JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping

Jordbærplukkere i Sogn får hundretusener i erstatning: – Dommen er rettferdig, sier Julia

Eieren av et bemanningsbyrå som leide ut arbeidskraft til bær-bønder er dømt til å betale sine ansatte 850.000 kroner.
Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.

Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.

Sondre Dalaker/NRK

torgny@lomedia.no

Sommeren 2019 var 42 polske bærplukkere leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn.

Plukkerne hadde lange arbeidsdager for at bærhungrige forbrukere skulle kunne meske seg med Fresvik-bær.

Eieren av bemanningsbyrå Fres Work er Tomasz Stempniak. Han må nå betale sine tidligere ansatte 850.000 kroner i for lav lønn.

Han må også betale en bot på 40.000 kroner og får 60 dagers betinget fengsel. Stempniak ble dømt for brudd på allmenngjøringsloven for å betale for lav lønn, og brudd på arbeidsmiljøloven da de ansatte hadde for lange arbeidsdager og dårlige boforhold.

Siste utvikling i saken: Julia får kanskje ikke erstatningen hun ble tilkjent i retten

– Alle var slitne

En av plukkerne som nå skal få etterbetalt lønn er Julia Gałczyńska.

Til FriFagbevegelse forteller hun at det var vanskelige forhold å jobbe under sommeren hun kom til Fresvik.

– Vi jobbet mange timer, mellom 10 og 12 timers arbeidsdager hele uken. Alle var slitne, skriver hun i en epost til FriFagbevegelse.

– Det var dårlige boforhold, og bare noen få dusjer for alle som bodde der. Det var én lang pause i løpet av dagen. Da måtte vi tilbake til brakka og raskt tilberede middagen.

Jordbærplukkere: Polske jordbærplukkere hevder de ble bedt om å lyve til Arbeidstilsynet: «Si at dere tjener 130 kroner»

Ille

Gałczyńska og hennes kolleger tok opp arbeidsforholdene først med Stempniak, så med bøndene som eide bærene de plukket.

Da ble det inngått en avtale med bøndene om at arbeiderne skulle bo gratis mot at de avsluttet arbeidskonflikten med Fres Work, men ellers fortsatte å jobbe som normalt til samme betaling.

19. august 2019, dagen etter at avtalen var undertegnet, ankom Arbeidstilsynet og politiet. Hovedhensikten med tilsynet var å kartlegge arbeidet på stedet, kontrollere arbeidernes lønns- og arbeidsvilkår og boforholdene i brakkeriggen.

Det de fant var ganske ille. Ikke bare måtte arbeiderne dele rom, flere måtte også dele seng.

Arbeiderne måtte vaske og tørke arbeidstøyet sitt, men det var ikke noe sted å tørke tøyet. Den eneste vaskemaskinen fungerte dårlig.

De 40 ansatte delte to bad/dusjer og tre toaletter, hvorav det ene toalettet ikke virket.

Jordbærplukkere i 2020: Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse

Fiktive arbeidskontrakter

Året før, sommeren 2018, ble Fres Work kontrollert av Arbeidstilsynet. De fant bare noen småfeil som raskt ble rettet opp.

Arbeidskontraktene viste at arbeiderne fikk allmenngjort lønn. Arbeidstilsynet avslørte ikke at arbeidskontraktene var fiktive og at de ansatte jobbet ulovlig lange dager.

Året etter, i 2019, ble det bråk. Da fortalte de ansatte at timelistene som Arbeidstilsynet hadde blitt vist året før var fiktive.

Nå viste de fram sine egne plukkbøker som ga det reelle bildet av hvordan arbeidsforholdene var.

Aktuelt: Stadig flere får ikke lønna de har krav på: – Kapasiteten er sprengt

14 timer sju dager i uka

Arbeidstilsynets inspektører fikk høre om arbeidsdager med lengde på opp til 14 timer sju dager i uka.

De fleste av bærplukkerne hadde en lønn ned mot det halve av hva de hadde krav på. Kun et fåtall hadde en timelønn opp mot minste tarifflønnen.

Lønna for denne typen arbeid er allmenngjort. I 2019 betydde det at det var ulovlig å betale sesongarbeidere under 123,15 kroner timen.

Fres Work utarbeidet fiktive arbeidskontrakter og timelister for å villede Arbeidstilsynet ved en eventuell kontroll.

Da Arbeidstilsynet kontrollerte arbeidsavtalene, så alt ut til å være i skjønneste orden. Der sto det at de ansatte skulle få allmenngjort lønn som i 2019 var på 123,15 for sesongarbeidere.

40 arbeidere bodde på 12 rom

Tomasz Stempniak hadde lang erfaring som bærplukker. Allerede i 1999 var han registret som arbeidstaker i Norge.

I 2018 tok han på seg ansvaret fra Fresvik-bøndene til å rekruttere polske arbeidere til bærplukking. Han opprettet et eget firma, FresWork.

Dessuten inngikk han en avtale med seks bønder om at Fres Work skulle skaffe arbeidskraft, som bøndene kunne leie inn etter behov.

FresWork leide også brakkeriggen, «Skaatabu». Det var 12 soverom hvor det på det meste bodde 40 arbeidere.

De som skulle jobbe for bøndene i Fresvik, hadde ikke noen andre alternativer enn å bo på denne brakkeriggen.

Saken fortsetter under bildet.

Skaatabu ble brakkeriggen kalt. Den ligger høyt oppi lia over Fresvik i Sogn. På de 12 soverommene bodde det sommeren 2019 over 40 arbeidere.

Skaatabu ble brakkeriggen kalt. Den ligger høyt oppi lia over Fresvik i Sogn. På de 12 soverommene bodde det sommeren 2019 over 40 arbeidere.

Privat

Menneskehandel

På kontrollen 19. august 2019, var også politiet med. Under inspeksjonen ble de klar over alvoret og arresterte Stempniak.

Det var mistanke om menneskehandel og tvangsarbeid. Han ble tatt med til Bergen og holdt i varetekt i seks dager.

Etter hvert frafalt politiet mistanken om den alvorlige forbrytelsen.

FriFagbevegelse har vært i kontakt med Stempniak. Han har ikke ønsket å gi noen kommentarer til innholdet i denne saken.

Aktor i saken Sigurd Åsnes Granli, er fornøyd med dommen som i hovedsak er i tråd med påstanden om straffen som han la ned.

– Vi er fornøyde med at det ble slått fast at her forelå det grove brudd på loven, og hadde det ikke vært for den lange etterforskningstiden hos politiet som hadde tiltalte blitt dømt til ubetinget fengsel, sier Granli.

Det gikk tre og et halvt år fra saken ble opprettet til dom ble avsagt. I dommen blir denne etterforskningstiden karakterisert som sendrektig.

Lang tid

Også Julia Gałczyńska er fornøyd med dommen.

– Jeg mener at dommen er rettferdig selv om rettssaken tok lang tid. Jeg er klar over at politiets arbeid ble hindret av covid-19 og oversettelsen av mange dokumenter, men jeg er glad for at norske myndigheter fikk slutt på tilstanden og ikke lot saken ligge, skriver hun i en epost.

Ingen kommentar

Bøndene som leide inn arbeidsfolk fra FresWork, vil ikke uttale seg.

Da FriFagbevegelse ringer en av dem, er svaret kontant: – Det har jeg ingen kommentar til.

Endring

Saken ble endret 22.mai ved at det ble lagt til opplysninger om hvilke forhold Stempniak ble dømt for.

Annonse
Annonse