JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fylkesrådsleder Tonje Brenna tilbake etter mammapermisjonen:

Krisen har vist tydeligere enn noen gang at høyrepolitikken ikke fungerer, sier Tonje Brenna

Da fylkesrådsleder Tonje Brenna tok mammapermisjon 1. februar, var verden tilnærmet normal. Slik er det ikke i dag.
Tre måneder etter at hun tok mammapermisjon, er Tonje Brenna tilbake som fylkesrådsleder i Viken. Det blir en brå overgang.

Tre måneder etter at hun tok mammapermisjon, er Tonje Brenna tilbake som fylkesrådsleder i Viken. Det blir en brå overgang.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

1. mai var første dag på jobb igjen for Tonje Brenna (32), fylkesrådslederen i Viken. Hadde hun ikke vært hjemme og fulgt med på både nyheter og sosiale medier, ville hun fått sjokk da hun startet opp igjen på selveste arbeidernes dag.

Den tidligere generalsekretæren i AUF fødte en sønn 18. juli i fjor. Hun hadde sønnen med på hele valgkampen, og fikk startet opp i jobben som fylkesrådsleder før hun gikk ut i mammapermisjon 1. februar. Da var verden temmelig annerledes.

– Den var helt normal, hvis det er mulig for en fylkesrådsleder å ha normale dager. Det var i alle fall ikke særlig fokus på korona da, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.

Alle var hjemme

Og etter hvert som perioden gikk, ble hun ikke alene om å ha en form for permisjon.

– De fire første ukene var det «bare» fødselspermisjon. Da senket jeg skuldrene og var bare hjemme. Vi koste oss, gikk turer og bakte brød. Utover i mars var jo nærmest alle hjemme. Da ble hverdagen for meg omtrent som for alle andre, sier Tonje Brenna.

Hun var en av talerne på drive-in arrangementet til Lillestrøm Arbeiderparti, hvor Jonas Gahr Støre var hovedtaler.

Drive-in arrangementet fenget – med lange bilkøer allerede en time før arrangementet startet. Og tuting så det holdt.

Tonje Brenna snakket blant annet om trygghet for arbeid og helse.

Selv jobbet hun på McDonalds og sto mye i drive-through-luka i sin ungdom.

– Lite visste jeg den gangen at det bare var en oppladning til 1. mai 2020. Godt erfaringen kom til nytte, sa hun til bilparken utenfor Norges Varemesse i Lillestrøm.

Ekte sosialdemokrat

– Folk har mange bekymringer, men de er ekstra sterke i år. En ting korona-krisen har vist, er at det ikke er høyrepolitikk som er løsningen for samfunnets problemer. Høyrepolitikk kan i beste fall fungere på de gode dagene, der folk er friske og næringslivet i full blomst. På de mindre gode og dårlige dagene er fellesskapet hvor vi stiller opp for hverandre viktigere. Etter at korona-pandemien kom, er det ingen som har pratet om fritt sykehusvalg og skattelette, sier Tonje Brenna.

Nå er det tilbake til hverdagen, og en politikk hvor både kommuner og fylker sliter økonomisk.

– Jeg har alltid ment at en sosialdemokratisk organisering av samfunnet er det beste. Denne krisen har vist tydeligere enn noen gang at høyrepolitikken ikke fungerer, sier Tonje Brenna.

Annonse
Annonse