JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Menneskerettigheter

LO bør legge press på regjeringa i Palestina-spørsmålet, mener FN-ekspert

Stans handelsavtaler med Israel for å presse fram en slutt på okkupasjonen og apartheid, sier Michael Lynk.
– Hvis ikke dette er apartheid, hva er et bedre uttrykk for å beskrive denne situasjonen? spør Michael Lynk.

– Hvis ikke dette er apartheid, hva er et bedre uttrykk for å beskrive denne situasjonen? spør Michael Lynk.

Yngvil Mortensen

yngvil@lomedia.no

Israels har gjennom 55 år utviklet et apartheid-system på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, og nå må verden reagere, mener FNs spesialrapportør i de okkuperte palestinske områdene.

Michael Lynk oppfordrer derfor LO til å legge press på den norske regjeringa, for å iverksette sanksjoner mot Israel.

Og LO mener Lynk har gode argumenter for å kalle regimet apartheid (les mer om LOs syn lenger ned i saken).

– Hvis verdenssamfunnet hadde iverksatt sine egne resolusjoner, hadde vi sett en rettferdig løsning på denne konflikten for lenge siden, sier Lynk til FriFagbevegelse.

Grunnløse anklager, ifølge Israel

Det har ikke skjedd. I stedet har okkupasjonen blitt apartheid, mener Lynk.

– Dette regimet gir helt forskjellige rettigheter og goder til de israelske jødene og palestinerne på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, der de lever i samfunn skilt fra hverandre, og er basert på deres nasjonale og etniske identitet, sier han.

Israelske myndigheter svarer Lynk med å kalle apartheid-stempelet for «grunnløse anklager».

FNs menneskerettsråd har utnevnt den kanadiske jussprofessoren til å rapportere om brudd på menneskerettighetene i de palestinske områdene. Lynk leverte den ferskeste rapporten til rådet i mars.

Denne uka var Lynk i Oslo for å delta på en konferanse i regi av Forsvar folkeretten om sanksjoner mot land som bryter folkeretten.

– LO må dra regjeringas politikk lenger

Verdenssamfunnet må sette sammen «en diplomatisk meny» av tiltak for å få en slutt på Israels okkupasjon og «apartheid», argumenterer FNs spesialrapportør for i sin siste rapport.

– De viktigste tiltakene ville være å stanse våpenhandel med Israel, og begrense eller avslutte handelsavtaler med Israel, som ville tiltrekke seg oppmerksomheten til den israelske befolkningen. Å innføre visumplikt for israelere er et annet mulig tiltak, foreslår Lynk.

Han mener slike tiltak ville føre til at Israel må begynne å betale for «det som har vært en stort sett gratis okkupasjon.»

– LO i Norge har sterke bånd til Arbeiderpartiet, som har en overdrevent forsiktig synsvinkel på dette. Jeg mener fagbevegelsen må dra utenrikspolitikken til den sittende regjeringa mye lenger når det gjelder Israel og Palestina, sier Lynk.

– Dette bør være på toppen av LOs internasjonale agenda, legger han til.

LO raser mot historisk kontrakt: Norske tog har inngått avtale verdt 20 milliarder med selskap som driver business i israelske bosettinger

LO: Sanksjoner mot Israel er del av kampen

Julie Lødrup i LO-ledelsen mener FNs spesialrapportør «har gode argumenter for den rettslige bruken av apartheidbegrepet».

Lødrup har ansvaret for det internasjonale arbeidet i LO.

Hun argumenterer for at det er «liten tvil om at situasjonen for palestinerne i Israel og de okkuperte områdene i dag likner veldig på hva svarte og andre ikke-hvite levde med i apartheidtidens Sør-Afrika», skriver hun på e-post til FriFagbevegelse.

Lødrup mener «likhetstrekkene er store både når det gjelder diskriminering, undertrykkelsen, overgrepene og i at overgrepene er systemiske og framstår som tydelig rettet mot å ramme én gruppe, nemlig palestinerne».

«For oss i LO står kampen for palestinernes rettigheter høyt på dagsordenen», skriver Lødrup.

