JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO vil utvide kompensasjonsordningen:

LO: Erstatt dagpenger til permitterte med økt kontantstøtte til bedriftene

Sjeføkonom Roger Bjørnstad mener samfunnet vil tjene på å hente tilbake arbeidsstokken før bedriftene ser de store overskuddene: – Å hente tilbake ansatte sikrer at arbeidsplassen blir værende.
VIL VRI STØTTE: LO vil at staten skal subsidiere lønna i stedet for at folk skal gå passive på dagpenger. Sjeføkonom Roger Bjørnstad tror det vil føre til en raskere normalisering av samfunnet.

VIL VRI STØTTE: LO vil at staten skal subsidiere lønna i stedet for at folk skal gå passive på dagpenger. Sjeføkonom Roger Bjørnstad tror det vil føre til en raskere normalisering av samfunnet.

Jan-Erik Østlie

ida.bing@lomedia.no

LO mener at det trengs konkrete tiltak for å få permitterte ansatte raskere tilbake i jobb. De foreslår derfor å utvide dagens kompensasjonsordning for bedrifter.

Forslaget innebærer at folk kommer tilbake på jobb når det er mulig og at staten subsidierer lønna. Heller enn at bedriftene vegrer seg for å starte opp igjen og de ansatte skal sitte hjemme og få dagpenger på konto.

Som et alternativ til at staten betaler dagpenger til permitterte, kan lønnssubsidier sikre at de ansatte får betalt for å jobbe, samtidig som dette ikke medfører økte kostnader for bedriften eller staten.

p

Lønn til ansatte bør komme i tillegg til de faste kostnadene som dagens kontantstøtteordning til bedriftene allerede dekker.

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener løsningen kommer på riktig tidspunkt:

– Jeg tror dette forslaget vil treffe veldig godt i fasen vi er i nå. Kompensasjonsordningen er knyttet til konsekvensene av smitteverntiltak, med en periode hvor bedriftene har blitt stengt ned eller opplevd fall i omsetningen.

– Etter hvert som smitteverntiltakene lempes på, er det viktig at de ansatte hentes tilbake, sier Bjørnstad til FriFagbevegelse.

Gunnar tar sluttpakke for at de yngste skal beholde jobben: – Å sende ut en 20-åring ble for trasig

Vil erstatte dagpengene

Å hente tilbake ansatte sikrer at arbeidsplassen blir værende, mener LO.

– Jo lengre tid det går før omsetningen tar seg opp, jo større sjanse er det for at bedriftene enten går konkurs eller nedskalerer. Da blir arbeidsplasser borte, peker Bjørnstad på.

– Det er også en stor belastning å være permittert. Så det er bedre at pengene brukes til aktivitet i stedet for passivitet uten at den viktige permitteringsordningen blir svekket, understreker Bjørnstad.

Støtten kan gis etter samme kriterier som dagens kompensasjonsordning, noe som i så fall vil si at bedriften må ha hatt et inntektsbortfall på 30 prosent.

Derfor vil både bedrifter som kaller tilbake ansatte fra permittering, og de bedriftene som velger å holde på ansatte, dra nytte av subsidiene. Det vil kunne sikre at ansatte tilbakekalles raskere, og hindre flere permitteringer, mener LO.

Raskere normalisering av samfunnet

Sjeføkonomen er tydelig på at det er en risiko for bedriften å hente tilbake ansatte, men at forslaget vil bære en slik risiko for bedriftene.

Ingen sykepleiere eller helsefagarbeidere er med på å granske håndteringen av krisa. Nå svarer Erna Solberg

Bjørnstad mener samfunnet vil bli normalisert raskere dersom vi henter tilbake arbeidsstokken før bedriftene ser de store overskuddene.

Hvis det å hente folk tilbake i jobb bidrar til økt omsetning eller en raskere tilbakeføring av normalitet, vil det også bli billigere for staten.

– Vi har over 400.000 arbeidsledige, hvor en vesentlig stor del av disse er permitterte. Det å se etter insentiver og oppmuntringer for å få hjulene i gang i samfunnet igjen så nært opp til lemping av smitteverntiltakene, er i alles interesse.

Men deler av forslaget kan også gi økte statlige kostnader. Det gjelder de bedriftene som har permittert færre enn hva omsetningen har blitt redusert med, eller har ansatte som tjener mye mer enn hva dagens dagpengeordning dekker (opp til 6G, som vil si en årslønn på rundt 600.000 kroner).

Økonomiprofessor: – Flau smak i munnen å se at de viktigste jobbene er dårligst betalt

Skal drøftes av arbeidsgruppe

Sjeføkonomen er imidlertid tydelig på at selv om forslaget i stor grad vil bidra positivt til bedriftene i tiden fremover, må det vurderes nøyere av fagfolk.

– Så vidt vi har klart å identifisere, er det ikke vektige ulemper ved dette forslaget, men det må diskuteres nærmere med regjering og storting legger Bjørnstad til.

Allerede fredag denne uken skal LO presentere forslaget for arbeidsgruppen nedsatt av Finansdepartementet, i samråd med Skattedirektoratet. Samme arbeidsgruppe la også ned arbeidet med å få på plass kompensasjonsordningen, som regjeringen la fram i slutten av mars.

– Arbeidsgruppen må vurdere detaljene i dette. Regjeringen er orientert om forslaget som vi skal legge fram.

– Jeg tror de tenker at forslaget er et konstruktivt innspill, fordi alle ser behovet for å få de permitterte tilbake i jobb, sier Bjørnstad.

Annonse
Annonse