JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Knuser streikebølge med batonger og skarpe skudd

Fire drept og over 20 fengslet på ukjent sted etter streikebølge i Kamobsjas tekstilindustri.
En alvorlig skadet mann ligger igjen på gata etter at militærpolitiet skjøt med skarpe skudd mot streikende tekstilarbeidere i Kambodsjas hvoedstad, Phnom Penh.

En alvorlig skadet mann ligger igjen på gata etter at militærpolitiet skjøt med skarpe skudd mot streikende tekstilarbeidere i Kambodsjas hvoedstad, Phnom Penh.

Radio Free Asia

einar.fjellvik@lomedia.no

Kambodsjas tekstilindustri har vært rammet av en serie streiker og protestaksjoner de siste ukene. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer har omkring 350.000 arbeidere deltatt i aksjonene. Hundrevis av fabrikker har blitt tvunget til å stenge.

Skjøt mot streikende

Fredag nådde konfliktene et tragisk klimaks da militærpoliti åpnet ild mot en gruppe streikende i utkanten av Phnom Penh og drepte fire mennesker.

Ifølge øyenvitner skjøt politiet først varselskudd før de fyrte løs direkte mot de aksjonerende arbeiderne som kastet stein og bensinbomber. Lokale menneskerettsaktivister som var vitner til sammenstøtet, fortalte etterpå til nyhetsbyrået Reuters at fire personer ble drept og 21 skadet i politiets aksjon. Andre kilder oppgir så mange som 39 skadde.

- Vi gjør bare vår plikt og skjøtter vårt oppdrag og våre plikter, var kommentaren fra den militære talsmannen Kheng Tito etter hendelsen.

Krever å doble minstelønna

Uroen de siste ukene skyldes langvarig og sterk misnøye med de ekstremt lave minstelønningene i landets tekstilindustri. Regjeringen tilbød i forrige uke å heve minstelønna fra 80 til 100 dollar i måneden. Arbeiderne krever at den settes opp til 160 dollar (= 987 norske kroner).

23 internert

Myndighetene har slått hardt ned på aksjonene. Bare i løpet av torsdag og fredag i forrige uke ble til sammen 23 personer arrestert og framstilt for lokale domstoler anklaget for «overlagt vold under skjerpende omstendigheter» og «overlagt skadeverk under skjerpende omstendigheter».

Ifølge den kambodsjanske menneskerettsgruppa Licadho risikerer de 23 å bli sittende opptil 18 måneder interneringsleire før de i det hele hatt får sine saker opp for retten. Blir de dømt, risikerer de opp til fem års fengsel og børt på mellom 6.000 og 15.000 norske kroner.

Nekter å si hvor de er

Etter fengslingsmøtene har myndighetene nektet å gi informasjon om hvor de fengslede befinner seg. Menneskerettsaktivister krever nå at dette umiddelbart blir gjort kjent og at de fengslede får tilgang til besøk av familie, advokater og helsepersonell. Flere av de arresterte skal ha blitt kraftig banket opp da de ble pågrepet og har akutt behov for medisinsk tilsyn.

Streikebølgen ebber ut?

Meldinger i Wall Street Journal kan tyde på at myndighetenes voldsbruk har satt i hvert fall en foreløpig stopper for streikebølgen. Generalsekretæren i arbeidsgiverforeningen GMAC opplyste mandag at omkring halvparten av de streikende hadde vendt tilbake til arbeidet og at 400 fabrikker hadde startet opp produksjonen igjen.

Ifølge generalsekretæren har streikene de siste ukene kostet industrien omkring 200 millioner dollar i tapt produksjon. Tekstilindustrien er en av Kambodsjas viktigste eksportindustrier, med en eksportverdi på fem milliarder dollar og en produksjonsvekst på 20 % i fjor.

Nekter å forhandle

Videre forhandlinger om minstelønna står imidlertid i stampe. Cambodian Confederation og Unions (CCU) nekter å møte regjeringen så lenge ledelsen i organisasjonen har trusler om rettsforfølgelse hengende over seg. 14. januar er CCU-president Rong Chhun innkalt til en rettslig høring. Der skal det avgjøres om han skal tiltales for å ha oppfordret til vold.

Skarp faglig kritikk

Internasjonal fagbevegelse har I skarpe ordelag fordømt de kambodsjanske myndighetenes opptreden. I et brev til statsminister Hun Sen krever Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS) at de internerte umiddelbart blir satt fri, at de ansvarlige for drapene blir stilt til ansvar og at treparts forhandlinger mellom myndighetene, arbeidsgiverne og fagbevegelsen om en rettferdig minstelønn blir gjenopptatt.

Les hele brevet til Hun Sen her (engelsk tekst)

Internasjonale faglige ledere retter også flengende kritikk mot den kambodsjanske arbeidsgiverforeningen GMAC som har lovprist myndighetenes voldsbruk overfor de streikende.

Annonse
Annonse