JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrFs veivalg:

KrFU stiller sine delegater fritt til å velge mellom høyre og venstre – hvis de vil

Delegatene fra KrFU som vil støtte Hareides retningsvalg kan gjøre det.
KrFU-leder Martine Tønnesen vil i regjering med Frp, Høyre og Venstre.

KrFU-leder Martine Tønnesen vil i regjering med Frp, Høyre og Venstre.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

Et landsmøte med høy temperatur og uventet besøk av statsministeren endte med at Kristelig Folkepartis ungdom vedtok å gå inn for et retningsvalg mot høyre og bli en del av dagens regjering, til tross for at partiet i valgkampen lovte velgerne å ikke gå i regjering med Frp.

Dermed var ungdommens 12 stemmer i boks for de som støtter at KrF går inn i dagens regjering. Det ble nemlig krevd at samtlige 12 skulle følge landsmøtets flertallsvedtak.

Hareides veivalg kan veltes av KrFU-delegater som må stemme mot sin vilje

Slik går det nødvendigvis ikke. For det ble ikke gjort noe formelt vedtak om dette.

Begge de to nye nestlederne støtter Knut Arild Hareides linje, og vil gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Den ene har offentlig sagt at han vil stemme på Hareides linjevalg. Nå er det åpnet for at delegatene fra KrFU likevel kan stemme slik de selv ønsker.

– Eller?

– Jeg mener landsmøtevedtaket er forpliktende og at de 12 delegatene våre er forpliktet til å følge dette. Det er det flere som mener. Men jeg tenker at hver enkel delegat må tenke gjennom om de føler en forpliktelse overfor landsmøte eller ikke, sier leder i KrFU, Martine Tønnessen til FriFagbevegelse.

– Det vil si at de stilles fritt til å stemme hva de selv vil?

– Jeg vil ikke si at de står fritt. Jeg mener at landsmøtevedtaket er forpliktende. Men jeg tenker at hver enkelt delegat må tenke gjennom om de opplever det som forpliktende eller ikke. Det betyr i prinsippet at de stemmer slik de selv mener de skal stemme, men ikke at man nødvendigvis stemmer slik man selv vil, sier Tønnessen.

– Det er veldig rundt formulert?

– Ja, men her er vi enig om å være uenig. Dette er hva vi har kommet fram til, sier hun.

Vedtaket ble fattet før Knut Arild Hareides mye omtalte tale, da han gikk inn for å danne regjering med Ap og Sp. Det faktum endrer imidlertid ikke vedtaket på KrFU-landsmøte, mener Tønnessen.

– Vi skulle ta stilling til hvor KrF burde gå i regjering, om det var til venstre eller til høyre. Et flertall på landsmøte vedtok at partiet bør søke samarbeid til høyre, sier Tønnessen.

Hun avviser rykter om at det er snakk om å innkalle til et ekstraordinært landsmøte for å kaste de to nestlederne som offentlig støtter Hareides vegvalg – ikke sitt eget ungdomsparti.

– Hvis åtte fylkeslag krever ekstraordinært landsmøte, kan det bli snakk om et slik møte. Men jeg har ikke hørt noe direkte ønske om det, svarer Tønnessen.

• Kommentar:«Dragkampen om KrFs veivalg er i gang»

Annonse
Annonse