JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jonas x 2 = bevegelse

Situasjonen for håndverksfagene og sosiale ulikheter i helse er to av temaene som blir berørt i boka til Gahr Støre. «I Bevegelse» er skrevet sammen med den tidligere Fellesforbund-rådgiveren Jonas Bals. – Det ga boka energi, sa Ap-lederen på dagens pressekonferanse.
Det var stappfullt da Jonas Grad Støre lanserte sin bok «I bevegelse» i dag. Til venstre rådgiver Jonas Bals som har bidratt vesentlig til det endelige resultatet.

Det var stappfullt da Jonas Grad Støre lanserte sin bok «I bevegelse» i dag. Til venstre rådgiver Jonas Bals som har bidratt vesentlig til det endelige resultatet.

Siri Hardeland

stig@lomedia.no

Det var stor interesse da Ap-leder Jonas Gahr Støre slapp sin nye bok på en pressekonferanse i dag. Anders Heger i Cappelen Damm mente boka var spesiell til å være skrevet av en politiker.

Ideologisk

– Jonas Gahr Støre reflekterer, tviler og tenker ordentlig igjennom tingene. Det er et stykke ideologisk litteratur, sa forlagssjefen. Bakgrunnen for at maler og rådgiver Jonas Bals kom med i prosessen, var at han skulle intervjue Støre for et tidsskrift. Ap-lederen ble så inspirert av dette at han ville føre det hele videre i bokform, og elleve av kapitlene er basert på en samtale mellom de to Jonas`ene.

Håndverksfag

Bals opplevde at det var lett å få gjennomslag hos Støre for å ta opp situasjonen for håndverksfagene i samfunnet. Her står det ikke lystelig til, og dette er en av Bals` kjepphester. Han er selv maler og har sett hvor skrinne kår det har vært i arbeidslivet for å utdanne håndverkere av ulike slag.

– Jonas tok dette på høyeste alvor, sa Bals. Støre skriver i boka at det nå er på tida å legge til rette for å velge yrkesfaglig studieretning. Han viser til anslag om at vi kommer til å mangle 90.000 fagarbeidere i 2025, i tillegg til 57.000 helsefagarbeidere. Boka handler, ifølge forfatteren, i bunn og grunn om å bygge landet. Da trengs blant annet gode fagfolk og et godt forebyggende helsevesen.

Sosiale ulikheter

På spørsmål fra LO-Aktuelt om hva Arbeiderpartiet vil gjøre for å bedre folkehelsa, viste Ap-lederen til at han har skrevet et helt kapittel om dette i boka. Han sier blant annet at de sosiale ulikhetene i helse har vokst de siste tiårene, også i Norge. Han mente videre at Høyre og Frp ikke er opptatt av emnet. I boka siterer han fra en kronikk i LO-Aktuelt tidligere i år, der det heter at «prosessene som støter ut mennesker med nedsatt helse, handler i stor grad om hvordan arbeidslivet er organisert og i hvilken grad vi tilrettelegger for at syke kan være på jobb». Støre viser til forskerne bak artikkelen, som stiller spørsmål om noen tiltak vil øke klasseforskjellene, og skriver: «Dette er spørsmål det er åpenbart at sosialdemokratiet ikke bare må stille, men også finne svar på». Ap-lederen viste til at det fins mye forskning og kunnskap på feltet, men at temaet er stort og at det er komplisert å gjøre noe med det.

Arbeidslivet viktig

Han mener mye av løsningen ligger i arbeidslivet, og viser til samfunnsmedisineren Ebba Wergeland: Dersom alle skal med, er det avgjørende at det er visse rammer på arbeidstiden.

I motsatt fall får vi et ekskluderende arbeidsliv. I yrker uten krav til formell utdanning er halvparten av dem mellom 55 og 66 år ute av jobb. Tilsvarende for akademiske yrker er 17 prosent. Støre viser til forskning som sier at sykefravær ofte skyldes brudd på arbeidsmiljøloven, som mangel på pauser, skjev belastning og dårlig psyko-sosialt arbeidsmiljø.

H/Frp ikke interessert

I boka heter det at Høyre-Frp-regjeringen ikke har med en eneste referanse til sosiale ulikheter i helse. «Det er urovekkende, fordi det viser at de ikke er våkne overfor disse forholdene i samfunnet, at de ikke vil prioritere å gjøre noe med dem. Og vi forstår litt mer når vi leser forslagene til endring i arbeidsmiljøloven med åpning for mer overtid, mer midlertidighet, mer søndagsarbeid – de har rett og slett ikke tatt inn over seg belastningene mange arbeider under selv i dag. Det gir oss i Arbeiderpartiet et enda større ansvar for å reise debatten».

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), gir detaljert innblikk i nord-trøndernes helse over tid. Støre anbefaler å følge med i det de publiserer derfra, som «vekker interesse verden over». Undersøkelsen viser til årsakssammenhenger knyttet til sosialt og økonomisk utgangspunkt.

Fagbevegelsen viktig medspiller

Jonas Gahr Støre mener forslaget om røykeslutt aldri hadde blitt gjennomført hvis det ikke ble helhjertet støttet av daværende Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet. «De fikk i sin tur med seg andre i LO-familien, og løftet det som et viktig spørsmål, som angikk deres medlemmers liv og helse. Det bidro til å gi lovendringene en legitimitet og oppslutning de ikke hadde andre steder».

Ikke bygge ned

Finanskrisa ute i Europa fikk mange land til å bygge ned den offentlige innsatsen, og Støre mente at den rådende tenkningen i Vesten hadde vært å privatisere. Han advarte mot dette og ville heller da se på hva som kunnes gjøres bedre innenfor det offentlige.

Stopp skattekutt

Til spørsmålet om skatt og skattenivå viste han til Sverige, der regjeringen har gjennomført skattekutt. Nå ville ikke de borgerlige kutte mer, da det vil gå utover velferden og fellesskapet! Men selv med de kuttene som er foretatt, ligger Sverige «svakt over det norske skattenivået».

Jeg har skrevet et helt kapittel om sosiale ulikheter i helse

Jonas Gahr Støre

Annonse
Annonse