JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunstnernettverket:

Kunstnere bombarterte regjeringen med brev om kompensasjonsordning

Tre departement og tre stortingskomiteer har fått innboksen sin bombardert av brev fra kunstnere.
Forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian.

Forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

Kunstnernettverket, som blant annet LO-forbundene Dramatikerforbundet og Creo er en del av, har stått i bresjen for en kunstneraksjon for å gjøre kompensasjonsordningen for selvstendige og frilansere mer rettferdig.

Kravet er en kompensasjon basert på treårs inntekt, framfor lav eller ingen utbetaling basert kun på inntekten for 2019, slik Stortinget opprinnelig vedtok.

Mye oppmerksomhet

Aksjonen har virket, mener forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian.

– Vi har i alle fall fått mye oppmerksomhet, sier han til FriFagbevegelse.

Rian mener det er oppsiktsvekkende hvis det ikke blir gjort noe med denne forskriften som kultur- og likestillingsdepartementet nå har sendt ut.

Han synes det er svært merkelig at departementet uten videre har omgjort forskriften uten å sjekke konsekvensene med kunst- og kulturinstitusjonene.

Kulturnettverket samler 33 000 medlemmer.

– Det er også mest fornuftig å gjøre det slik vi har påpekt, sier Rian.

Opprinnelig skulle kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende regnes ut på bakgrunn av en tre års gjennomsnittsberegning. De fleste kunstnere og kulturarbeidere lever nemlig av en ujevn prosjektøkonomi som varierer fra år til år. Derfor vil en 3-årig beregning gi et rettferdig grunnlag for alle.

Regjeringen svekket nemlig kompensasjonen den 24. april, med støtte fra Stortinget til kun å beregne inntekt fra 2019. Begrunnelsen var at Nav ikke kunne rigge en automatisert ordning som inkluderte 2017 og 2018.

– Dermed blir ordningen nesten som et lotteri. De med svært liten inntekt i 2019 blir taperen, til tross for at de kan ha hatt en god inntekt i 2018 eller 2017, påpeker Hans Ole Rian.

Lavtlønnet gruppe

«Kunst- og kulturarbeidere er allerede en lavtlønnet gruppe. Nå straffes frilansere og selvstendig næringsdrivende ekstra hardt. Dette er et tillitsbrudd fra alle partier og spesielt regjeringen som lovet fra starten av koronakrisen å komme også selvstendig næringsdrivende og frilansere til unnsetning», heter det i brevet som er sendt Finansdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet, kultur- og likestillingsdepartementet og stortingskomiteene til disse saksområdene.

– Å åpne for en kompensasjon basert på et gjennomsnitt av tre ulike årsinntekter, som ett valgbart alternativ til 2019-beregningen, er langt mer rettferdig. Kunstnerne vil heller vente til september med å få mer penger enn å få lite penger nå, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.

– Det kan ikke være vanskelig å gjøre om en slik forskrift. Vi har sjekket ganske grundig med Nav. Det skal ikke være noe problem for Nav å åpne opp for en slik løsning slik at det blir en manuell ordning, sier Rian.

Han påpeker at det er helt vanlig for kunstnere å ha variable inntekter.

– Et år kan være veldig produktivt, uten at du har noen inntekter av den grunn. Derimot kan denne produktiviteten gi inntekter neste år. Spesielt for eldre kunstnere er dette ganske vanlig. Er du ung må du kanskje jobbe som rakkeren, påpeker Rian.

– Du kan ha ett år med skrivearbeid eller studiearbeid, uten særlig inntekt, og så høste av det senere. Det bør ikke være vanskelig å skjønne dette, mener han.

– Er du ung må du kanskje jobbe som rakkeren, påpeker Rian.

Creo er et tradisjonsrikt LO-forbund, også kjent som Musikernes Fellesorganisasjon (MFO). På det forrige landsmøtet (2018) skiftet forbundet navn til «Creo – forbundet for kunst og kultur». Forbundet opplever en stor medlemsøkning under korona-tidene. Forbundet har i dag 9 500 medlemmer.

Annonse

Flere saker

Annonse