JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Salg av statlige selskaper:

Koronapandemien har gjort statlig eierskap mer aktuelt, mener Ap-politiker

Regjeringen vil ha mindre statlig eierskap, opposisjonen vil ha mer
Terje Aasland fra Arbeiderpartiet

Terje Aasland fra Arbeiderpartiet

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) la fram eierskapsmeldingen i november i fjor.

Selv om staten også fremover vil være en betydelig eier, mener regjeringen at privat eierskap bør være hovedregelen i norsk næringsliv.

For å bidra til et mer spredt eierskap, ønsker regjeringen derfor å redusere statens eierskap over tid.

– I tilfeller der staten ikke lenger har en begrunnelse for å eie i et selskap, er regjeringens politikk at vi skal selge oss ned eller ut når tidspunktet er riktig dersom det er økonomisk gunstig for staten, sa Røe Isaksen på pressekonferansen.

Når meldingen behandles i Stortinget tirsdag, vil hele meldingen bli lagt til protokollen og være grunnlag for regjeringens eierskapspolitikk.

Det mener Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, Terje Aasland, er defensivt.

Opposisjonen, representert med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i komiteen, er heller ikke enig med konklusjonen i meldingen: De mener Stortinget heller bør be regjeringen styrke det statlige eierskapet slik at dette blir et strategisk verktøy for å bidra til omstillingen av norsk økonomi.

Aasland er enig i at det er politiske skillelinjer i norsk politikk på dette området.

– Absolutt. Regjeringen har en ideologisk tilnærming til dette om å begrense det statlige eierskapet, mens vi mener det kan videreutvikles og forsterkes, sier Terje Aasland til FriFagbevegelse.

Korona-løs tid

Meldingen ble både laget og presentert før koronaviruset traff Norge.

LO-forbundet Industri Energi mener meldingen nå må endres.

Koronapandemien har rett og slett gjort at man står i en helt annen situasjon enn da den ble presentert i fjor høst, mener forbundsleder Frode Alfheim, ifølge nettstedet E24.

– Meldingen er laget i en helt annen virkelighet enn den vi er inne i nå. Det vil stilles nye krav til hvordan det statlige eierskapet skal forvaltes etter korona og nedstengningen av det norske samfunn, heter det i en melding fra Industri Energi.

Forbundet mener statens eierskap i store bedrifter må ha et større fokus på å skape arbeidsplasser.

– Dagens mål om å beholde hovedkontor i Norge, økonomisk avkastning og strategiske formål om å løse oppgaver for Norge som nasjon, er ikke nok. IMF spår en arbeidsledighet på 13 prosent i Norge. Dette er utsikter som ikke kan være levelig på sikt for Norge, mener Alfheim.

Terje Aasland er helt enig.

– Korona-viruset bare forsterker vår holdning og behovet for statlig eierskap som kan bidra til teknologisk utvikling og at sysselsettingen kan opprettholdes og forsterkes. Frode (Alfheim) tar til orde for å sørge for at en klarer å utnytte naturressursene og kompetansen gjennom det statlige eierskapet. Da kan Staten også bli en aktør og part som kan være en aktør og bidragsyter for å videreutvikle det private eierskapet, legger han til.

Strategiske grep

Opposisjonen vil ha en utredning i løpet av høsten 2020 med konkrete forslag til hvordan staten kan ta strategiske grep for å sikre nettopp nasjonal forankring og langsiktig industriell kapital til bedrifter eller næringer av nasjonal betydning.

De tre partiene mener også staten må bruke sin posisjon som majoritetseier til å sørge for at lønn og annen godtgjørelse til ledende ansatte i de selskapene følger statens retningslinjer for lederlønn med klare begrensninger og moderasjon i lederlønnsutviklingen for statlige hel- eller deleide bedrifter.

De tre partiene mener også staten må bruke sin posisjon som majoritetseier til å sørge for at lønn og annen godtgjørelse til ledende ansatte i de selskapene følger statens retningslinjer for lederlønn.

I tillegg har SV et eget forslag hvor de ber regjeringen oppdatere statens retningslinjer for lønn og godtgjørelse til ledende ansatte i foretak og selskaper med statlig eierandel, slik at et av hovedprinsippene for lønnsdannelsen er at lederlønninger ikke skal overstige statsministerens lønn.

SV ber også sikre at bruken av variabel lønn og bonusordninger strammes inn, samt at størrelsen på pensjonsordninger og sluttvederlag for ledende ansatte i foretak og selskaper med statlig eierandel gjennomgås med mål om reduksjoner i samlet godtgjørelse.

Partiet vil også be regjeringen gjennomgå styrehonorarene i statlige selskaper med mål om reduksjon i honorarene. Den årlige veksten i godtgjørelsene skal ikke overstige den alminnelige lønnsveksten i Norge, målt i absolutt kroneverdi.

Annonse

Flere saker

Annonse