JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunen har spart inn 300 millioner kroner. Et viktig grep var å kutte innleie av vikarer fra private selskaper

Ordfører og fagforbundsmedlem Arne Christian Mohn tok over en kommune med skakkjørt økonomi. Etter harde prioriteringer er økonomien i Haugesund tilbake på rett kjøl.
FYKER RUNDT: - Den største forskjellen fra å være kirurg til å bli ordfører er at jeg ikke er på et sted hele dagen. Jeg fyker heller rundt, og så reiser jeg mye mer, noe som er både positivt og negativt, forteller ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn (Ap).

FYKER RUNDT: - Den største forskjellen fra å være kirurg til å bli ordfører er at jeg ikke er på et sted hele dagen. Jeg fyker heller rundt, og så reiser jeg mye mer, noe som er både positivt og negativt, forteller ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn (Ap).

Grethe Nygaard

hanna.skotheim@fagbladet.no

I ti år slet Haugesund kommune i økonomisk oppoverbakke. Økonomien var så dårlig at kommunen havnet i Robek-registeret, satt under administrasjon.

I 2015 gikk kirurgen Arne-Christian Mohn til valg som Aps ordførerkandidat og mente det var på tide med et skifte etter 24 år med Høyre-styre. Legen mente han hadde medisinen som skulle få kommunens økonomi på beina igjen. Han ville blant annet kutte ut all innleie av vikarer fra private selskaper. Det hadde han selv hatt suksess med som avdelingsleder på Haugesund sykehus.

Oslo bruker konsulenter for 1,7 milliarder kroner

Spart 300 millioner

Tre år etter at Ap tok over makta i Haugesund har økonomien stabilisert seg. I fjor kunne de endelig si farvel til Robek. Et viktig grep var å kutte ut ekstern vikarbruk, ifølge ordføreren.

– Vi har spart inn mange millioner på driften av helse og omsorg på grunn av det, forteller Mohn.

– Fra å ha 165 millioner i akkumulert underskudd har vi nå tilsvarende på bok. Det vil si at vi har spart inn 300 millioner på de to og et halvt årene, fortsetter han.

Det aller viktigste grepet for å få økonomien på beina igjen har vært tøffe prioriteringer og at politikerne har stått stødig bak vedtakene som er blitt gjort, ifølge ordføreren.

– Det er de ansatte sammen med rådmannen og hans folk som har æren for at det står så bra til med økonomien. Samtidig hadde underskuddene bare fortsatt hvis vi ikke stod på våre vedtak. Derfor er det også koalisjonen på syv partier som skal ha æren.

– Siden vi stod bak våre vedtak, kunne de ansatte stole på det, og mellomlederne ble i stand til å holde budsjettene, sier Mohn.

VAKREST: I 2010 ble rådhuset i Haugesund kåret til Norges vakreste rådhus. Det var Kommunal Rapport som stod for kåringen.

VAKREST: I 2010 ble rådhuset i Haugesund kåret til Norges vakreste rådhus. Det var Kommunal Rapport som stod for kåringen.

Grethe Nygaard

Tett dialog

Det er også ting han ikke har fått til. Blant annet en kommunesammenslåing med kommunene rundt.

– Det ville vært til det beste for et tettere samarbeid og mer effektivisering. Som et alternativ til kommunesammenslåingen har det derfor vært viktig å få til en tett dialog med nabokommunene, sier han.

Mohn er også misfornøyd med at Rogaland ikke ble en del av storregionen Vestlandet.

– Ettersom vi ligger i fylket nord i Rogaland og samarbeider tett med Sunnhordland i Hordaland, opplever vi å være utkanten i hvert vårt fylke, forteller Mohn.

10 spørsmål og svar om krisen i luftambulansen

Kritiserer Ap-strategi

Han har troa på en ny ordførerperiode og vet at det må jobbes hardt. Til gjengjeld har han ingen ess i ermet.

– Det som øker sjansen for gjenvalg, er at vi har levert det vi har lovet. Samtidig må vi ha klare mål for neste periode. Ingen vil stemme på noen som ikke vet hva de vil, sier Mohn.

Mye har gått veien for Mohn i en periode der Ap sentralt har sakket akterut.

– Det har vært en tøff tid for Arbeiderpartiet etter fjorårets valg. Vi har alle gått rundt og tenkt over hva som gikk galt.

Mohn tror en av hovedgrunnene var Høyre sin strategi, som han selv beskriver som «vanvittig god».

– Jeg anbefalte Arbeiderpartiet å lære av Høyres strategi før Stortingsvalget i 2017. Men så demokratiske som vi er, endret ikke vi på vår strategi fra landsmøte i april selv om Høyre la fram sin strategi etter oss.

Lønnsfest for ledere i politiet på Vestlandet

Medlem av Fagforbundet

Det er ikke vanlig at kirurger melder seg inn i Fagforbundet, men det gjorde Mohn for syv år siden. Egentlig ønsket han å bli medlem tidligere, men det fikk han ikke lov til ettersom han også var medlem av Legeforeningen. «Det er ikke vits at du blir medlem. Vi kommer aldri til å kjempe for din lønn», var svaret han fikk.

– Da det åpnet seg en mulighet for å ha dobbelt medlemskap, tok jeg selvfølgelig den.

– Hvorfor var det så viktig for deg å være medlem av Fagforbundet?

– Fordi jeg har sansen for LO. Sammen med NHO gjør de en god jobb. Egentlig bør egentlig LO og NHO styre landet ettersom de ser ting fra to sider og så finner de løsninger sammen.

Preget av 22. juli

Hadde noen spurt ham for ti år siden om det var ordfører han skulle bli, hadde han svart at han var på vei ut av politikken. Slik ble det ikke. Det var en tidligere AUFer og hendelsene 22. juli som var litt av grunnen til det.

– Sondre Dale Furuseth var den første som ga uttrykk for at jeg burde bli ordfører. Da han dessverre ble skutt og drept på Utøya, ville jeg jobbe ekstra hardt for å oppfylle hans ønske, sier Mohn.

Han synes det er feil at dagen da 69 ungdommer ble drept, ikke markeres i like stor grad som før. Derfor har han bestemt at så lenge han er ordfører i Haugesund, skal 22. juli markeres.

Pensjonsuenighet kan gi flyplasstreik i sommer

Så lenge jeg er ordfører i byen, skal 22. juli markeres

– Rådmannen og de ansatte bør ta æren for økonomien

– Både Høyre og Arbeiderpartiet skal være forsiktige med å ta æren for at det er gode økonomiske tider i Haugesund kommune i dag.

Det sier gruppeleder for Haugesund Høyre, Harald Larssen Lønning, når Fagbladet spør henne hvem som egentlig kan ta æren for at økonomien i Haugesund går på skinner etter å ha havnet i Robek-registeret.

– Arbeiderpartiet og hele koalisjonen har vært gode til å videreføre den strenge økonomiske linja som Høyre la opp til før Mohn tok over. Vi ville hatt et budsjett med mindre investeringer og hardere prioriteringer, men vi er samlet sett fornøyde med at Arbeiderpartiet har videreført sparepakken fra kommunebudsjettet i 2015.

Er det noen som skal påberope seg æren for den økonomiske oppgangen, er det rådmannen og de ansatte, ifølge Lønning.

– Det er rådmannen som har funnet tiltak og gjennomført dem, og det er de ansatte som har ofret muligheten til å ta videreutdanning. De har også måttet arbeide under press ettersom staben er blitt redusert.

Annonse
Annonse