JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvorfor kan det bli streik i SAS?

Lite helgefri, uforutsigbar arbeidstid og brutte avtaler: Derfor kan det bli flystreik fra fredag

Det har allerede vært skrevet mye om konsekvensene for de reisende ved en mulig pilotstreik, men hva er det pilotene kjemper for? Her får du oversikten.
Yngve Carlsen. Arkivfoto.

Yngve Carlsen. Arkivfoto.

Sissel M. Rasmussen

24.04.2019
07:27
21.08.2023 17:14

helge@lomedia.no

For halvannet år siden ble storstreik i SAS forhindret i siste liten. Nå er det alvor igjen.

Da som nå var det arbeidstiden og turnus, samt forutsigbarhet i vaktlister og frihelger det dreide seg om. De fleste SAS-piloter vet normalt ikke når og hvor lenge vedkommende de skal jobbe i neste måned før 14 dager før arbeidsperioden begynner. De har videre kun fri en helg i måneden, men turnusen kan også medføre jobbing i sju helger på rad.

p

I tillegg dreier det seg denne gangen også om ansettelsestrygghet etter at SAS har sagt opp to helt sentrale avtaler de har med sine piloter. Den ene gjelder karriereutvikling og ansiennitet. Den andre handler om rollefordeling som gir SAS-pilotene rettigheter til å fly lønnsom produksjon i, innen, samt til og fra Skandinavia, ifølge lederen i norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen.

– Håper på løsning

Onsdag formiddag klokka 10.00 starter nemlig meklingen mellom SAS og pilotene organisert i Norsk Flygerforbund og Parat. Ved midnatt torsdag må de ha blitt enige. Hvis ikke står SAS-fly i hele Skandinavia stille fra fredag morgen.

Blir det streik i Norge, blir det nemlig også streik i Sverige og Danmark.

– Vårt fokus er alltid å finne gode løsninger. Det er derfor opp til SAS-ledelsen om de ønsker å bidra til å skape enighet, sier lederen i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.

p

For halvannet år siden var to flygere i streik før det var varslet en stor utvidelse av streiken. SAS hadde blant annet kansellert cirka 100 flygninger på grunn av en eventuell opptrapping av streiken. Da satt partene i 14 timer i sjuende etasje hos riksmekleren før det ble enighet.

Tvungen mekling

Bruddet kom 1. april etter flere uker med forhandlinger.

p

I Norge foregår det en såkalt tvungen mekling. Samtidig er det frivillig mekling i Sverige og Danmark. Fristen er satt til midnatt torsdag, men det er på ingen måte uvanlig at slike meklinger går langt over tiden.

– Vi håper at vi kommer til en løsning. Det er for tidlig å si hvordan det eventuelt påvirker trafikken. Har du billett med SAS i helgen og er urolig, kan du booke om kostnadsfritt. Det gjelder også billetter som i utgangspunktet ikke kan forandres, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

'