JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Litt færre uten jobb

Arbeidsløsheten sank med vel 1.500 personer fra mars til april. Nav mener nedgangen i hovedsak skyldes at påsken kom i april i år.
Etter stigende arbeidsløshet gjennom hele fjoråret, kan Nav nå reistrere en forsiktig nedgang i antall arbeidsløse.

Etter stigende arbeidsløshet gjennom hele fjoråret, kan Nav nå reistrere en forsiktig nedgang i antall arbeidsløse.

Eirik Dahl Viggen

einar.fjellvik@lomedia.no

Antall personer som enten er registrert som helt arbeidsløse eller midlertidig sysselsatt på ulike arbeidsmarkedstiltak økte sakte men sikkert gjennom hele fjoråret og de to første månedene i år. Marstallene fra Nav viste imidlertid en liten nedgang i arbeidsløsheten, og den fortsatte altså i april.

Ifølge Nav er hovedforklaringen på nedgangen i april at få melder seg arbeidsløse i påsken, og i år falt den i april.

– Dette har ført til vesentlig færre ny ledige i april i år sammenliknet med april i fjor, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

I alt var 91.400 personer enten helt arbeidsløse eller på tiltak i april. Det tilsvarer 3,4 % av arbeidsstyrken. Østfold (3,9 %) og Finnmark (3,7 %) hadde den høyeste arbeidsløsheten, mens Sogn og Fjordane og Rogaland hadde lavest andel arbeidsløse. I begge fylker var tallet 2,1 %.

25,7 millioner uten arbeid i europa

Ser vi på de sesongjusterte tallene for registrerte helt arbeidsløse, som er det tallet som brukes i internasjonale sammenlikninger, så sank arbeidsløsheten i Norge fra 2,9 % i mars til 2,8 % i april.

Tall fra EUs statistikkbyrå, Eurostat, viser at arbeidsløsheten i EU-landene i mars varierte fra 4,9 % i Østerrike til 25,3 % i Spania og 26,7 % Hellas. Gjennomsnittet for alle de 28 EU-landene lå på 10,5 %.

Eurostat anslår at 25,7 millioner mennesker i EU-landene var arbeidsløse i mars i år.

Ungdomsledigheten

Her hjemme er det særlig i den godt voksne delen av befolkningen at arbeidsløsheten vokser. I alle aldersgrupper fra 30 til 60 år økte arbeidsløsheten med 12 % det siste året. Blant 20-24-åringene har den stått stille, mens det er 13 % færre arbeidsløse i gruppe under 20 år.

Også i resten av Europa tyder Eurostats tall på at ungdomsarbeidsløsheten i det minste er i ferd med å stabilisere seg. Men det er stabilitet på et urovekkende høyt nivå. I mars i år var fortsatt nesten 23 % av alle under 25 år arbeidsløse i de 28 EU-landene. Målt i antall personer utgjorde det 5,3 millioner – eller litt mer enn innbyggertallet i Norge.

Bygg og butikk

Her hjemme er det fortsatt bygg- og anleggsbransjene, butikkarbeid, industrien og reiseliv/transport som forsyner Nav-kontorene med flest arbeidsløse. Halvparten av de registrerte arbeidsløse kommer fra disse bransjene.

Annonse
Annonse