JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kaos da kvinnene kastet Karlsen

Hadde det vært valgobservatører på plass da ITF valgte Europas kandidater til kvinnekomiteen i ITF, ville trolig prosessen fått flengende kritikk.
Ulike beskjeder om hvem som hadde stemmerett og hvor avstemningen skulle foregå preget gårsdagens valg av Europas representanter til ITFs kvinnekomite på ITF-kongressen i Sofia, Bulgaria.

Ulike beskjeder om hvem som hadde stemmerett og hvor avstemningen skulle foregå preget gårsdagens valg av Europas representanter til ITFs kvinnekomite på ITF-kongressen i Sofia, Bulgaria.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

Transportarbeiderforbundets Sissel Karlsen har siden ITF-kongressen i 2010 i Mexico City vært medlem i ITFs kvinnekomite som en av seks representanter fra Europa. Hun stilte til gjenvalg på kongressen i Sofia i Bulgaria.

En ble til seks

Vanligvis pleier de nordiske land å samle seg om en kandidat som man lanserer – og gjerne får valgt inn som Nordens representant i den europeiske delegasjonen. Forleden ble det imidlertid klart at det dukket opp enda en kandidat fra Norden, svenske Susanne Gällhagen fra Svensk Kommunal.

Det var ventet at disse to ville bli stilt opp mot hverandre når det skulle velges nye representanter til kvinnekomiteen fra vår verdensdel, men det skjedde ikke. I stedet ble samtlige sju kandidater lagt i potten, noe som medførte at Sissel Karlsen fikk seks motkandidater i stedet for svenske Gällhagen.

Bare rot

Selve valget var derimot preget av rot fra ende til annen. Først ble samtlige fra Europa som deltok på kvinnekonferansen samlet foran scenen i etterkant av konferansen. Der ble det informert muntlig – og vist fram på en håndskrevet lapp om hvilke kandidater som det kunne velges mellom. Samtidig fikk man beskjed om at det kun var delegasjonssjefen for de ulike landene som kunne avgi stemme.

– Først fikk vi beskjed om at det ikke skulle avgis stemme i den salen vi befant oss, men i en mindre sal et stykke unna. Da vi kom dit fikk vi kontrabeskjed om at avstemningen likevel skulle skje i den salen vi kom fra. Deretter fikk vi beskjed om at vi ikke kunne stemme selv, men at delegasjonssjefen var den eneste som kunne stemme. Siden mange ikke fikk tak i sine delegasjonssjefer i tide, forlot de lokalet, mens vi fikk tak i forbundsleder Roger Hansen i NTF som kom løpende, forteller Sissel Karlsen til Transportarbeideren.

Lang tid

Ifølge Karlsen var det også stor usikkerhet som hvordan selve den skriftlige avstemningen skulle foregå.

– Mange var usikre på hvordan de skulle stemme, og informasjonen ble gitt fra komiteens administrasjon muntlig, men ikke over høyttaleranlegget. Det gjorde det vanskelig å høre hva som ble sagt, sier Karlsen.

Da kandidatene ble presentert på scenen, viste det seg at bare fire av sju kandidater var til stede for å bli presentert. Ingen av navnene ble heller vist fram på de store skjermene bak scenen.

Med sju kandidater og seks plasser burde det strengt tatt vært en smal sak å sette opp et system for hvordan valget skulle foregå, men det faktum at det tok ITF rundt seks timer fra avstemningen til kandidatene fikk beskjed, kan tyde på at det ikke var så enkelt.

Skuffet

Den eneste av de sju som ikke fikk plass i den neste fireårsperiodens kvinnekomite, i ITF, var nettopp Sissel Karlsen, men hun understreker at resultatet ikke har noen betydning for hennes kritikk av valgprosessen.

– Det er klart jeg er skuffet over å ikke bli gjenvalgt, men det kan godt tenkes at resultatet hadde blitt akkurat det samme om valget hadde vært gjennomført på en mer profesjonell måte. Jeg får i hvert fall bedre tid til å drive fagforeningsarbeid på hjemmebane nå, sier hun med et smil.

Transportarbeiderforbundet har for øvrig ikke bestemt seg om de vil klage på valgprosessen ennå.

– Det viktigste er å sørge for at fremtidige valg skjer på en bedre måte enn dette, avslutter Sissel Karlsen.

Det kan godt tenkes at resultatet hadde blitt akkurat det samme om valget hadde vært gjennomført på en mer profesjonell måte.

Annonse
Annonse