JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Listhaug styrker seg»

Sylvi Listhaug har fått en viktigere post i regjeringen.

Sylvi Listhaug har fått en viktigere post i regjeringen.

Roy Ervin Solstad

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Norge har fått en ny olje- og energiminister.

kjell.werner@anb.no

Kjell-Børge Freiberg skiftes ut med Frp-nestleder Sylvi Listhaug. Terje Søviknes gjør comeback i regjeringen og overtar rollen som eldre- og folkehelseminister. Alle statsrådene til Høyre, Venstre og KrF fortsetter på sine poster. Det er altså Siv Jensen som bytter «sitt» Frp-mannskap, med statsminister Erna Solbergs velsignelse.

Det er fornuftig av Erna Solberg å bytte ut Freiberg. Han har fungert dårlig som olje- og energiminister, både innad i departementet og ikke minst utad. Freiberg er svak i engelsk. Det er et dårlig utgangspunkt – spesielt i det internasjonalt orienterte oljedepartementet. Samtidig er det smart av Frp å løfte fram den hardtslående Sylvi Listhaug som oljeminister.

Følg oss på Facebook

Sylvi Listhaug kommer åpenbart til å gå i konfrontasjon med miljøbevegelsen. Spørsmålet er bare om hun blir for hard i klypa, sett med statsministerens øye. Listhaug kan fort bli et problem for både KrF og Venstre. Den første utfordringen blir å bli enige om hvor oljegrensen for iskanten i nord skal settes. Det store slaget mellom de fire regjeringspartiene vil stå når stadig mer sprikende signaler om olje og klima skal forenes til felles regjeringspolitikk.

Posten som eldre- og folkehelseminister er egentlig en Frp-oppfinnelse. Det er en minister nærmest uten portefølje, altså konkrete oppgaver. Det er for eksempel kommunene som i hovedsak har ansvaret for eldreomsorgen. Derfor er det vanskelig å bli profilert som eldreminister. Lettere blir det å bli synlig som oljeminister. Her har Listhaug muligheter til å score godt i Frp-segmentet. På den annen side kan dette bli en utfordring for Venstre å bli klistret til Listhaugs budskap.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Sylvi Listhaug har klart styrket sine sjanser til å bli ny Frp-leder den dagen Siv Jensen kaster inn håndkleet. Desto dårligere passer dette inn i Ketil Solvik-Olsens ambisjoner om å gjøre comeback i Frp-ledelsen og endog gå til topps. For han er ikke «ledig» før nærmere sommeren 2020, når familien etter planen vender tilbake til Norge etter ett års opphold i USA. Ketil Solvik-Olsen har skrevet bok med den talende tittelen «På vei». I den sammenheng har den tidligere samferdselsministeren avslørt at han er på vei tilbake i norsk politikk.

Men oljeminister Freiberg ble et akutt problem for både Erna Solberg og Siv Jensen. Dermed var det naturlig at Frp-nestleder Terje Søviknes rykket inn nå. Det er ventet at statsministeren vil gjøre nye skifter nærmere stortingsvalget i 2021. Helseminister Bent Høie er utnevnt til fylkesmann i hjemfylket og sitter dermed på en slags oppsigelse. Sju Høyre-statsråder har vært med hele veien. Det sier mye om Erna Solbergs stayerevne og tro på egne folk.

Annonse
Annonse