Hun sier at «boikott av varer fra, og handel med, ulovlige bosettinger en opplagt del av denne kampen. Det samme er andre målrettede sanksjoner som kan legge press på Israel i kombinasjon med dialog og støtte til oppbygging av sterke sivilsamfunn-organisasjoner».

LOs førstesekretær understreker at Israel interesser og fred i regionen ikke kan realiseres uten at palestinernes interesser også er sikret.

Aktuelt: LO, Fagforbundet og Norsk Folkehjelp vil hjelpe offentlige innkjøpere med å følge folkeretten

«Dette er apartheid»

FNs spesialrapportør konkluderte i sin rapport med at Israels regime i det okkuperte området nå må defineres som apartheid, slik det er definert i vedtektene til Den internasjonale straffedomstolen.

– Jeg har ikke sagt noe som skiller seg radikalt fra funnene til de andre menneskerettsorganisasjoner, mener Lynk.

Det er imidlertid første gang en FN-utnevnt spesialrapportør bastant erklærer dette.

Rapporten kommer gjennom FN-systemet og dette gir rapporten en tilleggsverdi, sier Lynk.

Israel har skapt et regime av systematisk undertrykkelse og diskriminering, skriver han i rapporten.

Han viser til eksempler på det han mener er apartheid i det okkuperte området:

Egne motorveier for israelere, uopphørlig konfiskering av palestinsk land til fordel for israelere, stadige utvidelser av bosettinger bygd kun for israelere, et sivilt juridisk system for israelere og et militært juridisk system for palestinere, og kontrollposter og sjekkpunktterminaler som hindrer fri ferdsel for palestinere, men ikke for israelere.

– Hvis ikke dette er apartheid, hva er et bedre uttrykk for å beskrive denne situasjonen? spør Lynk.

Mye delt: Oljefondet investerer stort i ulovlige bosetninger på Vestbredden: – Trekk dere ut, sier LO

Støtte fra Sør-Afrika

Sør-Afrika og Namibia, land som har vært underlagt apartheid-regimer etablert av bosettere, støtter Lynk i at Israels regime er apartheid.

Han mener det vil bli stadig vanskeligere for verdenssamfunnet å ignorere «den enorme mengden solid dokumentasjon» som viser at okkupasjonsregimet i praksis er apartheid, ifølge den rettslige definisjonen.

– Verdens ledere vil stadig oftere få spørsmålet, «hvorfor er ikke dette apartheid?», mener han.

– Jeg tror dette vil være en av rapportene som sivilsamfunnet, diplomater og politikere vil bruke i månedene og årene som kommer, og jeg tror uttrykket «apartheid» vil bli stadig vanligere i diskusjonen i de finere sirkler, sier Lynk.

På et drøyt år har verdens viktigste menneskerettsorganisasjoner konkludert med at Israel har etablert et apartheid-regime:

Den israelske menneskerettsorganisasjonen B´tselem, Human Rights Watch og Amnesty International.

Norges regjering er bekymret

FriFagbevegelse spør om regjeringa er enige i at Israel driver et apartheid-regime.

Statssekretær i Utenriksdepartementet Henrik Thune (Ap) svarer at Norge «er veldig bekymret for de mange bruddene på menneskerettighetene og internasjonal humanitærrett mot palestinere.»

Han opplyser at «Norge har ikke tatt stilling til om Israels behandling av palestinerne oppfyller kriteriene for å bli klassifisert som apartheid». Det samme gjelder de fleste andre lands regjeringer, skriver Thune i en e-post til FriFagbevegelse.

Statssekretæren viser til at apartheid er et rettslig begrep med et rettslig definert innhold.

«Det er først og fremst rettsvesenets oppgave å avgjøre hvorvidt en slik alvorlig internasjonal forbrytelse har funnet sted», mener Thune.

Aktuelt: Arthur Svensson-prisen til helsearbeidere i Liberia

Israel: – Like rettigheter for alle

Det israelske utenriksdepartementet sier i en kunngjøring at anklagene om apartheid er grunnløse. Departementet anklager på sin side både FNs spesialrapportør Michael Lynk, Amnesty International, Human Rights Watch og B´tselem for å ha som mål «å kriminalisere staten Israel for det den er: staten for det jødiske folket, med like rettigheter for alle dets borgere».  

Annonse

Flere saker

Annonse