JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klima på Agendaen

Et grønt skifte når det gjelder energi er allerede på gang, globalt. Så langt strakk seg enigheten mellom en representant for markedet, en oljeanalytiker og LOs nestleder på Agenda-premiere.
Marte Gerhardsen, daglig leder i Agenda (t.v), LOs 2. nestleder Hans-Christian Gabrielsen, oljeanalytiker Thina Saltvedt og investor Jens Ulltveit-Moe dørftet utfordringene for Norge når vi skal inn i et lavutslippssamfunn.

Marte Gerhardsen, daglig leder i Agenda (t.v), LOs 2. nestleder Hans-Christian Gabrielsen, oljeanalytiker Thina Saltvedt og investor Jens Ulltveit-Moe dørftet utfordringene for Norge når vi skal inn i et lavutslippssamfunn.

Siri Hardeland

nina@lomedia.no

Det var en debut uten synlige premierenerver for Marte Gerhardsen som leder i den nye tenketanken Agenda og foran det som kan karakteriseres som stinn brakke i Kulturhuset på Youngstorget i Oslo i dag tidlig ,

Ciceros nye sjef, tidligere SV-leder Kristin Halvorsen, tegnet et kjapt bilde: FNs klimapanel sier det 95 prosent sikkerhet for at klimaendringene vi allerede ser er menneskeskapt. Og minst trefiredeler av fossile brensel må bli igjen i bakken, noe heller ikke Norge vil være uberørt av.

Forbrukerne viser vei

Sjefsanalytiker Thina Saltvedt slo an tonen i paneldiskusjonen. Hun viste til at trendene i markedet allerede er synlige; forbrukerne stiller krav til produkter og energileverandører. Pengene skifter retning over til grønnere produkter.

– Prisene på sol- og vindenergi faller. Dette vil påvirke oljeindustrien, men de tar det ikke innover seg. De lukker øyene for slike trender. Norge har vært flinke til å bygge opp oljevirksomheten, hodene er der fremdeles. Vi kan bevege oss mot grønnere energi og fortsatt være i lederposisjon når det gjelder energi, framholdt Thina Saltvedt.

Fossilt er feil satsing for samfunnet

En som allerede har lest skriften på veggen er investor Jens Ulltveit-Moe. Han har skiftet sine investeringer fra olje til fornybar energi.

– Globalt er investeringene i fornybar energi nå vesentlig større enn investeringer i fossile energislag. Både selskaper og land har innsett at dette er riktigere valg. At sol og vind er konkurransedyktige i pris er det som teller for meg som investor.

Etter hans mening er det risikofullt og direkte feil å satse på utvinning i dyre prosjekter i eksempelvis Barentshavet. De kan bli lite lønnsomme, ja kanskje tapsbringende for det norske samfunnet. Fortsatt investeres om lag 200 milliarder kroner årlig i den norske oljesektoren.

Men for å nå FNs togradersmål må vi bli et lavutslippssamfunn der fornybare energikilder dominerer. Ifølge OECDs energibyrå IEA kan mindre enn en tredjedel av verdens oppdagede kull-, olje- og gassressurser forbrennes og slippe ut CO2, hvis målet skal nås.

Omstilling skjer hele tiden

Hva kan LOs rolle være når det gjelder å sikre norsk økonomi og arbeidsplasser? Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i Landsorganisasjonen, forsikret at LO ikke er bremsekloss som alltid skal bevare det gamle.

– Faktum er at 10 prosent av jobbene forsvinner årlig og nye oppstår. Det grønne skiftet er ikke noe vi motarbeider. Vi vil bare at det skal skje på en sosialt forsvarlig måte, at folk ikke kastes ut i ledighet, understreket Gabrielsen.

Debatten om de nye, grønne jobbene er uklar. Skal de plutselig oppstå fra intet, eller springer de ut av eksisterende?

– I LO tror vi på det siste. Se på Glomfjord, der man hadde kompetanse fra Yara, se på Porsgrunn og Elkem Solar i Kristiansand. Det handler om knoppskyting fra det gamle. Og når blir en jobb grønn? Er understell til jakketer i Nordsjøen svarte, men understellene til havvindmøller er grønne – fra samme bedrift, spurte han retorisk.

Men LO har ikke samme tro som Ulltveit-Moe på at markedet fikser alt for en overgang til fornybar energi. Det må til politisk styring, regler og avgifter som bidrar til omstilling, for eksempel i transportsektoren som står for 60 prosent av verdens oljeforbruk. Å få opp bioenergiandelen i norsk drivstoff, kan skje gjennom avgifter, mente Gabrielsen.

Annonse
Annonse