JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korrupsjonsanklager

Korrupsjonsanklaget fagforeningstopp mottok knappe 50 000 euro

Lederen av Verdens-LO innrømmer å ha mottatt beløpet, men hevder at pengene skulle tilbakebetales. Dommeren i den belgiske retten trodde ham, og løslot ham fra varetekt.
Belgisk politi har siktet leder for «Verdens-LO», Luca Visentini, for innblanding i en korrupsjonssak som involverer en gulfstat.

Belgisk politi har siktet leder for «Verdens-LO», Luca Visentini, for innblanding i en korrupsjonssak som involverer en gulfstat.

DEFS

helge@lomdia.no

Onsdag møtes styret i International Trade Union Confederation (ITUC) for å diskutere framtida til generalsekretær Luca Visentini, som står midt oppe i den store korrupsjonsskandalen som har rammet EU-parlamentet.

Fredag 9. desember ble fire italienere arrestert i forbindelse med en etterforskning av angivelig lobbyvirksomhet for Qatar. Det er den belgiske avisen Le Soir som først meldte om dette.

I tillegg er visepresident i EU-parlamentet, Eva Kaili, pågrepet i det som nå omtales som en korrupsjonssak.

Luca Visentini har trukket seg midlertidig fram til onsdagens «stormøte» i ITUC. Mens nordisk LO vil suspendere ham fram til saken er ferdig etterforsket og vært gjennom rettssystemet.

Det er imidlertid ventet at Visentini vil kjempe for sin posisjon – og bedyre sin uskyld. Han har også uttalt i en pressemelding at han er uskyldig.

Fram til mars er Luca Visentini en fri mann, men han har fått forbud mot å ha kontakt med andre mistenkte. Han må også be om tillatelse for å reise utenlands.

«Qatar-gate»

Samtidig begynner detaljer rundt korrupsjonsskandalen som har rammet både politikere i EU-parlamentet og Verdens-LO å sive ut. Jo flere dager som går, jo flere detaljer kommer fram i lyset.

Spesielt hos italienske medier får saken veldig stor oppmerksomhet. Blant annet har il Giornale.it og Corriere.it skrevet om saken.

Det er en omfattende etterforskning som ligger bak arrestasjonene. Det er samlet bevis blant annet gjennom å lete i søppel og gjennom overvåking. Det er både funnet og beslaglagt hundretusener av Euro helt siden juni.

Bindeleddet mellom Qatar, Marokko og de europeiske parlamentarikerne skal ifølge italiensk media være Antonio Panzeri, tidligere medlem av EU-parlamentet for det demokratiske partiet.

Belgiske etterforskere skal blant annet ha registrert et møte mellom Antonio Panzeri og Luca Visentini, som på den tiden var generalsekretær for ETUC (European Trade Union Confederation) og midt i en valgkamp for å bli generalsekretær for den tilsvarende internasjonale faglige samorganisasjonen kalt Verdens-LO.

Både LO, YS og Unio i Norge er en del av både ETUC og ITUC (International Trade Union Confederation).

Møttes i stuen

Møtet mellom Panzeri og Visentini skal ha skjedd 10. oktober. Da mottok Luca Visentini en julekonvolutt med penger av Panzeri. Møtet fant sted hjemme hos Antonio Panzeri i Brussel, i stuen hans.

Ifølge La Stampa, har Visentini innrømmet at han mottok «noen tusen euro som en donasjon betalt til fagforeningen».

Til dommeren som løslot ham fra varetekt, sa Luca Visentini at det var snakk om rundt 50.000 euro (i overkant av en halv million norske kroner).

– Vi ser ut som de i «Ocean's eleven», skal Panzeri ha sagt da han overrakte konvoluttene ifølge il Giornale.it.

Til tross for videobevisene ble imidlertid Luca Visentini løslatt. Han ble trodd av dommeren på at pengene skulle gå til fagforeningen.

– Pengene er en donasjon som skal dekke kostnadene mine med kampanjen for å bli generalsekretær i ITUC og skal tilbakebetales, var hans versjon.

Altså: Et lån fra Panzeri som skal tilbakebetales. Betalt i euro-sedler.

Solidaritetsfondet

Visentini forklarte deretter at han hadde overført donasjonen «til Solidaritetsfondet til ITUC, for å støtte reisekostnadene til kongressen for fagforeninger som har begrensede eller ingen økonomiske midler, i samsvar med ITUCs praksis».

Dette beløpet er beslaglagt og en del av bevisføringen i saken.

Blant annet er det her snakk om en del afrikanske land, som også sikret flertall for ham i kampen om å bli generalsekretær.

– Jeg ble ikke spurt, og har heller ikke blitt bedt om noe i bytte for pengene. Det er ikke satt noen som helst betingelser for denne donasjonen, sa Luca Visentini til dommeren.

Sjekker økonomien

Han understreket at donasjonen «ikke var knyttet til noe forsøk på å påvirke min fagforeningsposisjon i Qatar eller andre spørsmål, eller å forstyrre uavhengigheten til ITUC», la han til.

Belgiske etterforskerne har bedt det italienske finanspolitiet om å foreta en sjekk av Visentinis bankbevegelser. For øyeblikket er ingen uregelmessigheter oppdaget. Det har vært 140 000 euro i omløp, noe som skal være forsvarlig med normale låneoverføringer.

Også i et skriftlig notat har han en tilsvarende forklaring.

«I bytte for donasjonen ble jeg ikke bedt om å påvirke min holdning til Qatar. 21. desember skal ITUCs hovedråd vurdere saken.»

Visentini er forberedt på å være under etterforskning i lang tid:

– Så vidt jeg vet, kan undersøkelser av denne typen ta flere måneder eller til og med år å bli avsluttet, sier han i notatet.

Han er klar til å utfordre anklagene i retten:

– Jeg er uskyldig og står til disposisjon for de belgiske myndighetene, klar til å gi ytterligere avklaring eller informasjon hvis de ber om det. Jeg er sterkt imot korrupsjon og støtter kampen mot alle former for korrupsjon, legger han til.

Erkjenner ansvaret

IITUC erkjenner alvoret i saken, og har nulltoleranse for enhver form for korrupsjon, skriver de i en pressemelding. «Verdens-LO» understreker også at organisasjonen har jobbet intensivt i over 11 år for å sikre reform av Qatars arbeidslover. IFS ønsker de juridiske reformene i Qatar velkommen og gjør det klart at press på Qatar fortsatt trengs, heter det i uttalelsen.

Annonse
Annonse