JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NorthConnect:

LO sier nei til NorthConnect-kabelen til Skottland

LO mener at kraftkabelen fra Sima i Eidfjord til Peterhead i Skottland, ikke bør bygges.
Illustrasjonsfoto fra leggingen av en forbindelse til Danmark i 2013.

Illustrasjonsfoto fra leggingen av en forbindelse til Danmark i 2013.

Anders Martinsen, Nexans

sym@lomedia.no

Analysene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at byggingen av kabelen som vil bli 665 kilometer lang, vil være samfunnsøkonomisk lønnsom.

NVE anslår at det samfunnsøkonomiske overskuddet vil være på 8,5 milliarder kroner i nåverdi over kabelens levetid på 40 år. Analysene viser derimot at de norske kraftprisene vil øke med 1–3 øre per kwh i gjennomsnitt i denne perioden.

p

Kundene må betale

LO mener det ikke er tilstrekkelig å basere byggingen av kabelen på beregninger om samfunnsøkonomisk lønnsomhet.

– Det skjer som NVE har påpekt, store endringer i det europeiske kraftsystemet. Kvoteprisen har økt markant de siste årene, skriver LO i sitt høringssvar og peker også på at kundene vil tape på høyere kraftpriser. Og at kabelen vil ha begrenset betydning for Norges forsyningssikkerhet.

Saken fortsetter under bildet.

NEI: Det blir ingen kabel fra Sima til Peterhead i Skottland, hvis LO blir hørt.

NEI: Det blir ingen kabel fra Sima til Peterhead i Skottland, hvis LO blir hørt.

NorthConnect

To kabler bygges

Det pågår for tiden byggingen av to store prosjekter med kabler til Tyskland og England som vil øke utenlandskapasiteten med over 40 prosent. LO mener det er svært viktig at det høstes erfaringer med disse to kablene før ytterligere utvidelse vurderes.

– Det er stor risiko forbundet med at kapasiteten i utenlandskablene bygges i et tempo som ikke sikrer kontroll med virkningene, påpeker LO.

p

Vedtak i Stortinget

LO er også kritisk til NVEs forslag om at NorthConnect skal drive en del av utenlandskabelen i flere tiår og at de skal få en særskilt høy avkastning i denne perioden. Dette er i strid med Stortingets vedtak knyttet til EUs tredje energimarkedspakke, mener LO og konkluderer med et nei til å bygge NorthConnect.

Annonse

Flere saker

Annonse