JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NTL-leder Kjersti Barsok og Fellesforbundet-nestleder Steinar Krogstad advarer mot koronakriminalitet. Fellesforbundet har fått inn flere tips om kriminelle i byggebransjen som utnytter regjeringens rause koronatiltak, forteller Krogstad. Her er de foran et byggeprosjekt i Storgata i Oslo. Dette konkrete prosjektet er ikke relatert til saken.

NTL-leder Kjersti Barsok og Fellesforbundet-nestleder Steinar Krogstad advarer mot koronakriminalitet. Fellesforbundet har fått inn flere tips om kriminelle i byggebransjen som utnytter regjeringens rause koronatiltak, forteller Krogstad. Her er de foran et byggeprosjekt i Storgata i Oslo. Dette konkrete prosjektet er ikke relatert til saken.

Mimsy Møller

Kriminalitet under koronakrisen:

LO-forbund advarer mot korona-kriminalitet: – Arbeidstilsynet må komme seg ut av hjemmekontoret

Kriminelle vil la seg friste til å utnytte rause kompensasjonsordninger når Arbeidstilsynet har fått beskjed om å holde seg hjemme, advarer Fellesforbundet og NTL.


24.04.2020
09:51
30.04.2020 14:09

I flere uker har inspektørene i Arbeidstilsynet latt være å gå på fysiske tilsyn på arbeidsplasser for å unngå koronasmitte. 11. mars ble alle ansatte bedt om å ha hjemmekontor og samtlige tilsyn, utenom de helt nødvendige, ble avlyst, skriver tilsynet på sine nettsider.

Samtidig har regjeringen lagt fram redningspakker i milliardklassen for å berge et kriserammet næringsliv. Blant annet har staten tatt på seg å betale en større andel av regningen ved permitteringer.

Det er en farlig kombinasjon, mener LO-forbundene Fellesforbundet og Norsk Tjenestemannslag (NTL), som advarer arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om en ny type koronakriminalitet:

Når ingen fra Arbeidstilsynet er ute og kontrollerer arbeidsplassen, kan kriminelle øyne sjansen til å misbruke de mange rause kompensasjonsordningene som er kommet på plass etter koronakrisen, mener de to forbundene.

– Useriøse aktører kommer ikke til å bli mindre useriøse i den tiden vi er i nå. Vi kan fort havne i en situasjon der katten er borte og musene danser på bordet, sier Fellesforbundets nestleder, Steinar Krogstad.

Les også: Stortinget stemte ned forslag om strengere straff for korona-juks

Falske permitteringer

Fellesforbundet har fått inn flere tips og meldinger om aktører som misbruker den nye permitteringsordningen, forteller Krogstad. Det skjer ved at arbeidsgiver sender inn et permitteringsvarsel for de ansatte, men lar dem fortsette å jobbe svart.

Ifølge Krogstad er flesteparten av tipsene Fellesforbundet får inn knyttet til byggebransjen, som lenge har slitt med svart arbeid og sosial dumping.

– Når staten gir muligheten til å få mer støtte uten for mye byråkrati, er det all grunn til å tro at det er aktører her som prøver seg, sier han.

Nav har fått inn 100 tips om misbruk av permitteringsordningen, skrev NTB forrige uke. Også Økokrim peker på utnyttelse av regjeringens koronatiltak i sin trusselvurdering for 2020. Svindel med dagpenger, utnyttelse av nasjonale strakstiltak og konkurskriminalitet er blant koronapunktene i trusselvurderingen.

Vil ut i felten igjen

Koronasituasjonen gjør det enda enklere å utnytte sårbare arbeidstakere, ifølge Krogstad i Fellesforbundet. Han forteller at meldingene forbundet får inn, hovedsakelig knytter seg til norske virksomheter med utenlandske arbeidstakere.

– Det er en del utenlandske arbeidstakere som verken kan eller vil reise hjem på grunn av karantenebestemmelsene. De befinner seg i en situasjon der det er enda lettere å utnytte dem, sier Krogstad.

Mer tilsyn må til for å bekjempe koronakriminalitet og utnyttelse av sårbare arbeidstakere, mener både Krogstad og leder Kjersti Barsok i NTL. De krever at arbeidsministeren sørger for at Arbeidstilsynet kommer seg ut i felten igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Håvard Sæbø

– Når vi nå er i ferd med å gå over i en mer normal fase i samfunnet, mener vi at tilsynet må komme seg ut av hjemmekontoret og ut på arbeidsplassene igjen, sier Krogstad.

Barsok i NTL, som organiserer ansatte i Arbeidstilsynet, forteller at hennes medlemmer er ivrige etter å komme seg ut igjen. Ifølge NTL-lederen er det fullt mulig å gjennomføre tilsyn på en måte som er sikker og trygg.

– Vi kan ikke la den svarte økonomien bli vinneren i koronakrisen. Da er det kjempeviktig at inspektørene kommer seg ut igjen, og de er klare for det, sier Barsok.

