JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kystopprør til Oslo

Røkke-systemets varsel om nedleggelser og salg av fiskeindustri har skapt sterk uro i Nord-Norge. I dag kommer kystopprøret til hovedstaden.
Mandag kommer kystopprøret til hovedstaden for å protestere mot raseringen av fiskeindustrien. Bildet er fra protestaksjonen i Hammerfest tidligere i denne måneden.

Mandag kommer kystopprøret til hovedstaden for å protestere mot raseringen av fiskeindustrien. Bildet er fra protestaksjonen i Hammerfest tidligere i denne måneden.

Jo Hestnes

Nå inntas hovedstaden med krav om å få mer kontroll over fisken.

Fakkeltog og protestaksjoner har de siste ukene preget utsatte kystsamfunn som Mehamn, Hammerfest, Havøysund og Melbu i Nordland. Protesten flyttes lørdag til Egertorget i Oslo og mandag til Stortinget, der den nystiftede Kystaksjonen skal markere seg.

Mister ressurser og arbeidsplasser

I nord har det lenge vært misnøye med måten de Røkke-kontrollerte selskapene Norway Seafoods og Havfisk forvalter trålkvotene og landindustrien på. Misnøyen retter seg også mot politikere - både røde og blå, som ifølge kystopprørene har latt klare føringer om leveringsplikt vannes ut over tid.

– Kystaksjonen har vokst fram i frustrasjon over at vi mister ressursene og arbeidsplasser. Vi forlanger nå at fiskeressursene skal sikres fellesskapet på lik linje med olje og vannfall, sier lederen i Kystaksjonen, Trond Einar Olausen til NTB.

LES OGSÅ: Stopp ranet av Finnmarks framtid!

Venter tusen demonstranter

Til daglig er opprørsgeneralen helsesjef i Gamvik kommune. Han er overveldet over støtten aksjonen har fått på kort tid og regner med at minst 1.000 vil møte opp foran Stortinget mandag.

Professor Torbjørn Trondsen ved fiskerihøyskolen i Tromsø ser en helt ny trend i hvem som deltar i protesten og nå engasjerer seg for leveringsplikt.

– Usikkerheten om hva Røkke-systemet vil gjøre i nord har vært den utløsende faktor. Debatten har til nå foregått i industrien, blant fiskere og akademikere. Men nå ser vi et voksende engasjement også blant dem som ikke lever av fiskeindustrien direkte, men som berøres indirekte. De er usikre nå, sier Trondsen til NTB.

Fiskeriprofessoren har selv vært en markant kritiker av det han kaller en «systematisk uthuling» av leveringsforpliktelsene. Havfisk, Norges største trålerrederi, har kontroll over en tredel av de norske trålkvotene. Kvotene ble gitt for å sikrere helårsdrift ved filetbedrifter.

Forpliktelsene er blitt tynnet ut. I 2003 omgjorde daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen leveringsplikten til en tilbudsplikt. De rødgrønne fiskeriministrene Helga Pedersen (Ap) og Lisbeth Berg Hansen (Ap), varslet at de ville stramme inn, men fulgte ikke opp.

Grensene tøyes

I 2011 aksepterte regjeringen splittingen av landproduksjon og rederidrift mellom Norway Seafoods og Havfisk, påpeker Trondsen.

– Resultatet er at Havfisk i fjor bare leverte 28 prosent av sine fangster til den fiskeindustrien de plikter å levere til. Grensene tøyes også ved at landinger fra kystfiskeflåten i andre fiskevær regnes som leveringspliktige trålerleveranser, sier Trondsen.

Hammerfest-ordfører Alf E. Jacobsen har nylig karakterisert leveringsplikten som «utradert». Men Norway Seafoods og Havfisk har gjentatte ganger blankt avvist argumentene om at de ikke oppfyller sine forpliktelser.

Varselet om salg av bedriften i Mehamn og halvering i Hammerfest kom få dager etter at regjeringen hadde konkludert med at det ikke forelå noen aktivitetsplikt i Mehamn. Begrunnelsen var at det ikke var drift ved anlegget da Aker kjøpte anlegg og trålere der.

Lønnsomhet viktigst

I spørretimen onsdag bekreftet statsminister Erna Solberg (H) at også den nye regjeringen ønsker leveringsplikt, men at den skal gjelde regioner - ikke spesifikke anlegg eller steder. Hun gjorde det klart at det ikke er aktuelt å gripe inn for å sikre levering til Mehamn,

På spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) svarte hun at fisk er en viktig framtidsnæring for Norge, men at det viktigste er å sørge for lønnsomhet i alle ledd.

– Ellers kommer arbeidsplasser til å forsvinne, svarte Solberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse