JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

LO utsetter kongressen i ett år – til 2022

LO vurderte en mini-kongress neste vår, men nå blir hele kongressen utsett ett år.
Arkivbilde fra LOs kongress i 2017. Neste kongress blir utsatt i ett år.

Arkivbilde fra LOs kongress i 2017. Neste kongress blir utsatt i ett år.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

På bakgrunn av usikkerheten knyttet til korona-situasjonen, utsettes LO-kongressen i sin helhet til 2022. Det blir dermed ingen desentralisert mini-kongress til våren.

LO har kongress hvert fjerde år, og en utsettelse er høyst uvanlig.

– LO-kongressen er Norges største politiske verksted. Med dagens regler er ikke det gjennomførbart med en full kongress, derfor har LO-sekretariatet vedtatt å utsette LO-kongressen i sin helhet til 2022, sier LOs første nestleder, Peggy Hessen Følsvik, i en pressemelding.

Umulig å arrangere

LOs 35. ordinære kongress skulle i utgangspunktet avholdes 3.-7. mai 2021.

– Med 315 delegater og flere hundre andre som er innom kongressen i løpet av en dag, er det med dagens smittevernregler ikke mulig å avholde en full kongress. Flere ulike alternativer er vurdert, men man falt til slutt ned på å utsette hele kongressen til 2022, melder Peggy Hessen Følsvik.

Digital eller utsettelse

– Vi har diskutert både å gjennomføre en delt kongress på flere steder, en heldigital kongress og utsettelse av kongressen. På bakgrunn av usikkerheten rundt korona-situasjonen og ønsket om å ha en samlet kongress, falt vi ned på det siste alternativet, sier Følsvik.

LO-ledelsen vil komme tilbake til sekretariatet med et forslag om hvordan neste års fagligpolitiske valgkamp skal gjennomføres, herunder oppfølging av medlemsdebatten.

Det betyr blant annet også at dagens LO-ledelse vil sitte et ekstra år, og debatten om handlingsprogrammet vil bli utsatt tilsvarende.

Ingen innstilling

Det forelå ingen innstilling til møtet i LO-sekretariatet mandag, men det har lenge vært klart at det ville være umulig å planlegge en normal LO-kongress i mai neste år.

LO-sekretariatet har møter hver mandag, og består av LOs ledelse, samt forbundslederne i de største LO-forbundene.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum mener usikkerheten gjør det lurt å vente et år.

– Min vurdering er at det vil være usikkert om det er mulig å arrangere noe som helst av større arrangement til våren. Derfor kan vi plutselig stå der med å ha planlagt en desentralisert kongress uten å få gjennomført den. Da kan vi like gjerne vente. Da kan vi også bruke tiden på å lage en skikkelig god fagligpolitisk plattform som kan bidra til at vi vinner valget i 2021, mener Jørn Eggum.

Fagforbundet

Også Mette Nord, lederen av LOs største forbund, Fagforbundet, talte for en utsettelse og ordinær kongress i 2022.

Nå legges det altså opp til en ordinær kongress i mai 2022, i Oslo kongressenter med behandling av valg av ledelse, handlingsprogram, den faglige politiske situasjonen, LOs egen organisasjon, vedtekter, uttalelser, utdeling av priser – og kongressfest. Hva som skjer med valgene er uvisst.

Betingelsen er selvsagt at situasjonen er normalisert, og myndighetene tillater arrangement med inntil 1000 deltakere. Hvis ikke, må kongressen avholdes digitalt og desentralisert også i 2022.

Annonse
Annonse