Les også: Økokrim advarer mot at bemanningsbransjen skal få ta med seg folk fra land utenfor EØS på oppdrag i Norge

Ap: Misbruk må straffes hardt

Mangelen på tilsyn bekymrer også Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud, som tirsdag denne uken sendte et skriftlig spørsmål til arbeidsministeren hvor hun ber ham redegjøre for hvordan Arbeidstilsynet organiserer kontrollen med at bedrifter ikke misbruker permitteringsordningene.

– Hvis det er én situasjon der vi er helt avhengige av at Arbeidstilsynet er ute og kontrollerer at folk ikke jukser med permitteringsregelverket, så er det nå, sier Aasrud.

Hun mener det er urovekkende å høre at Nav, Skatteetaten og Arbeidstilsynet får inn tips om misbruk av denne og andre koronaordninger.

– Det er helt uakseptabelt at bedrifter permitterer ansatte og lar dem jobbe svart. Det må slås hardt ned på, men da er vi avhengige av at noen følger opp de henvendelsene som kommer inn, sier Aasrud.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rigmor Aasrud i Arbeiderpartiet har bedt arbeidsministeren redegjøre for hvordan Arbeidstilsynet sørger for at ingen jukser med permitteringsregelverket.

Rigmor Aasrud i Arbeiderpartiet har bedt arbeidsministeren redegjøre for hvordan Arbeidstilsynet sørger for at ingen jukser med permitteringsregelverket.

Nanna Aanes Wolden

Bedrifter som utnytter permitteringsordningen må straffes hardt, mener Aasrud.

Sammen med SV la Ap forrige uke fram et forslag for Stortinget om å skjerpe straffene for koronakriminalitet, men ble nedstemt.

– Dette må slås hardt ned på. Bøtene må bli større og fengselsstraffene lengre, sier Aasrud.

– Ingen skal sitte igjen med store fortjenester på fellesskapets midler. Når fellesskapet stiller opp for næringslivet, forventer jeg at de ikke jukser, sier Aasrud.

Arbeidstilsynet: – Kriminelle er ikke «fredet»

Direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim, bekrefter at omfanget av kontroller er blitt betydelig redusert sammenliknet med de foregående månedene.

Hun kan imidlertid ikke svare på hvor stor reduksjonen har vært.

«Arbeidstilsynet har i denne situasjonen ikke ønsket å unødig belaste virksomhetene ekstra, og valgte derfor som strakstiltak å bare gjennomføre a-krimtilsyn og tilsyn ved mistanke om betydelig fare for liv og helse», skriver Vollheim i en epost til Dagsavisen.

Ifølge Vollheim pågår arbeidet ved de såkalte a-krimsentrene som normalt. Disse sentrene driver hovedsakelig med analyse- og etterretningsarbeid og er et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, politiet, Nav og skatte- og tolletatene.

Vollheim understreker at det langt fra er fritt fram for kriminelle å gjøre som de vil selv om antallet kontroller fra Arbeidstilsynet er redusert.

«Det er viktig i denne sammenhengen å understreke at Arbeidstilsynet følger nøye med på situasjonen og følger opp når vi får tips om ulovligheter. De kriminelle er altså ikke på noen måte «fredet» i denne situasjonen», skriver Vollheim.

Hun bekrefter samtidig at tilsynet får inn tips om koronakriminalitet og at disse vil bli fulgt opp.

Ifølge Vollheim jobber nå Arbeidstilsynet med å komme i gang med tilsynsarbeidet igjen på en trygg måte.

«Det er viktig å få gjennomført tilsyn, men vi må ta smittevernhensyn, slik at vi ikke risikerer smitte verken på egne ansatte eller virksomhetene vi er ute hos», skriver Vollheim.

Departementet: Ikke Arbeidstilsynets jobb

«Misbruk av permitteringsordninger er å stjele fra fellesskapet, og noe som vil bli slått hardt ned på og forfulgt når det avdekkes», skriver statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet i en epost til Dagsavisen.

Han viser til at Nav og Skatteetaten har styrket samarbeidet gjennom en felles analyse- og etterretningsgruppe. Ifølge Einan er det disse etatene som skal følge opp statens kompensasjonsordninger og dagpengeregelverket. Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at arbeidsmiljøloven blir ivaretatt, skriver han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet

Statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet

Nanna Aanes Wolden

Statssekretæren har like fullt forståelse for ønsket fra partene i arbeidslivet om mer tilsyn, skriver han i e-posten.

«Tilsynet vurderer hele tiden om og når de kan gjenoppta aktiviteten, men også statlige etater må følge råd og gjøre risikovurderinger med bakgrunn bl.a. i smittevern både for ansatte i virksomhetene de fører tilsyn med og sine egne ansatte», skriver han.

Også Vollheim i Arbeidstilsynet viser til at det er flere myndigheter som fører tilsyn med ulike forhold på arbeidsplassene, som for eksempel brudd på karantenebestemmelser eller permitteringsregler. I slike tilfeller gjør tilsynet en vurdering av om de er riktig myndighet, skriver hun.

24.04.2020
09:51
30.04.2020 14:09



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker