JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

Det er ondt blod på enkelte skoler mellom medlemmer i de ulike lærerorganisasjonene etter lærerstreiken.
SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

Det faller harde ord mellom kolleger på mange lærerrom.

Lærere i Skolenes landsforbund (SL) i LO mener de blir utsatt for ufine angrep fra kolleger som er medlemmer i Utdanningsforbundet.

Plasstillitsvalgt på Loddefjord skole, Alex Tarkan Sen Evanger, setter ord på hvordan han mener det er å være SL-medlem på skolene etter at regjeringen vedtok tvungen lønnsnemnd.

Evanger kan fortelle om kolleger på andre skoler i Bergen som både blir kalt streikebrytere og usolidariske etter at Utdanningsforbundets leder gikk ut offentlig og mente at LO inngikk i en allianse med KS under lærerstreiken.

Skolenes landsforbund har mottatt flere likelydende rapporter, og nå har SL-leder Mette Johnsen Walker skrevet et uvanlig brev til medlemmene.

Les mer om innholdet i brevet lenger nede i saken.

Tvungen lønnsnemnd

Nær 8 000 lærere fra Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund og Norsk Lektorlag streiket i nesten 14 uker før regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd 27. september.

Stortinget godkjente vedtaket om tvungen lønnsnemnd denne uka.

Det var etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd at Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, kom med påstanden om at «LO og KS har en allianse som sørger for at lærerne ikke får lønnsutvikling».

Striden nådde nye høyder etter at første nestleder i SL, Jon Oddvar Holthe, svarte på tiltalen under LOs Kartellkonferanse på Gol i forrige uke.

Holthe tok et oppgjør med Utdanningsforbundets angrep og påstander om at det er LO sin skyld at lærerne ikke får en bedre lønnsutvikling.

– LO må ikke gå i fellene til de som forsøker å skape splid innad i LO, hevdet Holthe.

Har ikke svart

Steffen Handal har selv ikke villet kommentere denne anklagen overfor FriFagbevegelse. Etter det vi erfarer har han heller ikke villet stille til debatt om dette i Dagsnytt 18.

Evanger opplever at trakasseringen bare eskalerte etter Handals utspill om at «LO er i en allianse med KS om å holde lønnsutviklingen til lærerne nede».

– Det er ikke bare kritikk. Det er ren harselering med løgner og usannheter om hverandre. Det var ille under streiken, men er blitt verre i etterkant. Det blir hevdet over en lav sko at vi som er medlem av SL ikke ønsker høyere lønn, forteller han til FriFagbevegelse.

Fagforbundet

Evanger gir også et stikk til Fagforbundets leder, Mette Nord:

– Nords uttalelse om at hun ikke støttet streiken, falt medlemmene tungt for brystet, mener Evanger.

Mette Nord ønsker ikke å kommentere denne påstanden.

– Når toppene krangler, får det konsekvenser for oss på gulvet. Det smitter nedover. Spesielt i sosiale medier er det blitt kraftig kost med sterke beskyldninger mot SL-medlemmer, sier Evanger til FriFagbevegelse.

Sender brev

Det har gått så langt at lederen i SL, Mette Johnsen Walker, har følt behov for å informere sine medlemmer i brevs form om det hun mener er årsaken til striden mellom de to forbundene.

«Vi på forbundskontoret vil forsikre dere om at vi vil gjøre det vi kan for at Utdanningsforbundet slutter med å gi dere som LO-medlemmer skylden for at de ikke klarer å innfri sine egne løfter,» hevder Walker i brevet.

«Dette kan vi ikke la være å gjøre noe med. Vi har vært nødt til å adressere dette. Sånn skal det ikke være», skriver hun også i brevet som er sendt til forbundets 7.600 medlemmer.

Walker mener det må være lov å være uenig i tariffstrategien uten å skape syndebukker på arbeidstakersiden.

– Og det må kunne være mulig å være medlem i ulike arbeidstakerorganisasjoner uten at det skal være et problem, sier hun til FriFagbevegelse.

Rystet LO-leder

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er rystet over å høre historiene om SLs medlemmer som regelrett mobbes og trakasseres ute på arbeidsplassene.

– Slik skal vi ikke ha det, sier hun til FriFagbevegelse.

– Jeg støtter også Skolenes landsforbund i deres kritikk av Utdanningsforbundet som forsøker å skape syndebukker, og jeg mener det er helt feil vei å gå. Utdanningsforbundet må selv ta ansvar for sin egen tariffstrategi og fordelingen av lønnsvekst blant sine egne medlemmer. Vi forventer at de opptrer som en ansvarlig og saklig part, også i den offentlige debatten, sier Peggy Hessen Følsvik.

Tar et oppgjør

Mette Johnsen Walker mener utspillene fra lederen i Utdanningsforbundet skyldes resultatene Handal selv ikke klarer å oppnå i forhandlinger.

«Hans retorikk gjør det vanskelig å fokusere på andre forhold enn lønn i tariffoppgjørene, og det bidrar til at vi ikke oppnår de resultatene vi ønsker for å bedre arbeidsvilkårene ved skolene, og bidra til at skolen blir et godt og attraktivt sted å jobbe», skriver Walker.

Hun informerer sine medlemmer om tre ting hvor det er uenighet mellom SL og Utdanningsforbundet:

• Kampanjen om at 1 av 5 var ufaglærte mener SL rammet yrkesfaglærerne særlig hardt.

– De er våre medlemmer, de er sårt trengt i skolen, og vi rakker ikke ned på dem. Kompetansen de har kan ikke måles i studiepoeng, men er akkurat det som skolen trenger, hevder Walker.

• Utdanningsforbundet skrur forventningene så skyhøyt at de ikke kan landes, hevder SL. Walker mener Utdanningsforbundet gir LO skylden for at Utdanningsforbundet ikke når fram.

– Flere av oppgjørene over tid har gitt pott til lokale forhandlinger. Der kommer som regel helsesektoren best ut gang på gang. Det gjør at vi får mindre, og det er med i statistikken om lønnsoppgjørene, skriver Walker.

I årets oppgjør innrømmet også KS at det var helsesektoren som var prioritert, ved å gi samme satser for ubekvem arbeidstid som de har på sykehusene for å stoppe flukten av sykepleiere fra kommunene til sykehusene.

• SL ønsker å få satt søkelys på arbeidsforholdene i skolen. Mange i skolen slutter på grunn av arbeidsbelastningen, mener Walker.

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, har fått oversendt alle påstander i denne saken, men ønsker ikke å kommentere dem utover det han allerede har sagt i andre intervjuer.

Han opplyser via sin pressesjef at han har direkte dialog med lederen i Skolenes landsforbund.

Annonse
Annonse