JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO «tar over» Agenda - investerer 14 millioner kroner

LO får aksjene til milliardær Trond Mohn og bevilger 14 millioner kroner til Tankesmien Agenda for 2023.
LO TRÅR TIL: Trygve Svensson, daglig leder i Agenda, er veldig glad for millionstøtten fra LO. LO ser Agenda som en sosialdemokratisk og rødgrønn tenketank som motvekt til blant annet Civita, som er eid av sentrale folk og organisasjoner på norsk høyreside.

LO TRÅR TIL: Trygve Svensson, daglig leder i Agenda, er veldig glad for millionstøtten fra LO. LO ser Agenda som en sosialdemokratisk og rødgrønn tenketank som motvekt til blant annet Civita, som er eid av sentrale folk og organisasjoner på norsk høyreside.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

I midten av september ble det klart at milliardæren Trond Mohn trakk seg helt ut av Tankesmien Agenda.

Siden 2014 har Mohn støttet tenketanken han selv var med å etablere, med om lag 45 millioner kroner.

Mohns bidrag har vært på 6 millioner kroner årlig, mens LOs bidrag har vært 8 millioner.

Kjøper aksjene

Sekretariatet i LO vedtok mandag å overta aksjene til Trond Mohn for bare én krone. Samtidig ble det vedtatt å bevilge 14 millioner kroner i 2023 til Agenda. Dette i form av en såkalt kapitalforhøyelse.

LO forutsetter bred representasjon i styret og valgkomiteen.

Slik begrunner LO-leder Peggy Hessen Følsvik vedtaket i Sekretariatet:

– Vi har sett det som viktig å bygge en sosialdemokratisk og rødgrønn tenketank som motvekt til blant annet Civita, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.

Hun mener Agenda fyller den rollen godt. Trond Mohn bidro lenge i dette arbeidet, men når han har trukket seg ut, ser vi det som viktig å fylle det gapet i 2023, framholder Hessen Følsvik.

Hun mener tankesmien bidrar til viktige debatter, om blant annet ulikhet og beredskap. LO-lederen påpeker videre at å bygge en tankesmie er en langsiktig jobb. LO mener det er viktig å legge til rette for at Agenda skal kunne videreutvikle seg som en rødgrønn tenketank.

Les også: Oljefondet investerer mest i selskaper knyttet til israelske bosettinger av 700 finansinstitusjoner

Takker Trond Mohn

Trygve Svensson er daglig leder i Agenda. Han mener støtten fra LO er avgjørende for å få til det brede arbeidet til Tankesmien Agenda. Han påpeker at selv med denne støtten har Agenda betydelig mindre ressurser enn Civita, som er eid av sentrale folk og organisasjoner på norsk høyreside.

– Jeg tror det er en god investering for arbeiderbevegelsen å ha en tankesmie også på rødgrønn side, sier Trygve Svensson til FriFagbevegelse.

Han benytter anledningen til å takke Trond Mohn.

– Uten hans bidrag gjennom mange år kunne vi ikke fått til det som er blitt hele Agenda-familien: Med et forlag, et magasin som når mange og et rådgivningsselskap som hjelper mange både innenfor og utenfor fagbevegelsen. I tillegg til en tankesmie som bidrar med alt fra skolering til politikkutvikling og politisk debatt, sier Trygve Svensson.

Samtidig med dette arbeidet skal året 2023 ifølge Svensson benyttes til å se på alternativ organisering og finansiering av tankesmien og dens virksomhet, inkludert de øvrige selskapene i Agenda-familien.

LO er majoritetseier

LO har hele tiden vært majoritetseier i Agenda, som er organisert som et ideelt aksjeselskap. Agenda henter finansieringen sin dels gjennom tilskudd fra eieren og dels gjennom egne inntekter. Tankesmien har totalt 11 ansatte og to datterselskaper. Totalt er det 21 ansatte i Agenda-familien.

Tankesmien har tre hovedoppgaver:

• Lage politikk i tråd med arbeiderbevegelsens verdier.

• Reise debatt slik at den tilføres perspektiver fra arbeiderbevegelsen.

• Knytte bånd mellom de rødgrønne partiene og fagbevegelsen.

Tankesmien Agenda «skal bidra med faglige innspill til politikkutvikling og bidra til en offentlig debatt som preges av fagbevegelsen og venstresidens verdier og perspektiver».

Annonse

Flere saker

Annonse