos første e-post til byråd Berg beordret ekstern gransking av etaten hun har ansvaret for.

Senere, i november leverte driftssjef Jan-Olav Helmo sammen med en av etatens jurister, et formelt varslingsnotat. De slo alarm om omfattende brudd på arbeidstidsbestemmelser, brudd på bestemmelser om innkjøp og anskaffelser, og ansettelser uten utlysning.

Også andre ansatte varslet anonymt.

Ifølge Helmo gjorde han det klart at ledelsen underrapporterte brudd i etaten.

Rådgivningsselskapet PwC bekreftet senere i sin rapport at ledelsen holdt tilbake opplysninger.

LO-lederen: – Verdens beste arbeidsliv kan vi ikke skusle bort på grunn av noen måneder med korona

Ga alle etater instruks

I februar 2019 beordret byråd Berg ekstern gransking. Alle steiner skulle vendes. Det ble også gjort.

– Jeg var tydelig overfor mine etater. Med målrettet innsats fikk vi forbedringer i etatene, sa byråd Berg i høringen.

Da skandaleoppslagene rullet i media, om 18 millioner som ble brukt på garderobeanlegg som aldri ble bygget og flere tusen brudd på arbeidstidsbestemmelsene, var det allerede gjort et formidabelt opprydningsarbeid, men det forsvant i støyen.

Lønnsoppgjøret: Her er resultatene så langt

Grunnlag for å slå alarm

– Da byråden fikk informasjonen fra meg og andre varslere, burde de skjønt at EGE drev bevisst underrapportering av brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sier Helmo. Han bekrefter at byrådsavdelingen ikke kunne vite nøyaktige tall for antall lovbrudd, men mener det allerede året før var grunnlag for å slå alarm og starte gransking.

Flere ansatte varslet anonymt. Helmo leverte varslingsnotat signert, deretter fulgte det tett med møter gjennom vinteren med advokater som administrerer kommunens varslinger.

– Vi redegjorde for forhold i etaten gjennom flere møter, forteller Helmo.

Debatt: «76 øre mer i timen – skal jeg le eller gråte?»

Ble omplassert etter varslingen

Daværende EGE-direktør omplasserte Helmo til andre oppgaver etter at han hadde begynt å stille spørsmål ved driften. Helmo mener det var på grunn av varslingen.

– Jeg ble fratatt alt personell- og driftsansvar. Jeg ble usynliggjort og holdt utenfor. Jeg fikk ikke informasjon om utviklingen av saker jeg tok opp, selv ikke når jeg spurte om hva som skjedde, sier Helmo.

Da han fredag hørte byråden si «varslingen gjorde meg dypt bekymret» og «vi hadde fokus på å beskytte varslerne», sendte han en SMS til byrådsavdelingen og tilbød seg å fortelle om sine opplevelser som varsler.

– Jeg var forberedt på å få problemer med etatsledelsen, men fra byrådsavdelingen var det helt stille i forhold til min situasjon, sier Helmo.

Kun en omorganisering

Direktør fra 2016 til han gikk av med pensjon 1. februar 2019, Per Kristiansen, avviser at Helmo ble fjernet som en følge av varslingen.

– Helmo ble absolutt ikke satt til side på grunn av varsler. Han fikk andre arbeidsoppgaver i forbindelse med en omorganisering, svarer tidligere direktør Per Kristiansen i en sms til Fagbladet.

Da Kristiansen gikk av, ble Renovasjonsetaten og Energigjenvinningsetaten slått sammen til én stor etat. Hans Petter Karlsen overtok som direktør, med en klar beskjed fra byråd Berg. – Rydd opp!

Siden den gangen er antall brudd på arbeidstidsbestemmelsene redusert til et minimum. For avfallsinnsamlingen isolert har det vært null brudd siden første uke i år.

Debatt: «Derfor bør du elske streik»

Ingen grunn til å tro at noe var galt

– Vi hadde ingen grunn til å tro at noe var galt. Forholdet mellom byrådsavdeling og etater er basert på tillit, sa Lan Marie Nguyen Berg, da hun i høringen ble spurt om hvorfor det ikke skjedde noe verken på våren 2018 eller november og desember 2018, men først etter at Karlsen tiltrådte i februar 2019.

Berg slo fast at det var først på nyåret i fjor at byrådsavdelingen hadde god nok informasjon til å sette i gang gransking.

Målfrid varslet om forhold på jobben. Så vurderte sjefen å få henne innlagt

Tidligere direktør: - Ting tar tid

Nå pensjonert EGE-direktør Per Kristiansen mener etaten var svak på HMS da han overtok ansvaret i 2016.

– Jeg opplevde en etat som var svært operativt fokusert, men svak på HMS. Dette tok jeg tak i, skriver Kristiansen i en melding til Fagbladet.

– Men ting tar tid, forklarer han som bakgrunn for at bruddene på arbeidstidsbestemmelsene fortsatte. Han svarer ikke på hvorfor antall brudd ble underrapportert til byrådsavdelingen.

Ifølge Kristiansen ble alle stillinger utlyst eksternt før ledere ble ansatt i hans tid.

Oslo skal være en god arbeidsgiver

– Oslo kommune skal være en god arbeidsgiver, og vi har forståelse at det er krevende å stå i en situasjon der man varsler på sin egen arbeidsplass, skriver Tuva Otterlei Blikom ved Byrådsavdeling for miljø og samferdsel i Oslo i en e-post til Fagbladfet.

– Selvsagt er vi interessert i erfaringene han har gjort seg, og vi vil kontakte Helmo for å avtale hvordan han kan legge fram sine erfaringer, fortsetter hun.

Forøvrig viser byrådsavdelingen til svarene byråden allerede har gitt i forhold til hvor tidlig hun kunne beordret full granskning.

Annonse
Annonse