JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kolberg advarer fagbevegelsen mot å tilpasse seg

Aps Martin Kolberg mener fagbevegelsen har blitt for passiv.
UTFORDRING: Aps Martin Kolberg sier det krever mye av venstresida å stå i mot små og store angrep som kommer framover.

UTFORDRING: Aps Martin Kolberg sier det krever mye av venstresida å stå i mot små og store angrep som kommer framover.

May Berg

anders@lomedia.no

may.berg@lomedia.no

Stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap) oppfordrer til større politisk engasjement for å vinne tilbake makta.

Han innledet for NTLs landsstyre onsdag, med en analyse av de rødgrønnes valgnederlag i fjor høst.

Kolberg mener det må selvransakelse til for å vinne valgene framover.

– Passiviteten i fagbevegelsen har blitt for stor. Dere trekker dere tilbake, og får et passivitetsskjær. Dere mister deres politiske kraft og den faglige kraften, hvis dere ikke tar inn over dere at fagbevegelsen ikke skal være politisk nøytral, i den forstand at man ikke har et trygt politisk standpunkt. Vi og dere skal slåss for likhet og et samfunn der alle skal ha like muligheter. Om vi trekker oss tilbake fra det, er det store problemer, sier Kolberg.

Valgresultatet - mistillit til fellesskapstenkningen?

Kolberg sier det ikke er tvil om at valget i fjor var et tydelig politisk nederlag. Og om analysen blir at de rødgrønne ikke gjorde noe galt, blir det tap ved neste valg også.

– Var valgresultatet et uttrykk for mistillit til vår fellesskapstenkning? Mistillit til den sosialdemokratiske modellen? Det er et stort spørsmål. Jeg mener svaret er nei. Men hva er da grunnen til at venstresida i Norge, Ap og LO med all sin styrke, ikke klarer å overbevise velgerne om at vi burde fortsette, spurte Kolberg om.

Han erkjenner at folk har sett at ikke alt har fungert: vanskeligheter i NAV, tog som ikke går når de skal, politi som ikke har fungert, og tror dette har gitt folk et ønske om å la andre prøve å få det til bedre.

– Det andre sporet handler om at den materielle standarden i samfunnet vårt har den «negative» siden ved seg at den dekker over motsetningene i samfunnet. Det legger et slør over de grunnleggende motsetningene i samfunnet, mellom arbeid og kapital, sier Kolberg.

Nærhet til medlemmene

Kolberg sier venstresida, politikken og fagbevegelsen, har svikta i sin politiske profilering, og at avstanden til medlemmene i fagbevegelsen har blitt for stor.

– Du er med, men har et fjernt forhold til det å være medlem i LO. Og våre systemer blir så byråkratisert at avstanden fra fagbevegelsens systemer til medlemmene blir for lang. Så lang at medlemmene ikke føler noe nærhet. Dette handler om politisk bevisstgjøring, ikke partipolitisk, og om nærhet til medlemsstokken, sier Kolberg.

Advarer mot aksept for innskrenkninger

Han mener fagbevegelsen må passe seg for å akseptere innskrenkninger framover, med regjeringen vi har nå.

– Jeg advarer hele den norske fagbevegelse mot å tilpasse seg. Mot å si at «det og det tiltaket er ikke så farlig». Men gradvis blir fagbevegelsens autoritet og avtaleverk skjært i tynne skiver, og det er et tidsspørsmål før du befinner deg på den andre sida. Og da kommer du deg ikke tilbake. Da må du være rakrygget i din politiske tenkning, sier han.

Samtidig understreker Kolberg at det ikke er noen vei utenom samarbeidet med politikken for fagbevegelsen.

– Å tro at fagbevegelsen kan kjøre et eget spor uten politisk ryggdekning, er en misforståelse. Høyresida vil liste seg framover, og det må vi ikke venne oss til. Her må dere hjelpe oss i politikken, og være tydelige hver eneste gang, konkluderer Kolberg.

Samling til venstre

Kolberg tok utfordringen han fikk i debatten om at Arbeiderpartiet må være «snill» med småpartiene på venstresida på strak arm:

– Hvis noen om ti år spør meg hva det viktigste jeg har vært med på som politiker, vil jeg si etableringen av det rødgrønne samarbeidet i 2005. Det var på høy tid at de to sosialdemokratiske partiene i Norge sluttet å slåss. Det er politisk irrasjonelt og har bare tjent høyresida. Det er viktig at Arbeiderpartiet ser seg i rollen i å ta vare på hele venstresida; det er ikke der fienden befinner seg. Det bare ødelegger vår slagkraft, sier Kolberg.

Flere saker fra NTLs sentralstyremøte:
Gerd Kristiansen antyder forbundsvist oppgjør | NTL ruster seg for blå politikk

Annonse

Flere saker

Annonse