JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020:

LO-forbundenes største seire i årets lønnsoppgjør

Anleggsarbeiderne vant fram med kravet om pensjon fra første krone, i lønnsoppgjøret.
FORHANDLERNE: Denne gjengen i Norsk Arbeidsmandsforbund fikk arbeidsgiverne med på pensjon fra første krone: Forhandlingsdelegasjonen på anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører Fra venstre ser vi Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg, May Britt Jakobsen, klubbleder i Vassbakk & Stol, Knut-Erik Andersen, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Marthinsen & Duvholt, Børge Torgeirsen, hovedtillitsvalgt i LNS, Steinar Rindhølen, forbundssekretær og Frode Engen, sekretær i klubben i Magne Sveen AS. Kenneth Brandsegg og Knut Anders Mathisen var ikke tilstede da bildet ble tatt.

FORHANDLERNE: Denne gjengen i Norsk Arbeidsmandsforbund fikk arbeidsgiverne med på pensjon fra første krone: Forhandlingsdelegasjonen på anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører Fra venstre ser vi Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Isachsen Anlegg, May Britt Jakobsen, klubbleder i Vassbakk & Stol, Knut-Erik Andersen, hovedtillitsvalgt og hovedverneombud i Marthinsen & Duvholt, Børge Torgeirsen, hovedtillitsvalgt i LNS, Steinar Rindhølen, forbundssekretær og Frode Engen, sekretær i klubben i Magne Sveen AS. Kenneth Brandsegg og Knut Anders Mathisen var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Emmie Olivia Kristiansen

yngvil@lomedia.no

Lønnsoppgjøret i koronaens tid handlet blant annet om klima, sykepenger, flere rettigheter for gravide, adskilte garderober for kvinner, arbeidstøy tilpasset kvinner og pensjon fra første krone. Alt dette har LO-forbundene forhandlet fram med arbeidsgivernes organisasjoner som motpart.

Hans-Christian Gabrielsen leder Landsorganisasjonen (LO), der 25 ulike fagforbund er med. Til sammen er nå 950.000 mennesker organisert i LO-forbundene.

«Selv i en krisetid oppnår forbundene, gjennom tarifforhandlinger, resultater som har stor betydning for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår», skriver LO-lederen i en e-post til FriFagbevegelse.

Les også: Medlemsboom i LO: 20.000 nye medlemmer i år

FriFagbevegelse gikk gjennom tariffoppgjøret, og plukket ut disse seirene:

1. Anleggsarbeidere og sjøfolk fikk pensjon fra første krone

Etter loven trenger ikke arbeidsgiverne betale inn ett øre til tjenestepensjonsordningen før arbeiderne har tjent om lag 100.000 kroner. Nå får anleggsarbeiderne og mange sjøfolk pensjon fra første krone! Det har de forhandlet seg fram til.

Frode Engen, sekretæren i klubben til Norsk Arbeidsmandsforbund i Magne Sveen AS, foreslo å ha pensjon fra første krone som et krav i tariff-forhandlingene om maskinoverenskomsten. Arbeidsgiverne sa ja til å ta det inn i tariffavtalen.

– Dette viser at det nytter å ha et godt samarbeid med arbeidsgiversiden, sier Engen til fagbladet Arbeidsmanden.

Seieren betyr mye for folk som starter som anleggsarbeidere nå. Det er fordi alderspensjonen blir justert etter forventet levealder for hvert årskull. Jo lengre gjennomsnittlig levealderen er for ditt årskull, jo lavere blir pensjonen.

Også Norsk Sjømannsforbund vant fram med kravet om pensjon fra første krone for medlemmer som jobber på skip i innenriksfart, i tarifforhandlingene med NHO Sjøfart.

Anleggsarbeiderne får pensjon fra første krone

2. Butikkansatte som jobber få timer, får også helgetillegg

Tidligere hadde ikke ansatte i varehandelen som jobbet mindre enn 12 timer i uka krav på tillegg for å jobbe kvelder og helger. Nå er den såkalte 12-timresregelen fjernet fra tariffavtalen mellom Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke. Det er et resultat av årets lønnsforhandlinger.

Ifølge HK førte regelen til at mange arbeidsgivere i handelen holdt seg med en rekke ansatte i små stillinger for å spare penger. Uten 12-timersregelen har arbeidsgiveren mistet en motivasjon for å ha mange ansatte i små stillinger, og det vil gjøre det lettere for flere å få større/hele stillinger.

Alexander fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for seier i lønnsoppgjøret

3. Kvinner får egne garderober

– Det er ikke så veldig hyggelig når du ser toaletter som mangler sete, tegninger av kjønnsorgan, sexmeldinger på veggene og dårlig renhold, sier Kristine Jensen Wendt, elektriker og tillitsvalgt for El og IT Forbundet, til fagbladet Nettverk.

Nesten 80 prosent av alle kvinnelige arbeidere i bransjen sier de har opplevd at det ikke har vært egne toaletter for kvinner. Det viser en undersøkelse fra EL og IT Forbundet om brakkeforhold. 70 prosent av kvinnene har opplevd at det ikke har vært atskilte garderober for kvinner og menn.

Arbeidsgiverne i Samfunnsbedriftene, inntil slutten av mars kjent som KS Bedrift, er blitt enige med EL og IT. Nå blir det adskilte garderober for kvinner og menn for ansatte i kommunale energiselskaper.

4. Klima inn i tariffavtalen

For første gang i historien har partene i arbeidslivet forhandlet miljø og klima inn i tariffavtalene.

Arbeidsgiverne i Virke og fagforbundet Handel og Kontor er enige om et helt eget bilag om bærekraft i tariffavtalen til fagbladet HK-Nytt.

