JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jørn Eggum om opprinnelsesgarantiordningen: – På grensen til svindel

EL og IT Forbundet og Fellesforbundet er helt på linje når de støtter et Ap-forslag som vil gjøre slutt på at norske bedrifter og strømkunder må betale ekstra for å kunne bevise at de bruker fornybar kraft.
STØTTER: Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, støtter forslaget om å fjerne den omstridte opprinnelsesgarantiordingen.

STØTTER: Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, støtter forslaget om å fjerne den omstridte opprinnelsesgarantiordingen.

Håvard Sæbø

knut.viggen@lomedia.no

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener det nesten må kunne regnes som svindel at man skal kunne kjøpe seg bevis på at man bruker fornybar energi, selv om strømmen mest sannsynlig kommer fra et kullkraftverk i nærheten. Og på den andre siden at norske bedrifter og strømkunder må betale ekstra for å kunne bevise at strømmen er fornybar, selv om 98 prosent av all strømproduksjon i Norge er nettopp det.

Opprinnelsesgarantien for strømkunder undergraver norsk industri, mener Arbeiderpartiet

Men slik fungerer dagens system med opprinnelsesgarantiordninger, som er en frivillig ordning innført av EU. Norge sluttet seg til ordningen i 2006 som en del av vårt felles energimarked.

Nå vil EU at ordningen skal videreføres og formaliseres i det nye Fornybardirektivet.

– Jeg skjønner at dette er noe kraftselskapene ønsker, men norske bedrifter skal ikke komme negativt ut av dette, sier forbundsleder, Jørn Eggum.

Støtter Ap-forslag

EL og IT har landsmøtevedtak om at det skal jobbes for å melde Norge ut av ordningen. – Her er EL og IT og Fellesforbundet helt på linje, sier Eggum.

Dermed er Eggum enig med både LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og med Aps talsperson, Else May Botten, som ved fremleggelsen av Ap-forslaget tidlig i juni, argumenterte for at norske industriselskaper etter 2021 ikke bør tvinges til å kjøpe opprinnelsesgarantier, slik EU vil.

Det gjør de ikke i dag, under den frivillige ordingen. Mesteparten av de opprinnelsesgarantiene som utstedes går til utenlandske kunder, som på denne måten kan kjøpe «grønn» kraft. Norsk Industri har bedt sine medlemsbedrifter om å la være å kjøpe slike garantier.

Uenighet i NHO

På arbeidsgiversiden har både Norsk Industri og Energi Norge kastet seg inn i debatten de siste dagene via blant annet leserbrev. Mens Energi Norge advarer mot å melde Norge ut av ordningen, argumenterer Norsk Industri for at det er mer enn godt nok dokumentert at norsk strømforbruk er nær hundre prosent fornybart, og at det er nødvendig å justere opprinnelsesgarantordningen etter dette.

– Vi er helt på linje med Norsk Industri, samt Norsk Olje og gass. Dette er en ordning som har ingenting med klima å gjøre, sier Jørn Eggum.

EL og IT Forbundet vil oppheve opprinnelsesgarantien for strømkunder

Sterke signaler

Han håper at dagens regjering vil lytte til de sterke signalene fra både LO, Fellesforbundet og EL og IT og meningsfellene på arbeidsgiversiden.

– Vi ser ikke for oss at vi trenger å vente til et eventuelt regjeringsskifte, med å få dette på plass, sier han.

Energi Norge mener på sin side at opprinnelsesgarantiordningen gir betydelige ekstrainntekter for den norske kraftnæringen, og at den samtidig sørger for sårt tiltrengte midler til investeringer i ny bærekraftig teknologi og kraft, som er viktig for det grønne skiftet.

Det er også spørsmål om Norge kan trekke seg fra ordningen, gitt Norges tilknytning til EØS og EU.

Regjeringen er i gang med å vurdere endringer som kan gjøre at systemet med opprinnelsesgarantier vil kunne fungere bedre enn i dag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse