JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitteringsordningen:

LO mener tiden er overmoden for å utvide permitteringslengden. Regjeringen vil ikke love noe

Regjeringen lyttet og hørte på de samstemte argumentene fra partene i arbeidslivet, men kan ennå ikke love forlengelse av permitteringslengden.

Torgny Hasås

helge@lomedia.no

I dag møtte partene i arbeidslivet regjeringen til et dialogmøte for å diskutere permitteringslengden. Mens LO og NHO lenge har villet utvide permitteringslengden fra 26 til 52 uker, har regjeringen holdt igjen. Det gjør de fortsatt.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener tiden nå er overmoden for en forlengelse av permitteringstiden.

– Tiden er overmoden, ja. Vi har lenge uttrykt utålmodighet over at dette signalet ikke er gitt. Usikkerheten det fører til, sprer seg i næringslivet. Det er lange prosesser som skal til hvis man skal gå til prosesser med oppsigelser. Det er derfor det har vært så viktig for oss at denne vissheten og tryggheten er på plass, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Les denne: Ida kan miste jobben om permisjonslengden ikke utvides

Var et dialogmøte

– Hadde du forventet å få beskjeden nå?

– Det var varslet at dette var et dialogmøte med partene i arbeidslivet. Nå har de fått en klar og tydelig tilbakemelding fra arbeidslivets parter. Alle er helt samstemte. Ingen mener noe annet, legger Gabrielsen til.

– Det er helt overmodent nå. Og jeg forventer en rask avklaring fra regjeringen, legger han inn.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) er klar på at det aldri var meningen å komme med noen klare signaler på dette møtet.

Les også: Nå tvinges regjeringen til å utvide permitteringslengden

Klare til å ta en beslutning

– Vi har hele veien sagt at vi ville vurdere situasjonen i arbeidslivet etter sommeren og har vært tydelig på å ha en dialog med partene i arbeidslivet. Ikke ta en beslutning på bakgrunn av utspill i media, men ta en beslutning etter at vi har hatt dette møtet. Den dialogen har vi nå hatt. Det betyr at vi nå er klare til å ta en beslutning, sier Jan Tore Sanner til FriFagbevegelse.

– Jeg oppfattet at vi fikk en positiv tilbakemelding på det. Trepartssamarbeidet krever at vi møtes, poengterer Jan Tore Sanner.

LO-lederen er klar på at nordmenn flest har feriert i Norge og sørget for at noen reiselivsbedrifter har fått et aldri så lite pusterom. Men høsten kan bli mørk og mørkere enn nødvendig dersom ikke regjeringen tar grep. Han viser blant annet til en medlemsundersøkelse blant 600 bedrifter i NHO Reiseliv som viser at så mye som halvparten av bedriftene tror de kan måtte si opp ansatte hvis ikke permitteringslengden økes nå.

Les også: Permitterte må få dagpenger i 52 uker, krever LO, NHO og opposisjonen. Regjeringen sier nei

Tre departementer møtte partene i arbeidslivet onsdag. Finansminister Jan Tore Sanner, næringsminister Iselin Nybø (V) og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). De andre som møtte var fra LO, YS, Unio, Akademikerne, KS, NHO, Virke, Spekter, SMB Norge (små og mellomstore bedrifter) og Norges Rederiforbund.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke si noe om når regjeringen kan ta en beslutning, men signaliserer at det ikke vil ta lang tid. Så må Stortinget eventuelt bevilge penger til den ekstra permitteringstiden.

Både Arbeiderpartiet og Rødt gir uttrykk for at de ønsker umiddelbar utvidelse av permitteringslengden.

– Mange permitterte arbeidstakere går en usikker framtid i møte så lenge en avklaring fra regjeringen uteblir, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap).

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, mener regjeringen fortsetter å somle og gamble med arbeidsplassene til folk.

– Permitteringslengden skulle vært økt for lengst. Det er en stor fare for at bedrifter allerede har kvittet seg med ansatte med verdifull kompetanse, sier Bjørnar Moxnes til Frifagbevegelse.

Annonse
Annonse