JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaministeren om EUs «superpakke»: – Norge må være med

Norge må spille på lag når EU skal sette sin omfattende klimapakke ut i livet, mener klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) mener Norge må stille seg bak EUs nye klimaplaner.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) mener Norge må stille seg bak EUs nye klimaplaner.

Leif Martin Kirknes

– Europa blir det første klimanøytrale kontinentet, men skal EU lykkes med dette, må også Norge være med på EUs tiltak fordi vi er en del av Europa, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) timer før EU-kommisjonen legger fram sin store klimapakke, «Fit for 55».

Aktuelt: EU med historisk klimapakke

Nybø: – Må tjene penger

Et av tiltakene som vurderes, er å innføre en såkalt klimatoll, også kalt karbongrensejusteringsmekanisme (CBAM).

Når klimatollen innføres, kan det ligge an til at tiltakene som i dag brukes for å hindre karbonlekkasje, gratis klimakvoter og C02-kompensasjon, kuttes ut. Det har vakt stor uro i norsk næringsliv.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier i et intervju med Bergens Tidende at EUs klimatiltak ikke må gå på bekostning av lønnsomheten til bedriftene.

– Det som er overordnet her, er å nå klimamålene, samtidig som vi har økonomisk vekst. Det er ambisjoner vi deler, sier Nybø.

– Vi må tjene penger samtidig som vi kutter utslipp, sier hun.

Reaksjon: Senterpartiet frykter EUs klimaplan vil gi industridød

Frykter industrien får det verre

Rødt er på sin side bekymret for at EUs klimapakke vil legge enda en sten til byrden for industrien.

– Det er bra at EU har offensive mål for å kutte klimagassutslipp, men denne pakken vil bidra til at en allerede hardt prøvet kraftforedlende industri vil få det enda vanskeligere, sier Seher Aydar, andrekandidat for Rødt i Oslo.

Hun mener det haster med å sikre industrien gode vilkår gjennom å sette en stopper for EUs tredje energimarkedspakke og kraftkabelen North Connect, samt elektrifisering av sokkelen.

Aktuelt: Norsk Industri frykter klimatoll kan utløse handelskrig

Klinker til mot Sp

Et annet tiltak EU vurderer, er å si farvel til fossilbilen i 2035. Det har vakt harme hos Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-politiker Sandra Borch, som begge har advart mot å sette en slik sluttdato.

Selv har Norge som mål at alle nye personbiler og lette varebiler skal være nullutslippskjøretøy allerede i 2025 – altså ti år tidligere enn det EU-kommisjonen nå ventes å gå inn for.

Klimaminister Rotevatn beskylder Senterpartiet for å ville melde seg ut av klimasamarbeidet.

– Jeg frykter at en rødgrønn regjering med Senterpartiet i spissen vil sørge for at Norge blir stående utenfor det gode klimaselskapet. Vi må først inn i fornybaralderen, ikke sist ut av fossilalderen, sier Rotevatn.

Annonse
Annonse