JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjør

Kabinansatte i SAS har sagt ja til frivillig mekling denne uka: – Partene står langt fra hverandre

De kabinansatte har en lavere lønn i dag enn de hadde for ti år siden, samtidig som SAS har økonomiske problemer. Nå skal partene møtes hos Riksmekleren.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Sissel M. Rasmussen

herman@lomedia.no

Meklingen finner sted 10. og 11. november, bekrefter forbundsleder i Kabinansattes forbund, Elin Roverudseter, i en SMS.

Det ble altså ikke enighet i forhandlingene om ny tariffavtale med arbeidsgiveren.

– Partene står langt fra hverandre, sier Roverudseter.

Hun kan ikke gå inn på kravene som blir stilt, men understreker at lønn selvsagt er viktig når de forhandler for et lavlønnsyrke.

Et av krava på vei inn i forhandlingene var at det er helt uakseptabelt med lønnsnedgang for de kabinansatte.

– Vi godtar ikke å gå ned i lønn nok en gang. Det er egentlig helt uaktuelt med en lønnsreduksjon i et yrke som allerede er definert som et lavlønnsyrke, sa Roverudseter til FriFagbevegelse før forhandlingene.

Les også: Phillip (17) trives bedre i jobb enn på skolen. Flere unge kan få samme mulighet

Vil redde selskapet

Samtidig som konflikten med de kabinansatte, og pilotene tidligere i år, har SAS prøvd å gjennomføre en redningsaksjon for å få selskapet ut av det økonomiske uføret de er i.

De vil både stryke gjeld og hente inn mange milliarder nye kroner for å få selskapet ut av det økonomiske uføret de er i.

– Vil dere være med å redde SAS sin økonomi?

– Vi ønsker at SAS skal være en arbeidsgiver og aktør i flymarkedet også i framtida, men det skal ikke skje på bekostning av anstendige lønns- og arbeidsvilkår, sier Roverudseter.

Elin Roverudseter

Elin Roverudseter

Privat

SAS tok først initiativ til frivillig mekling i slutten av oktober.

Lønnstapere

Startlønna for en nyansatt i fulltidsstilling som kabinansatt i SAS er på 25.039 kroner i måneden før skatt, ifølge forbundslederen.

De kabinansatte har en lavere lønn i dag enn de hadde for ti år siden.

Medregnet prisøkning, lønnsnedgang, lønnsfrys og fjerning av kompensasjon for ugunstig arbeidstid, ved siden av at arbeidstida har økt per år uten tillegg i lønn, er nedgangen i kjøpekrafta ganske kraftig.

Annonse
Annonse