JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbkrisa

Kompensasjonsordningen for næringslivet utvides ut april

Regjeringen utvider kompensasjonsordningen med to måneder. Støttenivået blir på 80 prosent, det samme som i januar og februar. Ikke nok, mener opposisjonen, som vil forlenge ordningen til 1. juli.
Statsminister Erna Solberg (H) og resten av regjeringen forlenger kompensasjonsordningen for næringslivet. (Arkivfoto)

Statsminister Erna Solberg (H) og resten av regjeringen forlenger kompensasjonsordningen for næringslivet. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

– Det er fortsatt veldig usikkert hvordan smittesituasjonen og smitteverntiltakene blir utover våren. For å gi økt trygghet og forutsigbarhet for næringslivet, forlenger vi kompensasjonsordningen for månedene mars og april, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Den nåværende kompensasjonsordningen skulle opprinnelig ha vart fram til 1. mars.

Tallene som bekymrer: 31.000 koronapermitterte står i fare for å bli oppsagt de nærmeste månedene

Skal treffe alle

I pressemeldingen skriver regjeringen at ordningen i hovedsak vil være lik som de foregående månedene for å sikre forutsigbarhet, likebehandling over tid og automatikk i saksbehandlingen. Omsetningsfallet må være på 30 prosent eller mer og bedriftene får dekket inntil 80 prosent av de faste, uunngåelige kostnadene.

– Støtten bedriftene får, øker i takt med omsetningsfallet, det vil si at større omsetningsfall gir mer støtte til de hardest rammede bedriftene. Når smitteverntiltakene nå blir strengere og gir større omsetningsfall, blir også støtten økt, sier Nybø.

Hun sier at ordningen er bred og skal treffe alle som er truffet av pandemien, inkludert serveringsbransjen som er rammet av det nasjonale skjenkeforbudet som ble innført mandag denne uken.

Videreføringen av ordningen må godkjennes av Eftas overvåkingsorgan Efta før den kan tre i kraft.

Mye delt og lest: Disse korona-ordningene for arbeidslivet gjelder i 2021

Vil tvinge fram forlenget koronastøtte

– Vi mener ordningen burde forlenges til sommeren. Det gir forutsigbarhet for både familier og bedriftseiere. Så kan vi i god tid før sommeren vurdere behov for ytterligere forlengelse, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Støre mener dessuten dagens ordning må gjøres mer treffsikker.

– Det gjelder behovet for å inkludere omsetningstap – det som treffer veldig mange virksomheter. Vi ønsker en «ventilordning», der vi klarer å fange opp de virksomhetene som faller mellom stolene, sier han.

– Vi hører daglig om eksempler på det, enten det er treningssentre, utesteder eller andre innen tjenestesektoren, mener Ap-lederen.

Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug anklager regjeringen for å føre en kortsiktig politikk og foreslår, i likhet med Støre, å forlenge ordningen til 1. juli, med mulighet for forlengelse ved behov. Listhaug krever også at kompensasjonsgraden økes.

Både Senterpartiet og SV signaliserer at de vil gå sammen med den øvrige opposisjonen om å tvinge fram en enda mer forlenget kompensasjonsordning. De har dermed solid flertall på Stortinget.

Forsker: – Vi tenker at arbeidslivet har blitt mer fleksibelt, men egentlig blir forskjellene mellom folk på gulvet og de oppe på kontorene, enda større

– Vil ikke kunne drive normalt i april

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO sier at det er nødvendig og bra at kompensasjonsordningen blir forlenget, men mener at ordningen burde ha blitt forlenget enda lenger.

– Bedriftene trenger forutsigbarhet, og det vil være behov for kompensasjon så lenge bedriftene er forhindret fra å drive som normalt. Det vil de ikke kunne i april, sier Almlid.

Han mener også at flere bedrifter som ikke er omfattet av kompensasjonsordningen, som en del vekst- og gründerselskaper, burde ha blitt inkludert.

– I tillegg må flere faste kostnader kompenseres, som for eksempel kostnader knyttet til smitteverntiltak, renhold og for varer som må destrueres på grunn av smitteverntiltak, sier Almlid.

NHO-sjefen savner visjonære planer: – Akkurat nå mener jeg at bedriftene ligger foran politikerne

Håper på ny fase etter påske

Statsminister Erna Solberg (H) sier til Dagens Næringsliv at det i hvert fall ikke blir normale tilstander før etter påsken, som i år er de første dagene av april.

Hun håper at regjeringen etter påske kan gå over i en ny fase med tiltak, en politikk for å stimulere til å få folk tilbake i aktivitet.

– Rundt påske håper vi å være kommet langt i vaksineringen av utsatte grupper. Vi får krysse fingrene for at vi da ikke har en hyperaktivt sørafrikansk virusvariant. Da kan vi virkelig gå i gang med aktivitetstiltak, sier Solberg.

Greit å vite: Hva betyr koronapandemien for din rett til ferie og feriepenger?

Annonse

Flere saker

Annonse