JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sekstimersdagen:

LO jobber med sekstimersdagen. Dette sier forbundene om kortere arbeidstid

Fagforbundet har som ambisjon å begynne en innfasing av sekstimersdag fra 2021.
HK-leder Trine Lise Sundnes, Fagforbundet-leder Mette Nord, FO-leder Mimmi Kvisvik og NTL-leder Kjersti Barsok.

HK-leder Trine Lise Sundnes, Fagforbundet-leder Mette Nord, FO-leder Mimmi Kvisvik og NTL-leder Kjersti Barsok.

Foto: Eva Ler Nilsen, Ole Palmstrøm, Adrian Nielsen

aslak@lomedia.no

LO-kongressen i 2017: Fagforbundet får gjennomslag for å lage en plan for kortere arbeidstid – for eksempel sekstimersdag. Det betyr at LO i løpet av fireårsperioden fram til neste kongress i 2021 skal utarbeide en plan for hvordan man kan gå videre med arbeidstidsreduksjoner.

I redaksjonskomiteens innstilling til nytt handlingsprogram, som ble vedtatt på kongressen, heter det at «planen må ha et helhetlig perspektiv og bygge på erfaringer fra nasjonale og internasjonale forsøk i ulike bransjer og sektorer, herunder sekstimersdag og 30 timers arbeidsuke».

ph

Kampsak i lang tid

For Fagforbundet, LOs største forbund, har sekstimersdagen lenge vært et krav. Forbundsleder Mette Nord har forfektet kortere arbeidstid for å holde arbeidsstyrken oppe, få folk til å stå lenger i jobb og gi flere tilgang til arbeidsmarkedet. Det har vært viktig for at flere i framtida kan leve av eget arbeid enn trygd og at flere kan leve lenger av egen inntekt enn av en dårlig pensjon.

– Inntil planen som LO jobber med er gjennomført og vi har fått dannet oss et helhetlig bilde, er sekstimersdagen en form for arbeidstidsforkortelse som kan være svaret på noen av utfordringene i arbeidslivet, sier leder Mette Nord i Fagforbundet til FriFagbevegelse.

Hun leder LOs desidert største forbund, med over 350.000 medlemmer. På forrige LO-kongress hadde forbundet en tredjedel av delegatene.

– På samme måte som Norge har fått reformer innenfor blant annet pensjon og teknologi, ser vi på ulike former for arbeidstidsreduksjon som en reform for arbeidslivet. Men det er en forutsetning for oss at en reduksjon i arbeidstid tas ut med full lønnskompensasjon. Det har vi også meddelt arbeidsgruppa som jobber med arbeidstidsforkortelsene, sier Nord.

Mobiliserer fagbevegelsen

I Handel og Kontor har landsmøtet vedtatt å jobbe for en sekstimersdag eller en 30-timersuke med full lønnskompensasjon. Målet for forbundet er at arbeidsfolk skal få sin rettmessige del av verdiskapningen. En reduksjon i arbeidstiden kan, ifølge HK, skape engasjement blant arbeidstakerne og være noe som fagbevegelsen både kan mobilisere og bygge kampkraft på.

ph

– Sekstimersdagen er en av flere viktige saker på arbeidstid for oss. Vi har igjen vunnet søndagen som en fridag, og vi merker at vi må forsvare at normalarbeidsdagen skal være fra klokka 0900 til 1700 i alle overenskomster, sier HK-leder Trine Lise Sundnes til FriFagbevegelse.

– Her må vi vinne fram på flere nivåer, og det må bygges initiativ lokalt. Sekstimersdagen kan ikke komme ovenfra og ned, men må kjempes fram nedenfra og opp, understreker Sundnes.

Vanlig arbeidstid i Norge for ansatte med tariffavtale er 7,5 timer dagen. Altså en 37,5 timers uke. Seks timer om dagen vil gi 30 timer i uken.

Aktive i arbeidet

Norsk Tjenestemannslag (NTL) har følgende landsmøtevedtak om sekstimersdagen: «Å jobbe for en tariffestet og gradvis reduksjon i arbeidstiden med mål om sekstimers normalarbeidsdag med full lønnskompensasjon». Landsmøtet har gitt oss et klart mandat, påpeker leder Kjersti Barsok.

– Vi er aktive i det utredningsarbeidet som nå gjennomføres i regi av LO og arbeidet med en plan for videre nedsettelse av arbeidstiden, påpeker Barsok overfor FriFagbevegelse.

NTL er opptatt av at også klima og miljøhensyn må inn i framtidens arbeidstidsordninger.

– Vi ser fram til debatter framover om reduksjon i arbeidstid basert på det faglige underlaget som utvalget i LO skal bidra med, forteller forbundslederen i NTL.

Heltid og likelønn

I prinsipprogrammet til Fellesorganisasjonen (FO) står det følgende: «FO ønsker en arbeidstidsreduksjon hvor målet er sekstimers normalarbeidsdag/30 timers uke med full lønnskompensasjon».

ph

– Vi ønsker en konkret strategi i LO velkommen. Dette er en viktig sak for oss for å sikre heltid og likelønn, sier Kathrine Haugland Martinsen, medlem av arbeidsutvalget i FO, til FriFagbevegelse.

Arbeidsmandsforbundet stiller seg ikke negative til en sekstimersdag, men en reduksjon i arbeidstiden er ikke noe forbundet jobber konkret med nå, ifølge nestleder Brede Edvardsen. Tidligere har det vært forsøk innen bergindustrien og et utredningsarbeid for renholdere.

– Andre utfordringer i arbeidslivet, som det å gi ansatte lønn for den tiden de jobber i renholdsbransjen i privat sektor, er noe av det vi har måttet prioritere i stedet, sier Edvardsen.

Fellesforbundet er ikke motstander av arbeidstidsforkortelser, men det har ikke vært noe stort trykk fra medlemmene om at det skal skje med en sekstimersdag, ifølge forbundssekretær Kine Asper.

Jobber med bestillingen

LOs nye handlingsprogram slår fast at det er et behov for ulike former for arbeidstidsforkortelser. Det lages en plan for hvordan dette kan skje, men ingenting er avklart ennå, ifølge LO-nestleder Roger Heimli.

En arbeidsgruppe med flere berørte forbund jobber med kongressens bestilling. Hva planen skal inneholde og når den blir ferdig er for tidlig å si på nåværende tidspunkt, påpeker Heimli.

– Arbeidet er påbegynt, men dette er omfattende spørsmål. Vi i er i gang med utredningen og enige om planen videre med arbeidstidsreduksjoner, sier LO-nestlederen til FriFagbevegelse.

Forskningsstiftelsen Fafo skal utarbeide en kunnskapsoppdatering som kan brukes inn i LOs arbeid.

– Kapasiteten vår rekker ikke over alt, og vi har derfor knyttet til oss flere miljøer – blant andre Fafo. Vi er avhengig av ekstern kompetanse i arbeidet med arbeidstidsreduksjoner, sier Heimli.

Annonse
Annonse