JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdstjenester:

Kongen: – Noen synes at gode velferdssystemer bare er en utgift, men egentlig er det en investering

Kong Harald slo et slag for velferdsstaten i Beijing da han talte til forskere og studenter i Beijing.
Kong Harald og utenriksminister Ine Eriksen Søreide slo et slag for velferdsstaten under sitt foredrag på åpningen av norsk-kinesisk samfunnsvitenskapelig symposium på CASS (Chinese Academy of Social Sciences) i Beijing mandag.

Kong Harald og utenriksminister Ine Eriksen Søreide slo et slag for velferdsstaten under sitt foredrag på åpningen av norsk-kinesisk samfunnsvitenskapelig symposium på CASS (Chinese Academy of Social Sciences) i Beijing mandag.

Heiko Junge / NTB scanpix

– Tilgang til gratis skole og sjenerøse økonomiske støtteordninger for studenter i høyere utdanning, uavhengig av kjønn- og familiebakgrunn, er absolutt nødvendig, fortsatte kongen under mandagens tale.

Kina har lenge vist interesse for det norske velferdssystemet, og kinesiske myndigheter og forskere har sett på om lignende ordninger kan implementeres i landet.

– Våre land har forskjellig historie og kultur, men en av de tingene som gjør landene våre bra og samler oss, er ambisjonen om å skape et velferdssystem for alle. I denne prosessen ønsker vi å lære av hverandre, sa kongen på et seminar for samfunnsvitere, arrangert av NUPI i samarbeid med det prestisjetunge Chinese Academy of Social Sciences.

– Skattekuttene utfordrer velferdsstaten, mener LOs sjeføkonom

Likestilling

Nettopp velferd er ett av hovedtemaene på seminaret. Kongen sa at utviklingen av en sterk velferdsstat i etterkrigstiden er en av strategiene som har ført til framgang i Norge i løpet av hans liv.

– Likestilling er en nøkkelfaktor for velstand. Det å anerkjenne at menn og kvinner har like rettigheter og sikre like muligheter, er helt nødvendig for å skape et inkluderende og rettferdig samfunn. I Norge har vi utviklet et sjenerøst system for fødselspermisjon og barnehager. Faktisk har vi funnet ut at verdien av kvinners deltakelse i arbeidsstyrken er like stor som inntektene fra oljeressursene. Jeg forstår at Kina har et lignende nivå av kvinnelig deltakelse i arbeidslivet, sa han.

Desse kommunane må kutte millionar om regjeringa senkar taket på eigedomsskatten

Fattigdomsbekjempelse

Kongen roste også Kina for å ha løftet flere hundre millioner innbyggere ut av fattigdom de siste tiårene, og viste til FNs bærekraftmål.

– Grepene Kina har tatt har vært avgjørende. Ingen andre land har bidratt mer til mål nummer én: «utrydde fattigdom i alle sine former overalt», sa han.

Annonse
Annonse