– Her har vi i HK og Virke gjort et stykke foregangsarbeid. Det er vi stolte av, sier HK-leder Christopher Beckham.

Tillitsvalgte og arbeidsgivere lokalt skal drøfte bedriftens klimaavtrykk, er de enige om. Dette skal følges opp i etterkant – inkludert muligheten for egne «klimarepresentanter» med ansvar for å følge opp eventuelle tiltak de blir enige om.

5. Fagforbundet får streikerett på pensjon i Oslo kommune

Oslo kommune gikk til slutt med på å gi sine ansatte forhandlingsrett og streikerett på pensjonsordningen. Nå er pensjonsvedtektene tatt inn i tariffavtalen.

Dette har vært et krav i mange år fra Fagforbundet og de andre LO-forbundene som organiserer ansatte i hovedstaden. Nå fikk de endelig gjennomslag.

Å få forhandlingsrett på pensjon, som de har i landets øvrige kommuner og i Staten, var et av de viktigste kravene til Kommuneansattes Hovedsammenslutning (KAH) i årets tariffoppgjør.

– Forhandlingsretten på pensjon betyr mye for våre medlemmer. Nå er vi likestilt med alle andre kommuner i Norge, og vi har fått mulighet til å sette makt bak pensjonskravene våre hvis noen i framtiden skulle ønske å endre pensjonsvilkårene, sier forhandlingsleder i Oslo, Per Egil Johansen, til Fagbladet.

6. Kvinner skal slippe å gå med arbeidsklær for menn

Kvinner som jobber i elektrokjemisk industri, har nå krav på arbeidsklær lagd for kvinner. Det betyr at kvinnelige arbeidere skal slippe å gå med klær sydd for mannskropper.

– Kjønnstilpasset arbeidstøy og verneklær har vært et veldig tydelig krav fra våre medlemmer, og det er vi stolte over å nå endelig ha fått på plass, sier leder i Industri Energi Frode Alfheim.

Men ikke alt fins på markedet:

– Bedriftene våre bruker arbeidstøy og verneklær som er spesialtilpasset forholdene de skal brukes i. Ikke alt dette er i dag tilgjengelig på markedet, men denne avtalen skaper etterspørsel og nå håper jeg norske designere og produsenter følger opp, sier Alfheim til fagbladet Magasinet Industri Energi.

Det er lagt inn en forutsetning i protokollen om at kjønnstilpasset arbeidstøy og verneklær ikke skal gå på bekostning av HMS-krav.

Oppgjøret omfatter i overkant av 7500 medlemmer i fagforbundet Industri Energi som er ansatt i industrikonsernene Hydro, Elkem, Yara, Eramet, Glencore, Bilfinger og Alcoa.

Også kvinnelige ansatte som omfattes av fiskemel- og fiskefóravtalen har fått tariffestet rett til arbeids- og vernetøy tilpasset kvinner.

7. Skal ikke tape lønn på å være gravid

Industri Energi vil ha flere kvinner til fiskemel- og fiskefórindustrien. Nå har forbundet fått arbeidsgiverne i Sjømat Norge med på viktige endringer i tariffavtalen som gjør det mer attraktivt for kvinner å søke jobb i bransje, forteller Ommund Stokka, forhandlingslederen til Industri Energi.

Hvis ansatte blir gravide, har de nå flere rettigheter gjennom tariffavtalen, blant annet vern mot belastende eller farlig arbeid. Hvis de som følge av graviditeten må gjøre annet arbeid mens de er gravide, som egentlig er lavere betalt, skal de ikke tape lønn på det.

8. Flere slipper å vente på sykepenger fra Nav

En del arbeidsgivere sørger for at du får lønn inn på kontoen fra dag én når du blir syk og har krav på sykepenger utover perioden på 16 dager som arbeidsgiver må betale. Men ikke alle. Da må sykmeldte arbeider vente på at Nav behandler søknaden om sykepenger og det kan ta flere uker.

I år fikk blant overbeviste Industri Energi arbeidsgiverne i Norsk Industri om å ta dette inn i tariffavtalen til de ansatte i Laerdal Medical. Bedriften skal forskuttere sykepenger.

Også EL og IT Forbundet vant fram med dette kravet til Heisleverandørenes Landsforening (HLF). Heismontørene skal heretter få sykelønn forskuttert av arbeidsgiver.

9. Ikke forskjell på arbeidere og funksjonærer ved utbetaling av sykepenger

Såkalt forskuttering av sykepenger var et av de aller viktigste kravene i årets lønnsoppgjør fra det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet.

– Forskuttering av sykepenger er et klassekampkrav, sa leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, da fagbladet Magasinet for fagorganiserte møtte ham i midten av juni.

– I dag får funksjonærene samme lønn om de blir syke eller ikke, bedriften forskutterer. I mange bedrifter må arbeiderne vente på utbetalingen fra Nav. Arbeidere og funksjonærer må likebehandles, krevde Eggum.

Forbundet kom ikke helt i mål i forhandlingene med Norsk Industri om Industrioverenskomsten, men fikk på plass dette:

Arbeiderne skal få sykepenger utbetalt av bedriften, hvis funksjonærene (ingeniører, økonomer og andre) får det.

Fellesforbundet fikk også gjennomslag for dette i avtalen med arbeidsgiverorganisasjonene NHO Reiseliv, som omfatter blant annet medlemmer som jobber i hotell, restauranter og kantiner, og med Virke, som omfatter kranførere, kranbilsjåfører og teleskoptruck-førere.

Industri Energi fikk gjennomslag for det samme kravet til arbeidsgiverne i Norsk Industri, i overenskomsten for elektrokjemisk industri.

Les mer: Her er resultatene fra lønnsoppgjørene i 2020

Annonse
Annonse