JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar: Regjeringen prioriterer alt og ingenting

Forslaget til statsbudsjett gir opposisjonen mulighet til å vise at de ønsker en annen retning.

Eirik Dahl Viggen

sym@lomedia.no

«Gir mer til» er en gjenganger i meldingene fra regjeringen og de forskjellige departementene. Det betyr ikke at budsjettforslaget er fritt for kutt som kan ramme de samme målgruppene. Det krever tid og kunnskap å finne ut hvor det mangfoldige norske samfunnet går på detaljnivå. Men de første reaksjonene på den borgerlige regjeringens budsjettforslag tyder på at det meste er som før.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Skattene kuttes med noen nye milliarder og jernbanen blir privatisert. Det tas ingen radikale grep verken for å styrke sysselsettingen, avskaffe fattigdommen eller på andre måter redusere forskjellene i samfunnet. I motsetning til tidligere budsjett er det derimot få som er veldig kritiske til bruken av oljepenger. Budsjettet er passivt. Det er også de første kommentarene fra opposisjonen.

Det er fullt mulig å finne områder hvor man både kan være kritiske og rause med kommentarene. Når regjeringen strammer innen reglene for dagpenger, vil det ramme den enkelte som ikke har tjent grensen på rundt 94 000 kroner i løpet av det siste året, men som har tjent mer enn tre ganger det beløpet i løpet av de siste tre årene. Fra å få dagpenger ut fra de gamle reglene, får de nå ingen ting. Det er ikke noe nytt at svake grupper rammes av forslag til statsbudsjett. Men det vil være galt å hevde at den borgerlige regjeringen bevisst driver en politikk for å ramme de svakeste.

17 historier om ulikhet i Norge

Ser vi bort fra privatiseringen, skattelettene og ostehøvelkuttene som år etter år rammer i staten, er det vanskelig å finne ut hva denne regjeringen virkelig prioriterer. Og det gir opposisjonen en unik mulighet til å vise at den har langt klarere valg av hva som er viktig.

Det kan være å ta et tydelig og virkefullt grep for å få flere inn i arbeidslivet. Forslaget til budsjett gir en sysselsettingsvekst på bare 0,7 prosent i år og 1,1 i 2018. LOs samfunnspolitiske avdeling sier i sitt siste samfunnsnotat at veksten må være på 1,75 prosent i perioden 2016-2018 for å kunne være et skritt på veien mot at en større andel av befolkningen kommer i arbeid. Skal man klare et slik løft er det også helt nødvendig med en langt sterkere satsing på barn og ungdom. Frafallet i skolen må stoppes. Og etter- og videreutdanning må bli en selvfølgelig del av det være yrkesaktiv.

Også på en rekke andre områder er det fullt mulig å fortelle folk at Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen våger å foreta tydelige retningsvalg som skiller seg fra litt mer til mye mer. Det betyr også tilsvarende mindre til andre tiltak. For det er dette som er politikk.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Svein-Yngve Madssen, ansvarlig redaktør i LO-Aktuelt

Svein-Yngve Madssen, ansvarlig redaktør i LO-Aktuelt

Sissel M. Rasmussen

Annonse

Flere saker

Annonse