JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO krever at Ottervik kvitter seg med Venstre hvis det rødgrønne fyrtårnet skal gjenreises

Etter å ha sagt ja til gjenvalg, får Trondheims ordfører Rita Ottervik et klart krav fra LO: Kvitt deg med Venstre.
Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap).

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap).

CC BY-NC-ND 2.0 NTNU Nyskaping

helge@lomedia.no

– Vi er egentlig i en unik situasjon. En rødgrønn ordfører kan bli gjenvalgt for femte strake gang. Vi skal mobilisere for at det lykkes, sier leder i LO i Trondheim, John-Peder Denstad, til FriFagbevegelse.no.

Men en ting er LO i Trondheim krystallklare på:

Venstre kan ikke være en del av samarbeidsplattformen de neste fire årene.

– Det sier vi i alle sammenhenger. Vi må rendyrke en rødgrønn profil. Vi må ha et klart budskap som tydeliggjør forskjellene bedre. Venstre er et fagforeningsfiendtlig parti og ingen naturlig del av et rødgrønt samarbeid, mener Denstad.

I dag styrer Rita Ottervik og Ap på bakgrunn av en bred politisk allianse, hvor Venstre er et av samarbeidspartiene. SV trakk seg fra det rødgrønne samarbeidet da Venstre gikk inn i den borgerlige regjeringen.

I et intervju med Adresseavisen nylig røper også Ottervik at det slett ikke er sikkert at det blir så mange partier som samarbeider ved neste korsvei. Det har LO i Trondheim også merket seg.

Ap vil vurdere å gi småbarnsfamilier en ekstra ferieuke etter svensk suksess

Utstillingsvindu

Etter lang betenkningstid har Rita Ottervik altså sagt ja til å ta fire nye år som ordfører i Trondheim. Det tas imot med glede på partikontoret på Youngstorget. Trondheim er regnet som Arbeiderpartiets utstillingsvindu.

Denstad har forståelse for at Ottervik brukte tid på å bestemme seg for om hun skulle stille for femte gang eller ikke. Ap har tapt oppslutning nasjonalt. I tillegg har den såkalte Kystad-saken ridd Trondheim Arbeiderparti som et mareritt, og ført til at mange sentrale politikere er ute av politikken.

Oppslutningen om partiet har sunket kraftig også lokalt. Samtidig har SV og Rødt økt oppslutningen, så det har ikke gjort enormt utslag på den rødgrønne oppslutningen totalt.

Det gjør LO-lederen i Trondheim optimistisk.

Ap-velgere foretrekker Rødt foran KrF, ifølge ny måling

Ideologiske skillelinjer

– Det er med på å dreie politikken mot venstre. Jeg kjenner meg veldig godt igjen med tanke på hvordan det rødgrønne miljøet i Trondheim erobret makten i 2003. Da var det klare ideologiske skillelinjer hvor de rødgrønne sto opp mot den konservative makten, og hvor fagbevegelsen spilte en stor rolle i valgseieren, mener Denstad.

LO i Trondheim stilte 54 krav på 22 tematiske områder før forrige kommunevalg. Det rødgrønne flertallet har lovet å innfri 43 av de kravene – og har holdt det som er lovet på 21. Pluss ni som er delvis innfridd.

Den faglige alliansen bak Trondheimmanifestet 2015 jobber nå konstruktivt opp mot de rødgrønne partiene for at ytterligere flere av kravene blir innfridd det kommende året. Bak dette står LO i Trondheim, LO Kommune i Trondheim, Utdanningsforbundet i Trondheim og Norsk Sykepleierforbund i Trondheim.

Nå jobber også fagforeningene i LO i Trondheim med å lage en ny kravliste for de fire neste årene.

Høyre-politiker vil gjøre kutt i sykelønna til valkampsak

LO-folk i ledelsen

Rita Ottervik skal ha stilt krav om hvilket personer hun vil ha med seg i ledelsen til «nye Trondheim Ap».

Nåværende kommunalråd Sissel Trønsdal, tidligere rådgiver Jan-Åge Sneve Gundersen og ordføreren i Klæbu, Kirsti Tømmervold, skal være blant de.

Av LOs egne er Roar Aas og Fagforbundets nestleder i Trondheim, Edvin Helland personer som er kandidater til sentrale verv.

Annonse
Annonse