JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge:

Ledigheten biter seg fast – men færre er permitterte

Ledigheten går ned, men det skyldes i stor grad at færre er permitterte. LO-lederen mener ledigheten fortsatt er altfor høy.
Det er alt for mange ledige fortsatt, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Det er alt for mange ledige fortsatt, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

191.700 personer er registrert som helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Det er 3.100 færre enn sist uke. Samtidig er det 3000 færre permitterte.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen synes det er bra at det er en nedgang i antall permitterte.

– LO fikk på plass en ordning for å få permitterte i jobb, og det ser ut til å virke. Men ledigheten er fortsatt altfor høy. Det er alvorlig. Ikke bare for den enkelte, men også for samfunnet som helhet, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Derfor er det helt avgjørende at vi fortsetter å sette inn kraftfulle og målrettede tiltak. Pandemien har rammet befolkningen skjevt. De med lavest lønn og usikker jobb er rammet hardest. Politikk må rette opp i dette, men regjeringen prioriterer de aller rikeste. Kutt i formuesskatten er designet for å treffe de aller, aller rikeste, samtidig som arbeidsledige og permitterte vil få langt mindre å rutte med fra nyttår. Det er et slag i ansiktet til de nesten 200.000 som nå betaler den tøffeste prisen for koronakrisen, mener LO-lederen.

Alenemoren ble sagt opp og sto uten inntekt. Nå kan hun få fast jobb og 300.000 i erstatning

Svært urovekkende

Nedgangen i antallet som kommer seg tilbake i jobb har stagnert og det betyr at flere blir gående ledige lenge.

– Kombinert med at antallet som er på tiltak er færre enn i fjor, gjør det situasjonen svært urovekkende, sier nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Rigmor Aasrud (Ap) til FriFagbevegelse.

– Samtidig foreslår regjeringa å kutte i satsene for dagpenger, noe som vil gjøre situasjonen for de ledige verre. Det er uhørt, mener hun.

– Arbeiderpartiet mener det er nødvendig å forlenge de forhøyede kompensasjonssatsene i dagpengeordningen og forlenge perioden arbeidsledige får dagpenger, sier Rigmor Aasrud.

Permitterte tilbake i jobb

Antallet helt ledige har bare gått ned med 2.000 personer siden sist uke, mens antall delvis ledige har gått ned med 1.600 personer. Antall arbeidssøkere på tiltak har økt med 400 personer.

Det totale tallet på arbeidssøkere utgjør 6,8 prosent av arbeidsstyrken.

– Arbeidsledigheten fortsetter å gå ned, og siden utgangen av september har antallet arbeidssøkere gått ned med 6.200 personer. Dette skyldes i stor grad en nedgang i antallet permitterte, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Ifølge foreløpige tall er 101.500 personer registrert helt ledige hos Nav. Det utgjør 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten var på 114.600 personer, som utgjør 4 prosent av arbeidsstyrken.

Videre var 77.100 personer registrert som delvis arbeidsledige.

23.300 av dem som er registrert som helt ledige, er permitterte. Det samme gjelder for 35.100 av de delvis ledige. Det er dermed 3.000 færre permitterte enn i forrige uke. Tirsdag var 2,1 prosent av arbeidsstyrken permittert.

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Annonse
Annonse