JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettelse i Nord-Norge

Nordnorsk næringsliv er de lettet over regjeringens tiltak for å bøte på avgiftssmellen.

I mars var det samme næringslivet i harnisk over milliardregningen da enkelte sektorer gikk fra null til 14,1 prosent arbeidsgiveravgift.

– Det er for tidlig å sprette champagnen, og vi har ikke full oversikt over sluttregningen. Men nå er vi betingede optimister etter at regjeringen vil bruke det viktige virkemiddelet nettolønnsordning for å kompensere våre ekstrautgifter. Vi har nå tro på at dette ikke vil gi oss store ekstrakostnader, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten til NTB.

NHO i Finnmark er også fornøyd med de endringene regjeringen har klart å forhandle fram med EU-kommisjonen og ESA. Transport-, finans- og energi lå an til å få full arbeidsgiveravgift også i Nord-Norge. Nå er deler av transportsektoren skjermet, blant annet drosjenæringen og olje- og gass er tatt ut.

Mindre bedrifter får også en fribeløpsordning.

Men det blir økte kostnader i nord. Fram til 2018 skal staten kompensere 1,6 milliarder kroner i infrastrukturinvesteringer og økte statlige innkjøp. Hvilke prosjekter som skal få infrastrukturmidler skal avgjøres i en dialog med næringslivet og fylkeskommunene.

– Det er gode tiltak. Vi ser at det kompenseres forholdsvis godt, og vi tror det antakelig treffer forholdsvis godt. Men det er flere mer diffuse ordninger enn vi ønsket oss, sier regiondirektør i NHO, Marit Helene Pedersen, til NRK. (ANB)

Annonse
Annonse